„Ik mis cijfers over hoe vaak plagiaat voorkomt”
Dr. Ciska Stark, universitair docent homiletiek aan de Protestantse Theologische Universiteit: „Plagiaat is het doorgeven wat anderen gezien en gezegd hebben, zonder dat de predikant zelf echt geluisterd heeft. Bronvermelding is vooral van belang bij publicatie van preken.
Overigens vind ik het jammer dat deze opmerking van prof. Van den Belt het nieuws haalt. Dat geeft het idee dat het met de prediking niets is. Terwijl ik weet dat predikanten biddend en werkend oprecht hun best doen.
Ik zou graag willen dat prof. Van den Belt zijn bronnen vermeldt. Het risico is dat hij aan legendevorming bijdraagt. Ik ken ook wel verhalen van predikanten die lazen uit de prekenserie ”Menigerlei genade”. Maar zijn er cijfers van hoe vaak plagiaat voorkomt? De proefpreken van onze studenten gaan sinds een jaar door een plagiaatscanner. Tot nu toe komen alleen letterlijk geciteerde Bijbelteksten er uit als ‘plagiaat’.
Het verwerken van andermans gedachten juich ik toe. Preken is getuigen van wat we ontvangen hebben. Jezus deed dat ook.
Bij ontdekking van plagiaat verliest de predikant zijn gezag. Maar het is nogal wat, als men vindt dat de preek een unieke belevenis moet zijn. De preek is zo solistisch geworden dat predikanten op anderen kunnen gaan leunen, in plaats van ermee in gesprek te gaan. Originaliteit is echter niet de norm. Daar mogen leden hun predikant niet op afrekenen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's