„We laten ons als Egyptische christenen niet intimideren”
In toespraken tijdens de demonstraties van het pro-Morsikamp in Caïro moesten de kopten het de laatste weken vaak ontgelden. Zij zouden de schuld zijn van alle problemen in Egypte.
De presbyteriaanse ds. Ibrahim uit Minya is blij dat het gedaan lijkt met de invloed van de moslimbroeders in zijn land. Hij is er zich echter van bewust dat de beweging onder de bevolking nog wel degelijk invloed heeft en dat het daarom nog lang onrustig kan blijven. De predikant bidt daarom voor een spoedig einde aan het geweld en voor rust en vrede in zijn land.
Niet alleen kerken, maar ook andere christelijke instellingen waren het doelwit van aanvallen. Zo werden er verschillende boekwinkels van het Egyptisch Bijbelgenootschap geplunderd en in brand gestoken.
Directeur dr. Ramez Atallah van het Bijbelgenootschap was er niet door verrast, zei hij telefonisch vanuit Caïro. „Op een van de winkels was eerder deze week het woord ”islamistisch” gespoten. De boodschap was duidelijk: het gebouw was door de radicalisten toegeëigend.” Het is voor Atallah tevens een bewijs dat de aanvallen niet zomaar voortkwamen uit een oprisping van geweld, maar wel degelijk waren voorbereid.
Dr. Atallah benadrukt echter dat niet alleen kerken, maar ook politiebureaus en banken zijn aangevallen. „Het gaat heel de Egyptische samenleving aan. De moslimbroeders laten hun ware aard zien”, zegt hij. „Het gepraat over democratie betekent niets.”
De Bijbeluitgever benadrukt dat de christenen zich echter niet zullen laten intimideren. „We bouwen de boel weer op en gaan verder”, laat hij weten. „Natuurlijk zijn veel christenen bang, maar velen voelen ook mee met de woorden die (de koptische, MW) paus Tawadros recent sprak: We zijn bereid ons op te offeren voor dit land.”
De massaliteit van het protest tegen president Morsi heeft Atallah overigens als „een enorme bemoediging” ervaren. „Het geeft aan hoeveel moslims in Egypte gematigd zijn en in vrede met ons willen samenleven.”
Atallah geeft zelfs aan bijzonder hoopvol voor de toekomst te zijn. Van een ophanden zijnde burgeroorlog is volgens hem geen sprake. „Daarvoor is de aanhang van de moslimbroeders veel te klein geworden. Het gaat nog maar om een hele kleine minderheid.” Atallah is blij dat de Egyptische veiligheidsdiensten een einde hebben gemaakt aan de betogingen van de moslimbroeders.
Of de verschijning van paus Tawadros aan de zijde van generaal Sissi op televisie, vlak na de coup, bij heeft gedragen aan het geweld tegen christenen? Atallah durft het niet te zeggen, maar vond het optreden vooral „een prachtig moment.” „Dat de paus de hele Egyptische bevolking via de televisie toesprak, was ongekend. Het gaf aan dat er een nieuw tijdperk is aangebroken.” Hij schat in dat „zeker 99 procent” van de christenen blij was met Tawadros’ optreden.
Het ziet ernaar uit dat het in ieder geval de komende dagen nog spannend zal blijven voor christenen in Egypte. Ds. Ibrahim uit Minya geeft aan dat de dienst van zondag wellicht niet door zal gaan. „Ik zou niet weten waar we zo snel heen zouden moeten”, zegt hij. Volgens Atallah zijn ook in Caïro meerdere kerkdiensten van vandaag en zondag afgelast. „De politie heeft beloofd de kerken te zullen bewaken, maar er is simpelweg te weinig politie om dat goed te doen.”
Open Doors: Uittocht van kopten
ERMELO (ANP/DPA). De organisatie Open Doors in Ermelo maakt zich grote zorgen over het geweld tegen christenen in Egypte. „Christenen vormen een gemakkelijk doelwit”, aldus Arend Pleysier van Open Doors.
Van lokale contactpersonen hoort hij dat de aanvallen vaak oprispingen zijn, waarin mensen hun woede en machteloosheid botvieren. „Maar het is niet duidelijk of het losse incidenten zijn of dat de aanslagen een structurele breuk inluiden met de relatieve rust tussen christenen en moslims van de afgelopen decennia.”
Sinds president Hosni Mubarak twee jaar geleden werd verdreven, merkt Open Doors een toenemende uittocht van christenen uit Egypte. „Ze zijn bang dat de situatie verslechtert. Tegelijk zijn er mensen die juist willen blijven, omdat de kerk al eeuwenlang deel uitmaakt van het land en dat volgens hen moet blijven”, aldus Pleysier.
Hij omschrijft de situatie voor christenen als „buitengewoon instabiel.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's