"Geen vuistregel voor het brengen van de goede boodschap"
HOORN - "Je voelt je soms net Jona. Wat doe ik hier in Hoorn? Maar als je door de eerste spanning heen bent, ervaar je vreugde in het werk."
Evangeliseren in Hoorn. Zaterdagmiddag folderden ongeveer 25 mensen vanuit de hervormde evangelisatiepost, waar evangelist M. C. Schreur -hervormd binnen de Protestantse Kerk in Nederland- werkt, in verschillende wijken van de Noord-Hollandse stad aan het Markermeer. Een van de folderaars, afkomstig uit Kockengen: "We zouden het eigenlijk veel meer moeten doen."
Het is er mooi weer voor, niet te warm. Grote bruinwitte wolken gestapelen zich op aan de horizon en daartussen zijn flarden blauw te zien. Hoewel de wolkenkleur af en toe ver-schiet naar blauwgrijs en er een bui valt, is het droog zodra de vrijwilligers rond halfdrie op pad gaan.
Een echtpaar op leeftijd reageert beleefd als het een folder krijgt en welkom wordt geheten in de evangelisatiepost. De vrouw loopt door, maar de man blijft nog even staan: "Ik wil de folder best lezen, maar dan thuis. En ik geloof ook, hoor. Ik ben rooms-katholiek."
Het is even zoeken naar een antwoord. "De kern van het christendom is dat we zalig kunnen worden zonder ons toedoen", reageert de folderaar. De man knikt en is van zins om door te lopen. "Een goede zondag toegewenst en misschien tot ziens in onze post."
Een folderactie zorgt naderhand bijna altijd voor reactie, merkt evangelist Schreur op. "Zo'n een tot drie mensen bellen of sturen de kaart van de folder op met de vraag om meer informatie of om een Bijbel. Daadwerkelijk naar de post komen is een grote stap, voor sommigen te groot. Anderzijds: het lijkt vruchteloos, maar mensen die bij de 'gemeente' komen, zijn toch vaak via het folderwerk of het deurwerk met de post in aanraking gekomen."
Predik het Woord
De hervormde evangelisatiepost in Hoorn is opgericht in december 1986 als stichting Predik het Woord. Schreur werd in 1992 evangelist in Hoorn. "Ik was het jaar ervoor aanwezig bij de kerstfeestviering van de post. De latere predikant ds. A. den Hartog ging toen weg uit Hoorn. De predikant vertelde in die dienst dat het hem duidelijk was geworden het werk te moeten neerleggen. Toen werd dit werk op mijn hart gedrukt."
Sindsdien werkt Schreur drie dagen bij de post per week en twee dagen in het onderwijs.
De post houdt twee diensten in de bovenzaal van de kerk van de evangelisch-lutherse gemeente aan de Ramen, hartje Hoorn. 's Middags, "de echte evangelisatiedienst", bezoeken ongeveer dertig mensen de dienst en 's avonds komen er vijftien mensen. De post heeft geen eigen ruimte. Op de folder worden geïnteresseerden verwezen naar de woning van Schreur.
Het werk van de evangelist omvat het leiden van diensten, Bijbelkringen, catecheseavonden, jeugdwerk, evangelisatiewerk en het doen van pastoraat.
De kinderclub, die twee keer per maand wordt gehouden, en het evangelisatiewerk worden samen met vrijwilligers gedaan. Die komen uit de gehele Bijbelgordel: van Genemuiden tot Scherpenisse. Zaterdagmiddag zijn voor het folderen dertig volwassenen en kinderen verzameld in Hoorn. "We folderen elke laatste zaterdag van de oneven maand, maar het is altijd afwachten hoeveel mensen er komen. Ik was wat bezorgd vanwege de vakantietijd. We hebben ook een keer drie vrijwilligers gehad voor zo'n evangelisatiemiddag. Maar het is elke keer weer bemoedigend dat we een vaste kern hebben die komt opdagen." Wel hoopt de evangelist ook meer mensen vanuit de post mee te krijgen om te evangeliseren. "Het liefst zou ik ook als 'gemeente' de stad een keer per jaar helemaal doorgefolderd willen hebben."
Als de een na de ander binnendruppelt in het kerkgebouw, gaat Schreur aan de slag met de verdeling van de stadswijken over de folderaars. Het wordt "kliekjesdag", aldus Schreur. "In september hopen we nieuwe folders van de stichting te kunnen uitdelen."
Winstwaarschuwing
De folder van zaterdag steekt in op de economische crisis. "Winstwaarschuwing" kopt het blad van A5-formaat. Lezers wordt aangeraden te zoeken naar het "aandeel met eeuwigheidswaarde."
Het folderen is "brievenbussenwerk" aldus Schreur, maar als het kan worden mensen ook aangesproken. De kleinste kinderen blijven achter in de kerk, en worden door een van de moeders verzorgd.
In het openingswoord spreekt de evangelist over het evangelisatiewerk door Ezechiël aan te halen. "Hij moest profeteren tegen die dorre mensenbotten en ze werden levend toen de Geest van God in hen blies. Dat is een troost, niet alleen met betrekking tot het werkveld, maar ook altijd weer in verband met je eigen hart."
Daarbij blikt Schreur terug op zijn werk in de Noord-Hollandse stad. "Na zeventien jaar zijn het jeugdige vuur en het ambitievuur wel uitgeblust. De 'gemeente' is nog niet groot. Het werk is net een woestijn."
Dat is geen reden om moedeloos het hoofd te buigen en het werk op te geven. "De Heere zegt dat de woestijn zal bloeien als een roos. Grijp die belofte aan en vraag of Hij mensen in Hoorn ook levend maakt als de woestijn."
Het Bijbelse woord lijdzaamheid is daarom volgens de evangelist geen gelatenheid. "Het betekent dat we Hem moeten vertrouwen en ons aan Hem moeten vastklampen. En dat niet na een mislukt gesprek, maar juist in de nood."
Methodiek
Er is geen "vuistregel" om mensen te benaderen met het Evangelie, aldus Schreur. "Zelfs Mattheüs 10, dat ons veel kan leren over het werk onder mensen die niets met het christendom hebben, zegt niets over een bepaalde methodiek. Want dat willen we graag: als we zo en zo antwoorden, zal de aangesprokene vast wel meer willen weten over de Heere."
Wel adviseert de evangelist om de folder niet beleefd aan te bieden, maar te geven. "Het christelijk geloof is geen kwestie van beleefd aannemen of weigeren. Er is niemand die God zoekt, maar God zoekt Zelf wel."
Bij een afwijzende reactie gaat Schreur niet altijd overstag. "Soms voel je aan dat de ander zich ergert, en dan kan het gesprek beter afgebroken worden. Maar als ik beleefd doorvroeg, merkte ik soms ook pijn over de kerk of de vraag waar God is in het lijden. Daar moet je niet overheen stappen."
"Mensen zijn soms bereid te erkennen dat het kwaad in henzelf zit. Maar ze doen ook vrijwilligerswerk, helpen de buurvrouw en collecteren voor de Hartstichting. Ze zeggen: "Moet Ýk dan wedergeboren worden?" Dat blijft moeilijk. Daarom: Kom aan, gij geest van de vier winden, en blaas."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 27 juli 2009
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 27 juli 2009
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's