Vreugde verandert in spanning
Na de vreugde van woensdag overheersten gisteren in Egypte spanning en vrees. Op diverse plaatsen kwam het tot confrontaties tussen christenen en islamistische militanten. „Met Egypte aan het bellen. Iedereen is bloednerveus. Familie is deuren aan het barricaderen, twitterde de in Nederland woonachtige Monique Samuel gisteravond.
Het was haast niet te voorkomen: confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van de verdreven president Mohammed Morsi. De woede bij het pro-Morsikamp zit diep. „Het leger en generaal Sissi hebben Egypte verraden”, vertrouwde een boze aanhanger van Morsi een BBC-correspondent gisteren toe. „Ze hebben onze revolutie verraden. Ze zouden ons, het Egyptische volk, moeten beschermen. Maar ze wurgen ons.”
Achter Mohammed stonden drie rijen mannen, tekende de correspondent op. Op hun hoofden hadden ze bouwhelmen. In hun handen een keur aan stokken en buizen. „Zij hebben geweren en vliegtuigen, wij hebben alleen dit”, schreeuwde een van de mannen toen hij de journalist naar zijn wapens zag staren.
Het leger had de aanhangers van Morsi toegestaan de straat op te gaan, als ze het maar vreedzaam zouden houden. De protesten begonnen rustig, maar mondden later op de avond echter toch uit in gewelddadigheden. Niet alleen in Caïro, maar ook in steden als Alexandrië kwam het tot bloedige confrontaties.
Het pro-Morsikamp toonde zich bovendien onverzettelijk. „Wij blijven”, riep de geestelijk leider van de moslimbroederschap, Mohammed Badie, de betogers gisteravond toe. „Wij blijven op de pleinen. Met de miljoenen. En we beschermen onze president. (...) Tegen het grootse Egyptische leger zeg ik: Allah is groot, we zullen offeren.”
Er circuleerden gisteren diverse berichten over aanvaringen botsingen christenen en moslims in verschillende Egyptische plaatsen. In de stad Minya zou een kerk in brand zijn gestoken en in de buurt van Luxor werd bij onderlinge gevechten een moslim gedood, terwijl een kopt zwaargewond raakte. De krant Egypt Independent meldde dat de politie in de stad tientallen kopten bij het politiebureau moest beveiligen.
De Nederlands-Egyptische Monique Samuel twitterde gisteravond: „Met Egypte aan het bellen. Iedereen is bloednerveus. Familie is deuren aan het barricaderen.” De familie van Samuel is koptisch. Ter relativering twitterde Willem-Jan de Wit, verbonden aan het Evangelisch Theologisch Seminair in Caïro, echter dat het in zijn wijk Abbaseya volkomen rustig was. „Kleine kinderen spelen op straat, de winkels zijn gewoon open, (het is) slechts iets rustiger dan gewoon.”
De prangende vraag is wat de militaire coup losmaakt bij islamistische Egyptenaren. Rashid al-Ghannouchi, de leider van de islamitische Ennadahpartij in Tunesië, zei gisteren in de Franse krant Le Monde dat de coup in Egypte koren op de molen van de extremisten is. Hij refereerde aan de Egyptische al-Qaidatopman Ayman al-Zawahiri, die zijn islamistische landgenoten eerder voor dom uitmaakte omdat ze dachten iets te kunnen veranderen met de stembus. De woorden van Ghannouchi leken bevestigd te worden door een Facebookbericht van de woordvoerder van de Egyptische moslimbroerschap, Essam al-Haddad: „Democratie is niet voor moslims.”
Sommige waarnemers onderstrepen echter dat de moslimbroederschap geen guerrillabeweging is, maar een politieke beweging die wel wat tegenstand gewend is. Onder president Nasser (1918-1970) werden de moslimbroeders te vuur en te zwaard vervolgd. Deze analisten denken dat ze zich weer op hun sociale werk zullen richten en betere tijden zullen afwachten.
De voorman van de Egyptische oppositiebeweging, Mohamed al-Baradei, noemde gisteren als „slechtste scenario” dat het geweld dat het leger wilde voorkomen zal terugkeren als een „jihadistische wervelwind.” Volgens hem had het leger echter geen keus dan in te grijpen. „Het alternatief was een burgeroorlog”, maakte hij duidelijk. „Het had net zo slecht kunnen worden als in Somalië.”
Baradei maakte duidelijk dat de democratie in Egypte nog in een rudimentaire fase verkeert. Hij beloofde echter snelle verkiezingen. Toch is het vooralsnog moeilijk voor te stellen hoe deze militaire interventie de democratie in Egypte dichter bij heeft gebracht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 juli 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 juli 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's