„Alpaca komt altijd overdag ter wereld”
De liefde van Jeannette Hollander (49) uit Welsum voor alpaca’s ontlook zo’n twaalf jaar geleden. De kinderboerderij in Olst zocht een nieuw thuis voor een alpacahengstje. „Enige tijd daarvoor hadden we vanwege de MKZ-crisis onze herten en schapen weg moeten doen. We kochten een alpacamerrie erbij. Intussen hebben we twintig volwassen dieren rondlopen. Daarnaast hebben we momenteel nog een aantal veulens.”
Noem haar alpaca’s geen lama’s, want de dieren verschillen nogal, zegt Hollander. „Een lama is venijniger, groter en grover, heeft grotere oren en geen wol op zijn kop of poten. Een alpaca heeft een zacht karakter, draagt veel meer wol en breekt nooit los. Vooral de ogen vind ik mooi. Bovendien maken alpaca’s een lief hum-humgeluid. Het is zo schattig als je een veulen hoort roepen om zijn moeder.”
De alpaca’s van Hollander leven meestal buiten. „Aan regen hebben ze een hekel. Als het plenst, zet ik de dieren op stal. Net als schapen worden alpaca’s jaarlijks geschoren. Hun wol gaat naar spinsters.”
De alpacamerrie, van oorsprong afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, is volgens Hollander het enige zoogdier dat tijdens de dekking door een hengst een eisprong krijgt. „Het geluid dat de hengst maakt, roept die eisprong op. Dat is heel bijzonder.” Opvallend is ook dat veulens nooit ’s nachts ter wereld komen, maar altijd rond het middaguur. „Voor een geboorte hoef je ’s nachts je bed niet uit. Door de korte tongriem is een moeder niet in staat om haar veulen schoon en droog te likken. Daarom baart ze haar jongen midden op de dag, als de zon haar veulen kan beschijnen.”
Aan het houden van alpaca’s kleeft één nadeel, meent Hollander. „Het dier is erg hard voor zichzelf en laat het niet zien als het ziek is. Afgelopen voorjaar verloor ik er eentje door longontsteking. Op de dag dat ik de tekenen ervan begon waar te nemen, was de ziekte al zo ver gevorderd dat de alpaca ’s middags dood was. Pasgeboren veulens geven geen krimp als ze te weinig melk van de moeder krijgen. Daarom is het zaak ze vaak te wegen en eventueel bij te voeden om ondervoeding te voorkomen.”
Het houden van alpaca’s, lama’s en kangoeroes is na 1 januari 2014 slechts onder strenge voorwaarden toegestaan. Fokken is vanaf die datum verboden. Hollander heeft het daar moeilijk mee en hoopt dat de Tweede Kamer uiteindelijk tegen het wetsvoorstel stemt. „Als je niet meer mag fokken, wordt er een sterfhuisbeleid gehanteerd. Als eigenaar heb je dan de keuze de dieren te laten inslapen of ze uiteindelijk op natuurlijke wijze dood te laten gaan. Een natuurlijke dood kan voor mijn alpaca’s gelukkig nog even duren, want onze dieren zijn gemiddeld zo’n 8 jaar oud. Een alpaca kan wel 25 jaar worden.”
Dit is het tweede deel in een serie artikelen over niet-alledaagse huisdieren. >>rd.nl/mijnhuisdier
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's