Obstakels op weg naar vrede in Midden-Oosten
JERUZALEM. In Washington had eind vorige maand een eerste overleg plaats waarbij Israël en de Palestijnen beloofden dat zij binnen negen maanden een vredesakkoord willen bereiken. Ze hebben een plan opgesteld dat alle kwesties omvat die beide partijen al sinds 1948 verdelen. Een overzicht van die obstakels.
GRENZEN: De Palestijnen streven een eigen staat na. Die omvat de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, het door Israël ingenomen Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, waaruit Israël zich in 2005 terugtrok. Israël wil grote delen van de Westelijke Jordaanoever behouden. Daar heeft het nederzettingen gesticht.
JERUZALEM: De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Het Israëlische parlement heeft in 1980 Jeruzalem echter tot ondeelbare hoofdstad van het land had uitgeroepen. Jeruzalem is bovendien niet alleen voor joden en moslims, maar ook voor christenen een heilige stad. Sommigen bepleiten daarom dat de stad een bijzondere status krijgt waarin het bijzondere karakter van Jeruzalem wordt erkend.
KOLONISTEN: Te midden van ruim 3,1 miljoen Palestijnen wonen er op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem nu meer dan 515.000 Israëlische kolonisten. Zij verzetten zich fel tegen tegemoetkomingen aan de Palestijnen. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem zijn er op de Jordaanoever 125 door Israël erkende nederzettingen en daarnaast nog 100 ‘wilde’ kolonies.
VEILIGHEID: De afgelopen tientallen jaren zijn vele Israëli’s door aanslagen van Palestijnen omgekomen. De fundamentalistische Hamasbeweging, die de Gazastrook bestuurt, schiet nog geregeld raketten af op Israël. Israël wil pas met een Palestijnse staat instemmen als de veiligheid van het land wordt gegarandeerd.
VLUCHTELINGEN: Volgens de VN wonen er in de Palestijnse gebieden en in de buurlanden van Israël ongeveer 5,3 miljoen Palestijnen. Onder hen zijn 4,9 miljoen mensen die uit Israël zijn gevlucht en hun nakomelingen. Israël wil hun geen recht op terugkeer toekennen. De Palestijnen houden daaraan vast.
WATER: Al tientallen jaren wordt er gewaarschuwd voor een oorlog om de waterbronnen in het Midden-Oosten. Door de groei van de bevolking en de vaak meedogenloze uitputting van de bronnen wordt de voorraad zoet water steeds kleiner.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's