Vernieuwde Theologische School geopend
ROTTERDAM - Tevergeefs. Tevergeefs. Tevergeefs. Driemaal is er in Psalm 127 sprake van tevergeefs. "Zo de Heere het huis niet bouwt, tevergeefs arbeiden deszelfs bouwlieden daaraan." "Als de zegen des Heeren ontbreekt, dan is alles tevergeefs."
Met een meditatie over Psalm 127 opende ds. J. J. van Eckeveld zaterdagmorgen de bijeenkomst in Rotterdam ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde en uitgebreide Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten.
Ds. Van Eckeveld, voorzitter van het curatorium, wees erop dat er veel werk is verzet aan de Boezemsingel. "Er was veel liefdesarbeid. Opnieuw is gebleken, vaak op verrassende wijze, dat er in de gemeenten veel liefde is voor de school. Maar wat hebben we aan een prachtig schoolgebouw zonder Gods zegen? Het woord "tevergeefs" komt driemaal terug in Psalm 127. Heel aangrijpend is dat. Aan de zegen des Heeren is alles gelegen. Het mocht ons gebed wel zijn: Dat Uw ogen dag en nacht open zijn over dit huis."
De predikant uit Zeist verwees naar Calvijn, die bij de opening van de Academie in Genève schreef: "Zend ons hout, dan zullen wij u pijlen zenden." Ds. Van Eckeveld: "De Heere moge onze school bouwen door studenten toe te schikken, ook als het curatorium (deze week, red.) weer vergadert. We hopen dat de Heere hout wil zenden, waardoor er onder Zijn zegen op deze plaats pijlen kunnen worden gemaakt, studenten kunnen worden opgeleid tot de dienst des Woords."
We weten niet, zei ds. Van Eckeveld, hoe lang dit huis zal staan. "Er is zo veel wat ons veroordeelt. Er is verwereldlijking van binnenuit en van buitenaf. Er zijn aan onze zijde genoeg redenen dat de school zou ophouden te bestaan, dat de Heere geen hout zou zenden, geen studenten zou toeschikken; maar Hijzelf houdt Zijn Kerk in stand."
Psalm 127 is een lied Hamaõloth. "Dat is een psalm voor onderweg. De Heere leert Zijn kinderen onderweg wenen en zingen, wenen om wie ze zelf zijn, zingen om Wie God wil zijn."
De Theologische School is een betrekkelijk huis. "Maar er is een ander huis, niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen. Het bestek is reeds gereed. Moge de Heere de arbeid die hier verricht wordt, zegenen, opdat het alles mocht dienen tot uitbreiding van het huis dat eeuwig zal staan."
Multicultureel
Ouderling-curator K. H. de Heer uit Rijssen sprak namens de renovatiecommissie een dankwoord aan allen die bij de renovatie betrokken zijn geweest. In totaal hebben 37 bedrijven eraan meegewerkt. De 20.000 boeken van de bibliotheek zijn inmiddels weer ondergebracht, nu in een ruimte met klimaatbeheersing. De voormalige pastorie, uit 1927, is bij de school gevoegd. "We hopen dat de nieuwe school in Gods gunst dienstbaar mag zijn aan de voortgang van Zijn Koninkrijk."
Architect M. A. Ros van architectenbureau Roos en Ros (Oud-Beijerland) vertelde dat de school nog steeds staat op de plaats waar ds. G. H. Kersten in 1927 de eerste predikants¡opleiding van de Gereformeerde Gemeenten realiseerde. "We gaan dus in het voetspoor der vaderen. Daar hoort inmiddels bij dat deze school midden in de multiculturele samenleving staat. Hier vindt een gedwongen confrontatie plaats met de stad. Dat element hoort echt bij een theologische opleiding. Ik hoop dat de studenten hier in de pauze ook wat van de omgeving gaan zien. Wie hier vier straten doorwandelt, heeft de halve wereld gezien. Als ze straks ergens een pastorie hebben betrokken, dan komt het daar niet meer van."
Ros sprak de wens uit dat aan de Boezemsingel in de ware zin van het woord theologie zou worden beoefend. "Theologie, dat is dienst aan het Woord, dienst aan God, ten bate van mensen die op reis zijn naar de eeuwigheid."
Rector ds. A. Moerkerken zei in een slotwoord verheugd te zijn met de nieuwe school. "Wat spreekt hieruit een hartelijk meeleven en een diepe verbondenheid. Wat is de Heere nog lankmoedig over ons. In Noord-Korea wordt geen theologische school gebouwd, eenvoudig omdat de overheid dat niet duldt."
Ds. Moerkerken hoopt dat de predikantsopleiding blijft gaan in het spoor van het voorgeslacht. "Ik zou wensen dat twee dingen de opleiding blijven kenmerken: "pietas" en "scientia", godzaligheid en wetenschap. Godzaligheid is voor een aanstaande dienaar des Woords een eerste vereiste. Maar kennis is niet minder van belang. Die twee begrippen zijn in het verleden wel tegen elkaar uitgespeeld, wellicht als reactie op theologische opleidingen die aan de letterkennis te hoge waarde toekenden. Laten we echter niet geringschattend doen over vorming en studie. Voor de dienst des Heeren is het beste nog niet goed genoeg. Een student moet studeren, en hard ook, naar de hem gegeven talenten. Maar de godzaligheid, de vreze des Heeren, is het beginsel van alle wetenschap. Zonder de ware "pietas" maakt de "scientia" alleen maar opgeblazen. De Heere geve onze kleine school docenten en studenten in wie de godzaligheid en de wetenschap zich zouden verbinden."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 25 mei 2009
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 25 mei 2009
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's