Schakels van een ketting
Het klinkt best leuk: evangeliseren. Spannend, goed, groots, net zoals in de Bijbel. Tenminste, zolang je zelf het klusje niet hoeft op te knappen. Want dan komt het voor veel jongeren wel erg dichtbij.
Het wordt steeds moeilijker genoeg jongeren te vinden die zich in willen zetten voor evangelisatiewerk, zegt Jan Bayense. Hij helpt al bijna veertien jaar naast zijn gewone baan met het organiseren van reformatorische evangelisatiekampen in Zuid-Limburg voor jongeren. En veertien jaar geleden was er heel wat meer enthousiasme voor te vinden dan nu. "Ik kan merken dat jongeren nu meer te besteden hebben. Toen was het geweldig om te gaan evangeliseren in Limburg. Nu is het geweldig om dat in Rio de Janeiro te doen."
Toch is evangeliseren iets wat elke jongere zou moeten overwegen, vindt Bayense. Elke jongere die God kent tenminste. "Als je zelf de Heere Jezus hebt leren kennen en weet van redding van zonde, dan gun je dat iedereen."
Sinds hij zo'n zestien jaar geleden begon met evangelisatiewerk heeft het hem niet meer losgelaten. De nood van mensen die niet weten dat ze verloren gaan, grijpt aan. Daar het Koninkrijk van God tegenover kunnen stellen, is prachtig. Bayense: "Dat is uitzicht tot in eeuwigheid. Daar wil je iedereen over vertellen."
Evangelisatiewerk zoals de Limburggangers dat doen is: huis aan huis langs de deuren gaan en kinderclubs organiseren. Vroeger in Bunde en omgeving, sinds twee jaar in Kerkrade. Het kinderprogramma is vrij nieuw. Het huis-aan-huisonderdeel is er al jaren.
Makkelijk is het niet, dat geeft Bayense grif toe. Want hoe boei je mensen voor je boodschap als je soms maar een paar seconden hebt bij de begroeting aan de deur? "We zeggen soms: Je kunt beter als de deur opengaat zeggen: "Ik ben geen Jehova's getuige" dan: "Goedemorgen." En dan nog willen veel mensen de boodschap niet horen.
Zo weet Bayense te vertellen van de keer dat ze een complete kinderclub hadden georganiseerd, met een partytent, slingers en vlaggen. Het bleef echter oorverdovend stil rondom de tent. Halverwege de ochtend bracht een vrouw haar twee kleinkinderen, verder kwam er niemand. "Dan voel je je wat opgelaten", zegt hij, met gevoel voor understatement.
Aan de andere kant: het is niet de taak van de evangelist om voor vrucht te zorgen. "De Heilige Geest rijgt kettingen. Soms mag je een schakeltje in zo'n ketting zijn: we worden niet geroepen om naar vrucht te kijken, maar om te zaaien."
Belangrijk is natuurlijk van tevoren goed over je boodschap na te denken. Hoe leg ik het Evangelie uit? Hoe maak ik kinderen duidelijk wat het woord "verlossing" betekent? Een tweedaagse instructiecursus moet de jongeren voorbereiden op hun taak.
Maar het allerbelangrijkste is volgens Bayense toch het hebben van een verlangen anderen over Jezus te vertellen. En dat zit weer onontbeerlijk vast aan het persoonlijk kennen van de Heere Jezus. "Als jongeren zich aanmelden, gaan we niet beoordelen of dat zo is. Maar we gaan er wel van uit.
In onze kringen wordt evangeliseren daarom soms als iets verdachts gezien, maar Bijbels gezien kan het niet anders. De eerste christengemeenten groeiden ook doordat gemeenteleden getuigden van Christus. Wie in Christus is, gunt dat anderen."
Jaloers maken
Gerrine Groothedde (20) uit Hardinxveld:
"Twee jaar geleden ben ik voor het eerst in Kerkrade gaan evangeliseren. Ik werd enthousiast door de verhalen van mijn zus, die het al jaren doet.
Officieel mag je vanaf je zestiende al mee, maar ik vind het achteraf gezien fijn dat ik gewacht heb tot mijn achttiende, omdat ik nog best veel bezig was met mijn eigen ontwikkeling. Je moet sterk in je schoenen staan als je evangeliseert en goed weten wat je gelooft.
Soms is het best moeilijk: veel mensen wijzen je af en toch moet je volhardend doorgaan. Soms worden ze ook boos of agressief. En toch: met een grote, getatoeëerde man kun je soms een beter gesprek hebben dan met veel anderen.
Evangelisatiewerk is mooi om te doen. Als je anderen over je geloof vertelt, ben je zelf ook meer bezig met het wonder van de genade.
Of je per se moet geloven? Het is belangrijk dat je kunt getuigen. En waar getuig je van als je zelf niet gelooft? Maar je hoeft niet veel zekerheid te hebben, of goed te kunnen praten. Het gaat erom dat we het Woord doorgeven. Hoe ons verhaal ook overkomt, God wil het gebruiken."
Afhankelijkheid
Adriaan van Heteren (21) uit Urk:
"Als je evangeliseert, is het belangrijk dat in afhankelijkheid van de Heere te doen: alles van Hem te verwachten en op Hem te vertrouwen.
Een moeilijke kant aan evangeliseren vind ik dat gesprekken onverwachts een andere wending kunnen krijgen. Als mensen bijvoorbeeld vragen: "Als er een God is, waarom is er dan ziekte? Waarom is mijn vader overleden toen ik nog jong was?"
Ook al krijgen we een training, op zulke vragen heb ik geen antwoord. En juist omdat ik dat niet heb, kan ik weer op de Heere wijzen. Ik weet dat ik niemand kan overtuigen, dat hoeft ook niet. Dan bid ik om de leiding van de Heilige Geest, Die kan de mensen overtuigen. Met Hem kom je nooit beschaamd uit.
Evangelisatie is geen plicht, maar ik geloof wel dat iedere christen het zal doen. Want er staat in de Bijbel: "Gij z·lt Mijn getuigen zijn." Als je God leert kennen, krijg je vanzelf het verlangen te evangeliseren.
Dat betekent niet alleen met folders en Bijbels langs de deuren gaan. Het is minstens zo belangrijk een dienend leven te leiden; met je daden laten zien wie God is. Dan kun je overal evangeliseren."
Mogelijkheden>/b>
Wat: jongerenevangelisatie Kerkrade
Wanneer: 31 juli-7 augustus 2010
Leeftijd: 16-29 jaar
>>lcj.nl
----------
Wat: diverse kinder-Bijbelclubs
Wanneer: heel de zomer door, in heel Nederland
Leeftijd: alle leeftijden (behalve kinderen)
>>dewegwijzer-almere.nl
------------
Wat: evangelisatiewerk Dabar
Wanneer: op campings door heel Nederland
Leeftijd: jongeren
>>hgjb.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 2010
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 juni 2010
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's