Radboud test Google Glass tijdens operatie
NIJMEGEN. Chirurgen van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben vorige week vrijdag tijdens een kaakoperatie voor het eerst de Google Glass getest.
Hij Nijmeegse medisch centrum onderzoekt wat de meerwaarde is van operatiebeelden waarmee iemand –letterlijk– door de bril van de arts kan meekijken.
De eerste indruk is positief, zo meldde het UMC St Radboud gisteren. De kwaliteit van de beelden bleek soms hoger dan wanneer er over de schouder van de arts wordt meegekeken.
Dankzij deze techniek kunnen medisch studenten gemakkelijker meekijken met de chirurg, is het mogelijk om opnames te maken vanuit het perspectief van de chirurg en kan een collega in het buitenland via waarheidsgetrouwe beelden meekijken en advies geven.
Verbeterpunten kwamen ook naar voren. De camera kan bijvoorbeeld alleen zijdelings worden afgesteld, terwijl dit ook van boven naar beneden moeten kunnen om steeds de handen van de chirurg te filmen.
De beelden zijn verder wat schokkerig door de bewegingen van de drager. De felle lampen in de operatiekamer zijn nadelig voor het gevormde beeld. In de studie worden ook aspecten meegenomen als kosteneffectiviteit en veiligheid.
Lucien Engelen, directeur van het REshape & Innovation Center dat de mogelijkheden van de Google Glass onderzoekt, kreeg de mogelijkheid de innovatieve bril te testen voor de gezondheidszorg, zodat deze wellicht kan worden omgevormd tot een ”Google Care Glass”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's