CGK zien ledental licht toenemen
Ds. Soeters: Winst van 33 leden moeilijk te achterhalen
AMSTERDAM – Het ledental van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is vorig jaar met 33 gestegen. Het kerkverband telt nu 74.319 leden, zo blijkt uit het gisteren verschenen Jaarboek 2013.
Het aantal belijdende leden groeide met 127 tot 45.651. Maar het valt niet mee om die winst te achterhalen, schrijft ds. R. W. J. Soeters in het jaaroverzicht. „Het blijkt in ieder geval niet uit het grensverkeer met andere kerken of groepen: 748 leden vertrokken, 707 leden binnengekomen.”
Grensverkeer met de Protestantse Kerk in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk, baptistengemeenten en evangelische gemeenten leveren ook dit jaar weer een negatief resultaat op. Het omgekeerde geldt voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), de Gereformeerden Gemeenten en de Oud Gereformeerde Gemeenten.
Er onttrokken zich vorig jaar meer belijdende leden aan de CGK (302) dan er van buiten kwamen (42). „Maar we verheugen ons over de 828 doopleden die belijdenis hebben afgelegd”, aldus ds. Soeters.
Het aantal doopleden nam vorig jaar met 94 af tot 28.668. Dat verlies is ten dele te verklaren uit grensverkeer met andere kerken: 748 doopleden vertrokken, 707 kwamen er binnen. Maar de belangrijkste oorzaak ligt volgens ds. Soeters in het vertrek van 373 doopleden, die zich aan de CGK onttrokken en ook geen lid werden van een ander kerkverband. Daartegenover staat dat in totaal zeventig buitenkerkelijken lid werden van de CGK.
Wat het ledental betreft, was er binnen de CGK een aantal jaren sprake van een licht dalende lijn. In 2011 verloor het kerkverband 162 leden, in 2009, 2008 en 2007 waren dat er respectievelijk 289, 77 en 134. In 2010 was er echter sprake van een lichte groei: 74. De geringe winst was vooral te danken aan een geboorteoverschot.
De zorgen over ontkerkelijking gaan ook de CGK niet voorbij, constateert ds. Soeters. „Daarnaast mogen we met dankbaarheid ook zien hoe God aan het werk is in nieuwe zendingsgemeenten in grote steden, in allerlei lokale vormen van kerkelijke samenwerking om mensen met het Evangelie in aanraking te brengen.”
Uit het jaarboek blijkt verder dat het aantal gemeenten vorig jaar toenam met twee: Renswoude en Amersfoort (Kruispuntgemeente). De CGK tellen nu 183 plaatselijke kerken.
Het aantal dienstdoende predikanten ligt op 150, drie meer dan in 2011. Ook zijn er acht vacante gemeenten minder door de toenemende samenwerking op plaatselijk vlak met de GKV en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).
Er werden vorig jaar vijf kandidaten bevestigd tot predikant: M. G. Rietkerk (NGK) in Zoetermeer, P. W. J. van der Toorn in Heerde, S. P. Roosendaal in Nieuwe Pekela, A. D. Fokkema in Eemdijk, H. Carlier in Enschede-West en W. A. Capellen in Drogeham.
Er gingen vorig jaar drie predikanten met emeritaat. De CGK tellen nu 67 emeritus predikanten (en drie emeritus hoogleraren). Overleden zijn ds. G. Bouw en ds. N. Ribbers.
Jaarboek 2013
Ledental CGK neemt toe met 33 tot 74.319.
Aantal belijdende leden groeit (127), aantal doopleden neemt af (94).
Zeventig buitenkerkelijken worden lid van CGK.
Meer predikanten, minder vacante gemeenten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's