Onrust op opkomende markten
APELDOORN. Op de financiële markten van opkomende economieën is sprake van toenemende onrust. De munten van onder meer India, Indonesië en Turkije staan onder zware druk, op diverse beurzen dalen de aandelenkoersen flink. Beleggers trekken hun kapitaal terug.
In Azië is sprake van een afzwakkende economische groei. Tegelijk kampen verschillende landen er met oplopende tekorten op hun handelsbalans en begroting. Investeerders vrezen dat overheden op enig moment niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
Het ruime geldbeleid van de centrale bank in de VS, de Federal Reserve (Fed), zorgde er de afgelopen jaren voor dat veel kapitaal naar opkomende regio’s vloeide, waar hogere rendementen waren te behalen. Onder invloed van het voorzichtige herstel in de VS en delen van Europa en de aanstaande afbouw van de stimuleringsmaatregelen van de Fed, gebeurt nu het omgekeerde. Eind jaren negentig leidde de toen eveneens massale uitstroom van buitenlands kapitaal tot een diepe financiële crisis in delen van Azië.
De zorgen treffen ook nu vooral landen die sterk afhankelijk zijn van kapitaal van elders. Sinds begin deze maand verloren de valuta van India, Brazilië en Indonesië ruim 5 procent van hun waarde. De Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira zakken eveneens in.
De centrale bank van India kondigde gisteren aan voor 80 miljard roepie (930 miljoen euro) aan langlopende staatsobligaties te zullen opkopen, in een poging de sterke stijging van de rente op staatsleningen te stoppen. Met deze aanpak worden eerdere maatregelen om de val van de nationale munt tegen te gaan, tenietgedaan.
De afgelopen week liep het rendement op tienjarige leningen in India op tot bijna 9,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2001. Vorige maand besloot de centrale bank nog de rente te verhogen, om de neergang van de roepie te temperen. Die daalde deze week desondanks tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar. Hij raakte het afgelopen halfjaar zo’n 15 procent van zijn waarde kwijt. In Turkije besloot de centrale bank deze week tot een lichte verhoging van de rente.
De economische groei in Zuidoost-Azië zwakt af. Indonesië bleef in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2010 steken onder de 6 procent. De centrale bank van Maleisië voorspelde gisteren dat de expansie in dat land dit jaar vertraagt tot 4,5 à 5 procent. Eerder werd gerekend op 6 procent. In Thailand was er in het afgelopen kwartaal voor de tweede keer op rij sprake van krimp, wat betekent dat de economie er nu officieel in recessie verkeert.
Topman Mohamed el-Erian van internationaal vermogensbeheerder Pimco waarschuwde gisteren dat er opnieuw onrustige tijden aankomen voor de financiële wereld. Ook in de VS en Europa bestaan er volgens hem nog volop risico’s. Zo moeten Amerikaanse politici na het zomerreces snel politiek gevoelige besluiten zien te nemen over de overheidsfinanciën. In Europa wachten na de Duitse verkiezingen in september de discussies over de versterking van de eurozone en over de noodzakelijke verdere hulp voor probleemlanden als Griekenland, Portugal en Cyprus.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's