„Ridderkerkse pastorie oogt als een lief pandje”
RIDDERKERK. „Predikanten, of beter gezegd: de predikantsvrouwen, willen er niet meer wonen, zegt makelaar Joke van Vliet over de hervormde pastorie in Ridderkerk. Ds. J. C. Schuurman vertrok als laatste in 2005. Nu bewoont theoloog dr. A. Goudriaan van de Vrije Universiteit te Amsterdam met zijn gezin het monumentale pand.
Schuin tegenover de brug over de gracht rond de Singelkerk staat de pastorie, eigendom van de hervormde gemeente. Alles aan de Kerksingel ademt nog het verleden. Huizen laten zien hoe Ridderkerk er pakweg 100, 200 jaar geleden bijlag: een voor dorpsbegrippen nette singel met woningen van keurig baksteen en groene luiken, degelijk en zonder opsmuk. Hout en steen van een dorpselite op landbouwgrond.
Het dorp onderging in de twintigste eeuw een metamorfose. Ridderkerk kreeg scheepsindustrie en Rotterdammers veruilden de snelgroeiende stad voor Ridderkerk.
Nu werpen grijswitte flatgebouwen bijna hun schaduw over het centrum, zo dicht is de nieuwbouw de singel genaderd. De status van beschermd dorpsgezicht redde de huizen aan de singel van verdere afbraak.
De pastorie uit 1818 staat op de grens van heden en verleden, zegt makelaar Joke van Vliet van Atrium Makelaardij in Ridderkerk. „Aan de voorkant is de oude Singelkerk te zien. Aan de achterzijde staat het gebouw van de HEMA en daarnaast de Rabobank.”
De pastorie oogt als een predikantenpaleis en zit vanbuiten strak in de verf, in wit en boerengroen. Een aantal vensters is dubbel beglaasd. Het interieur laat verbouwingen uit de geschiedenis zien: een van zachtgeel steen gemetselde open haard, suitedeuren met geelbruin glas en bruin geverniste deuren in de hal.
Boven is de badkamer van recenter datum, maar verder heeft de moderniteit geen bezit genomen van het huis. Op zolder zijn nog de kamertjes voor de huishoudsters te zien. Zo groot als het huis is, zo klein zijn die kamertjes. De wanden zijn geraggeld: ze bestaan uit een houten latwerk waarop jute is gespannen en vervolgens behang geplakt.
De pastorie staat inmiddels bijna vier jaar te wachten op een koper. „Ik heb al een aantal potentiële kopers gehad. Ze konden de prijs van 695.000 euro wel betalen. Maar de bank geeft geen lening meer voor een verbouwing – in dit geval ongeveer 2 ton. Daar is het tot nu toe op afgeketst.”
De pastorie lager prijzen is om die reden voor Van Vliet voorlopig geen optie. De prijs is al twee keer gezakt. De hervormde gemeente gaat het huis niet meer renoveren om de verkoop te bespoedigen. „Als het gebouw helemaal gerenoveerd was, had ik het in een mum van tijd verkocht.”
Ridderkerkers zijn trots op hun pastorie. Hier woonden predikanten als ds. W. van Gorsel, ds. R. Bartlema, ds. G. van der Zee en ds. D. J. van de Graaf. „Het heeft heel wat tijd gekost voordat de gemeente zo ver was om de pastorie weg te doen. Maar uiteindelijk willen we investeren in gemeentewerk en het kerkgebouw”, zegt ouderling-kerkrentmeester E. de Bruin, die bij de bezichtiging aanwezig is. „Je kunt geld maar één keer uitgeven. Maar nog steeds gaat het sommige gemeenteleden aan het hart.” Van Vliet: „Eigenlijk is het een lief pandje.”
Dit is het vierde deel in een serie over monumentale pastorieën die te koop worden aangeboden op funda.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 juli 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 juli 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's