Kamer terug van reces voor debat Syrië
DEN HAAG. De Tweede Kamer komt vervroegd terug van zomerreces om met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) te praten over mogelijk aanvallen van de VS op Syrië.
Mogelijk spreken de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer en de minister, op verzoek van SP, ChristenUnie en D66, elkaar morgen. SP-Kamerlid Van Bommel wil een debat omdat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië volgens hem voorbereidingen treffen om met militaire middelen in te grijpen in Syrië. Het bewind van Assad zou vorige week gifgassen hebben gebruikt tegen de eigen bevolking.
Van Bommel wil weten „welke verzoeken aan Nederland zijn gedaan en wat het standpunt van de regering is.” CU-Kamerlid Voordewind wil dat ook premier Rutte bij het debat aanschuift.
Als VN-inspecteurs vaststellen dat er bij de aanval op de Syrische hoofdstad Damascus vorige week massaal gebruik is gemaakt van chemische wapens en de Amerikanen reageren hierop met militaire actie, dan heeft VVD-Kamerlid Ten Broeke hier „begrip voor.” Zijn voorkeur is dat een militaire reactie via de VN-Veiligheidsraad gaat. Maar het is geen voorwaarde, want we „gaan ons lot niet verbinden aan de Veiligheidsraad.” PvdA-Kamerlid Servaes vindt „een krachtige internationale reactie” gepast als onomstotelijk vast komt te staan dat het Syrische regime achter de aanval zit. De sociaaldemocraat hecht daarbij zeer aan een VN-grondslag voor de missie.
Overigens heeft mogelijk militair ingrijpen van het Westen in Syrië vooralsnog geen gevolgen voor de al lopende Nederlandse Patriotmissie. Bij het Zuid-Turkse Adana zijn twee Patriotsystemen gestationeerd met circa 250 Nederlandse militairen. De missie moet de stad en zijn bevolking beschermen tegen aanvallen met ballistische raketten uit Syrië. De Nederlandse Patriotraketten kunnen het Syrische grondgebied niet bereiken. Daarvoor zijn ze te ver verwijderd van de grens.
Het kabinet benadrukte het defensieve karakter van de missie toen het in december de Tweede Kamer op de hoogte stelde van het besluit om het raketverdedigingssysteem in te zetten. „De ontplooiing is van puur defensieve aard en dient niet om een vliegverbod af te dwingen of om offensieve operaties te ondersteunen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's