Friese terpzool goudmijn voor archeologen
LOLLUM. Om de vruchtbare aarde zijn in de decennia rond 1900 de meeste terpen in Friesland geheel of gedeeltelijk afgegraven. Wat overbleef was de terpzool, de ondergrond waarop de eerste bewoners ooit begonnen met hun kunstmatige woonheuvels.
Wie denkt dat er in die ondergrond voor archeologen weinig interessants meer te vinden is, vergist zich. Zo zal de Groninger archeoloog Theun Varwijk de komende jaren drie Friese terpzolen uitgebreid onderzoeken. In de overtuiging dat daar nog veel informatie te halen is over de manier waarop de eerste kolonisten op de Friese kwelders met hun omgeving zijn omgegaan. Maandag begon Varwijk aan zijn eerste opgraving onder Lollum, bij Groot Saksenoord.
„Het is onderdeel van mijn promotieonderzoek”, legt Varwijk uit. „Ik wil drie van zulke opgravingen doen, telkens in een iets ander terrein, om de uitkomsten naast elkaar te kunnen leggen.”
Voor de volgende twee opgravingen heeft Varwijk al wel wat locaties op het oog, maar definitief is de keuze nog niet. De afgelopen jaren is het Groninger Instituut voor Archeologie actief geweest met het onderzoeken van steilkanten, de taluds aan de zijkant van deels afgegraven terpen. Daarmee werd de verticale opbouw van terpen bekeken.
Varwijk pakt het nu dus anders aan. Hij zal grotere oppervlakken blootleggen om de sporen van ruimtegebruik te vinden. „Dan moet je denken aan greppels en sloten voor de ontwatering van akkers, of rondom de huispodia, die tot onder het niveau van de terpzool zijn uitgegraven.”
Dergelijk onderzoek kan nog altijd spectaculaire vondsten opleveren, ook al is de terp zelf al verdwenen. Op de bodem van een oude put kan zomaar een intacte pot gevonden worden. Maar ook in greppels kan nog veel moois te ontdekken zijn.
Hoofdvraag van het onderzoek is hoe de vroege terpbewoners met hun omgeving zijn omgegaan. „En hoe de terpen zich in de tijd hebben ontwikkeld.” Bij Lollum heeft Varwijk vier tot zes weken de tijd om dat te ontdekken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's