Televisiekijken is schadelijk en leidt af van Christus
Tv- en films kijken heeft in het algemeen een schadelijk effect op ons geestelijk vermogen om de heerlijkheid van Christus te zien, stelt John Piper. Vandaar dat hij er zeer terughoudend mee omgaat.
Met een preek een doelgroep bereiken, is maar in heel beperkte mate afhankelijk van het kijken naar films. Het jezelf veel blootstellen aan sensualiteit, banaliteit en vermaak waarin God niet aanwezig is, doodt meer ons vermogen om in Jezus vreugde te vinden dan dat het ons geestelijk krachtig maakt om het leven van de levende doden te doorzien. Bronnen van geestelijke kracht -en daar hebben we enorm veel behoefte aan- zijn niet in de bio¡scoop te vinden.
Wie relevant wil preken voor -laten we zeggen- prostituees, moet geen films met veel bordeelscènes bekijken. Nee, dompel uzelf in het Evangelie, dat volmaakt op de behoeften van prostituees is afgestemd, bezie vervolgens hoe Jezus in de Bijbel met hen omgaat en ga dan op zoek naar een prostituee en praat met haar. Luister naar haar, maar kijk niet naar de film. Vermaakt worden door de zonde doet de bewogenheid met zondaars niet toenemen.
Misschien bestaan er een paar buitengewone mensen die films vol actie, spanning en seksueel expliciete beelden kunnen bekijken en er des te godvrezender van worden. Maar dat zijn er niet veel. Ik ben zeker niet een van hen.
Ik ben tolerant ten aanzien van geweld en gescheld, maar ik ben niet tolerant als het om bloot gaat. Daarvoor heb ik argumenten. Het geweld in films is gespeeld; die scheldwoorden zijn niet gemeend. Maar die vrouw is echt naakt en ik kijk er werkelijk naar. Laat mij het ronduit zeggen: het enige naakte vrouwenlichaam waar een man ooit zijn ogen op hoort te laten rusten, is dat van zijn vrouw. Tot de weinige uitzonderingen op deze regel behoren dokters, begrafenisondernemers en vaders die een luier verwisselen. "Ik heb een verbond gemaakt met mijn ogen; hoe zou ik dan acht gegeven hebben op een maagd?" (Job 31:1) Wat de ogen zien, doet ertoe: "Wie een vrouw aanziet om dezelve te begeren, die heeft alrede overspel in zijn hart met haar gedaan" (Matth. 5:28). Het is beter je oog uit te trekken dan naar de hel te gaan (vs. 29).
Dat is serieus, heel serieus. Jezus keert zich heel krachtig tegen het overspel. Dat wat we met onze ogen doen, kan ertoe leiden dat we verloren gaan. Immers, het is vrijwel onmogelijk om wanneer je door bloot wordt vermaakt, over te schakelen naar het zien van de heerlijkheid van de Heere. Dit betekent dat heel het christelijke leven door de dodende effecten van seksuele prikkels wordt bedreigd.
Elke Christus verhogende verandering komt voort uit het zien van de heerlijkheid van Christus. "De heerlijkheid des Heeren als in een spiegel aanschouwende, worden wij naar hetzelfde beeld in gedaante veranderd van heerlijkheid tot heerlijkheid, als van des Heeren Geest" (2 Kor. 3:18). Alles wat het de ogen van onze geest moeilijker maakt om Christus krachtig en zuiver te zien, verwoest ons. Onder duizend mannen is er niet één te vinden wiens geestelijke ogen gemakkelijker de schoonheid van Christus zien nadat hij zojuist naar een ontblote boezem heeft gekeken.
Maar laten we seks verder buiten beschouwing laten - alsof dat zou kunnen tijdens ook maar vijftien minuten tv-kijken. Het is de onophoudelijke trivialiteit die de tv zo dodelijk maakt. We hebben onophoudend behoefte aan hulp om ons vermogen te vergroten om de onmetelijke heerlijkheid van Christus te zien. Televisie voert ons bijna onophoudelijke in de omgekeerde richting mee. Televisie verzwakt en doodt ons vermogen om Christus te aanbidden.
Tijdverspilling
Iets minder belangrijks dat ook meespeelt -los van de verslavende werking, de trivialisering van het leven en de dodende effecten- is dit: televisiekijken kost tijd. "Verspil je tijd niet", is voor mij geen goedkoop motto; het is een afgrond waar ik iedere dag bevend langsloop.
Tv-kijken kost degenen die eraan gewend zijn steeds meer tijd. Je begint het gevoel te krijgen dat het zo hoort. Je vraagt je af hoe je zonder zou kunnen. Ik ben heel zuinig op mijn avonden. Er zijn zo veel dingen die ik in het leven wil bereiken. Ik zou eenvoudigweg niet kunnen doen wat ik doe als ik tv zou kijken.
Vandaar dat we in de veertig jaar van ons huwelijk nooit een tv hebben gehad (behalve in Duitsland, als hulp om de taal te leren). Ik heb er geen spijt van.
De auteur is predikant van Bethlehem Baptist Church in Minneapolis, Minnesota (VS). Dit artikel is overgenomen van desiringgod.org.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 augustus 2009
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 augustus 2009
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's