Genieten
Genieten van lekker eten mag. Dat doe ik dan ook graag! Augustinus en Calvijn keuren het ook niet af. Maar kun je ook ergens te veel van genieten? Ik vraag me af: wanneer neemt eten –liefst met een heel concreet punt– nu een te belangrijke plaats voor mij in?
Inderdaad, genieten mag. Waarom zou de Heere anders al die heerlijke verschillende smaken hebben geschapen? En waarom zouden er meer dan 10.000 smaakpapillen in onze tong zitten? Toevallig las ik afgelopen week uit Deuteronomium 12:7, waar Mozes tegen het volk zegt: „En daar zult gij voor het aangezicht des Heeren, uws Gods, eten en vrolijk zijn.” Eten en vrolijk zijn. Genieten!
Kun je te veel genieten van eten en drinken? Nee. Dat denk ik niet. Je kunt niet genoeg genieten. Dat is de kwestie niet. Wel de vraag hoe je geniet. Als je op een goede manier geniet, kan het nooit te veel zijn. God geeft alles rijkelijk om te genieten (1 Tim. 6:17). Kijk nog eens naar de tekst hierboven. Vrolijk zijn voor het aangezicht des Heeren, uws Gods. Christelijk genieten is genieten met het oog op God. Dat Hij alles zo heerlijk geschapen heeft, om te genieten. Dat Hij zo goed voor je zorgt, terwijl er veel redenen zijn, om je in honger te laten sterven. Dat Hij zo vriendelijk voor je is, terwijl je Hem zo gemakkelijk vergeet. Zo geniet je volop van de smaak van dat wijntje, van het prachtige groen in de natuur, van een kus van je vrouw of vriendin, van de uitdaging in je werk, in verwondering en dankbaarheid.
Veel smaken zijn er trouwens niet. Het is één van tweeën. Of je geniet gericht op God, of je geniet gericht op jezelf. Je eigen behoeftebevrediging. De Bijbel is daar heel scherp in. Dan is je buik (je eigen verlangens) je God. Daar leef je dan voor. Dan is je einde het verderf (Fil. 3:9). In Romeinen waarschuwt Paulus voor zelfzuchtige verleiders: „ze dienen onzen Heere Jezus Christus niet, maar hun buik.”
Als je door Gods genade op de Heere gericht bent, zorg je voor je lichaam. Matigheid, zelfbeheersing, is een belangrijke eigenschap van een christelijk leven. Paulus zegt: „Ik bedwing mijn lichaam en breng het tot dienstbaarheid” (1 Kor. 9:27). Je lichamelijke verlangens zetten niet de toon. Je gaat verantwoord met je lichaam om. Ook het lichaam van een kind van God worde onberispelijk bewaard in de toekomst van onze Heere Jezus Christus (1 Thess. 5:23).
Je hebt een vraag gesteld over de grenzen van genieten. Liefst heel concreet. Maar het lijkt erop dat het zo niet werkt. De Bijbel strooit niet met allerlei bepalingen. Dat doet de wereld (Kol. 2:20). De Heere houdt je een spiegel voor. In die spiegel zie je wie je bent, hoe je leeft en op welke manier je geniet.
Zit je met een vraag over verkering, geloof of een ander onderwerp? Mail hem naar info@puntuit.nl. We proberen je vraag zo snel mogelijk te laten beantwoorden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 19 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 19 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's