Commissie: Zwak dier eerder doden
LELYSTAD - Staatsbosbeheer moet zwakke dieren in de Oostvaardersplassen eerder afschieten om onnodig lijden te voorkomen. Ook adviseert de commissie onder leiding van oud-staatssecretaris D. Gabor dat het leefgebied van de grote grazers snel groter moet worden.
Al enkele winters zijn de heckrunderen, konikpaarden en edelherten in het Oostvaardersplassen onderwerp van discussie omdat er na een strenge winter honderden van de honger doodgaan. In maart liet toenmalig minister Verburg onder druk van de Tweede Kamer de dieren bijvoeren.
"Onverstandig", concludeerde de commissie-Gabor gisteren. "Door bijvoeren gaan er alleen maar meer dieren dood. Je kunt het vergelijken met mensen in de oorlog die uitgehongerd zijn en plotseling veel voedsel krijgen. Hun maag kan dat niet aan en ze leggen alsnog het loodje", aldus commissielid en dierenarts J. Kaandorp.
Uitgehongerde dieren eerder afschieten is de beste oplossing op korte termijn, zo vindt de commissie. "De beheerder van het gebied heeft de morele verplichting om onnodig lijden te voorkomen", zo zei commissielid F. Ohl, hoogleraar dierenwelzijn van de universiteit Utrecht.
Het afschieten van verzwakte beesten moet gebeuren zodra een grote grazer zich afzondert van de kudde en het duidelijk is dat het de winter niet overleeft. Nu kregen alleen beesten die bijna dood waren de kogel.
De directeur van Staatsbosbeheer, C. Kalden, heeft begrip voor de beleidsaanscherping. Hij vindt dat het ertoe doet wat mensen vinden. Maar hij is van mening dat met het advies de essentie van het natuurlijk beheer ook overeind blijft.
Het vergroten van het leefgebied is uiteindelijk de beste oplossing, zo concludeert de commissie-Gabor. De dieren krijgen dan meer beschutting tegen de kou en meer voedsel. Het Kotterbos, het Oostvaardersbos en het gebied dat bekendstaat als de Driehoek moeten snel worden ontsloten. Het 500 hectare grote Hollandse Hout, in het noorden van het natuurgebied, kan alleen in de winter worden opengesteld voor de dieren.
Verder adviseert de commissie haast te maken met de natuurlijke verbinding tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold. Een uiterst smalle verbindingszone van 120 meter breed, genaamd Oostvaarderswissel, zou volgend jaar al open moeten. Deze zone ligt op het tracé waar ooit de snelweg A30 was gepland en is al ingericht als natuurgebied. Het veel bredere Oostvaarderswold staat op losse schroeven nu het kabinet heeft gezegd daar geen euro meer in te steken.
Districtshoofd N. de Snoo van Staatsbosbeheer Flevoland verwacht dat de aansluiting van verschillende natuurgebieden nog wel even zal gaan duren. "Het probleem bij de Oostvaarderswissel is dat er toch een paar ecoducten nodig zijn om de dieren de A6 en de Vogelweg te laten oversteken. Verder heeft de gemeente Lelystad juist besloten om geen grote grazers in het Hollandse Hout toe te laten. Het zal veel energie vragen van alle partijen om de aanbevelingen van de commissie zo snel mogelijk te realiseren."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 november 2010
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 november 2010
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's