Klaas koopt kilo’s geld
Een geldpakhuis heeft Klaas Benschop (13) uit Leerbroek niet, maar wel een grote verzameling munten. Euromunten uit Cyprus, geldstukken uit Japan en zelfs twee zilveren tientjes. Soms gaat Klaas naar een muntenwinkeltje. Dan koopt hij geld met geld. Want zo bijzonder is de hobby van Klaas.
Bijna 700 munten liggen uitgestald op de keukentafel. „Kijk”, wijst Klaas, „dit zijn oude Nederlandse guldens en dat zijn Antilliaanse.” Klaas spaart niet alleen geld op de bank, maar hij heeft ook een verzameling muntgeld. Zo veel mogelijk geldseries wil hij compleet krijgen.
„In groep 6 ben ik begonnen met het verzamelen”, vertelt Klaas. „Ik draaide munten altijd om, om te zien uit welk land het geld kwam. Als mijn moeder een rolletje muntgeld bij de bank haalde, keek ik het hele rolletje door.” Op een dag miste zijn moeder enkele geldstukken. Later vond ze het stapeltje euromunten terug op het bureau van Klaas. Ze was niet boos en hielp vanaf dat moment om de verzameling groter te maken.
„De meeste munten zijn euromunten”, zegt Klaas. „Die spaar ik het liefst. Ik koop speciale muntmappen om het geld per serie te bewaren. Het geld van Ierland, Griekenland en nog veel meer landen heb ik al compleet. Van sommige andere series mis ik nog maar één of twee geldstukken.”
Van een paar series heeft Klaas nog geen enkel muntje. Heeft hij die niet kunnen vinden? „Nee, dat zijn landen die de euro nog niet hebben”, legt Klaas uit. „Vanaf 2014 betalen ze bijvoorbeeld in Letland met de euro, dus dan ga ik extra goed opletten om die serie ook te verzamelen.”
Klaas vindt de meeste munten van zijn verzameling in de portemonnee van zijn moeder. Die wisselt hij in tegen Nederlandse. Soms koopt hij een serie of ruilt een munt met zijn neef die ook muntenverzamelaar is. „Veel mensen weten intussen wat mijn hobby is, dus geven zij mij na de vakantie het overgebleven muntgeld”, zegt Klaas. „Mijn broer Arie nam geld mee uit Ethiopië en van opa kreeg ik munten uit Israël.”
Bij een muntenwinkeltje in Gorinchem kennen ze Klaas al. De eigenaar van de winkel leert hem veel over oude munten. „Ik koop daar soms een kilo munten in een zakje. Ook ga ik met mijn neef vaak naar een muntenkraam in Katwijk aan Zee. Daar kreeg ik ooit een heel bijzondere munt. Kijk, het is een kopie van een munt uit de vijfde eeuw. Op de achterkant staat een afbeelding van keizer Constantijn IV.”
Het bijzonderste exemplaar van zijn verzameling vindt Klaas een guldencent uit de Tweede Wereldoorlog. „De munt komt uit 1942 en is van lelijk grijs metaal gemaakt. Normaal waren centen van koper, maar dat was te duur in de oorlog. Je ziet duidelijk verschil tussen oorlogsgeld en andere munten.”
Zal Klaas ooit stoppen met zijn verzameling? Hij denkt van niet. „Voorlopig kan ik nog heel veel series sparen. En aan sommige munten ben ik gehecht. Aan mijn zilveren tientje bijvoorbeeld. Dat kreeg ik van oma, dus die munt zal ik nooit verkopen.”
Munten verzamelen
In de zomervakantie vertellen negen kinderen over hun hobby. Vandaag deel 7. Ook een bijzondere hobby? Mail naar nieuws@kits.nl.
Geld sparen doet bijna iedereen, geld verzamelen doen alleen de echte muntenliefhebbers. Voor deze hobby heb je trouwens wel wat spaargeld nodig. Sommige munten brengen toeristen vanuit hun vakantieland gratis voor je mee of krijg je als wisselgeld bij de bakker, maar voor zeldzame munten moet je dik betalen. Een oude munt uit Monaco kost bijvoorbeeld 2000 euro.
Je kunt euro’s en andere buitenlandse munten sparen, maar ook papiergeld van over de hele wereld. Of breid je verzameling uit met gouden en zilveren tientjes. Dat zijn munten van 10 euro die bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een troonswisseling, worden geslagen.
In veel steden zijn winkeltjes te vinden waar je series munten kunt kopen. Daar kun je ook speciale insteekhoezen en muntengidsen aanschaffen. Zo kom je in korte tijd heel veel te weten over geld uit allerlei landen. Daar kan geen spaarvarken tegenop.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's