„Het duurt jaren voor er een nieuwe kerk is”
NES – De Amelander rooms-katholieken houden zondagmorgen een korte dienst en een samenkomst in het parochiehuis. Een felle brand legde gisteren hun kerkgebouw in de as. Na de viering, die om 11.00 uur begint, is er gelegenheid voor ontmoeting en kunnen mensen hun verhaal kwijt.
Dat heeft pastoor Paul Verheijen uit Dokkum laten weten. Verheijen werkt sinds zondag ook op Ameland. Hij bezocht gisteren samen met pastor Neeltsje Bouma de „ontredderde” parochianen.
Gisterochtend vroeg brandde de neogotische kerk uit 1878 geheel uit. „Je bent zelf ook ontredderd als je de kerk ziet. Verschrikkelijk. Er is niets van over.”
De aanblik van de geruïneerde kerk staat in schril contrast met de mis die er zondag nog werd gehouden vanwege de installatie van Verheijen als pastoor van Ameland en Bouma als pastor. „In twee dagen tijd kan er veel veranderen. Het is aangrijpend om te zien”, aldus Verheijen. „Mensen zijn van slag. Ze zijn in de kerk gedoopt of getrouwd en hebben vanuit deze kerk hun dierbaren begraven.”
Tijdens de viering zondag zal ook een brief van bisschop De Korte van het noordelijk bisdom worden voorgelezen. „De bisschop kan er zelf niet bij zijn. Hij komt op een ander moment naar het eiland.”
Waar de vieringen de komende tijd worden gehouden, is nog niet duidelijk. Verheijen: „We zijn in gesprek met de hervormde gemeente. Die heeft meteen haar diensten aangeboden.” Wel duidelijk is dat er voor lange tijd een plek nodig is. „Het kan zomaar drie jaar duren voordat er een nieuwe kerk is gebouwd. Eerst zal de verzekering ernaar moeten kijken, net als Monumentenzorg. Er gaan jaren overheen voor de kerk weer is opgebouwd.”
De andere kerken op Ameland zijn veel kleiner dan de afgebrande Sint-Clemenskerk. „Als we een behoorlijk goed gevulde dienst hebben, passen we niet in de hervormde kerk. Hoe het allemaal moet, moeten we nog bekijken.”
Hoeveel de schade precies bedraagt, is nog niet bekend. De kerk is verzekerd. Een delegatie van Donatus Verzekeringen uit Den Bosch zou vandaag naar Ameland komen om de schade te beoordelen. Donatus is de grootste verzekeraar van kerkgebouwen in Nederland. Ook bisdomeconoom Marisca Lulofs-van Rijnberk zou vandaag langskomen. Zij is belast met financiële aangelegenheden van het noordelijke bisdom.
Het hoogaltaar uit de Amelander kerk dateerde van 1885, de gebrandschilderde ramen uit 1897. Ook was er een glas-in-loodgedenkraam dat herinnerde aan de in Nes geboren kardinaal Johannes de Jong (1885-1955), evenals een plaquette bij de ingang van de kerk. Of daar nog iets van over is, is nog niet duidelijk.
„Van de prachtige muurschilderingen is waarschijnlijk niets over”, zegt woordvoerder Sipke Draisma van het bisdom Groningen-Leeuwarden. „Net als van de kerkelijke goederen in de kerk, zoals het altaar, waar de geconsacreerde (gewijde, HG) hosties worden bewaard.” Ook is het koor van de kerk alle bladmuziek kwijt. Deze lag op de zolder van de kerk, en er waren oude muziekstukken bij, zegt pastoor Verheijen.
Andere waardevolle spullen zijn er nog, omdat ze in de kluis in de sacristie in het parochiehuis liggen, dat net als de pastorie onbeschadigd bleef. „Daar zit bijvoorbeeld de kelk van kardinaal De Jong in die hij had nagelaten aan de parochie, een wierookvat en andere waardevolle goederen”, aldus Verheijen. Het archief in de pastorie is eveneens gespaard.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 februari 2013
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 februari 2013
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's