Grondvlak
Kerk Kollum krijgt logo
De hervormde evangelisatie op gereformeerde grondslag van Kollum heeft sinds vorige maand haar naam De Kandelaar op de voorgevel van het kerkgebouw staan.
Het afbeelding van een kandelaar met daaronder de naam is ontworpen door een van de gemeenteleden. In 2005 is gekozen om de kerk De Kandelaar te noemen. "Door een verborgen talent van een gemeentelid" siert alsnog de naam de voorgevel van de kerk, aldus gemeentelid E. G. van IJken. "Het gebruik ervan verhoogt de herkenbaarheid en zichtbaarheid van de kerk en van de gemeente." Het logo is gemaakt van metaal en kunststof en is "voor een ruimtelijk effect" een paar centimeter vanaf de kerkmuur gemonteerd.
De evangelisatievereniging is in 1940 ontstaan naast de hervormde gemeente. De leden kerken sinds 1941 aan de Voorstraat. De 'gemeente' is sinds 1997 een kerkenraadscommissie met ambtelijke diensten binnen de hervormde gemeente van Kollum, sinds kort een protestantse gemeente. De evangelisatie voelt zich nauw betrokken bij de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland.
De gemeente aan de Voorstraat telt 70 leden en doopleden. Ds. J. Noordam uit Drachten verleent bijstand in het pastoraat.
Renovatie kerkgebouw Uddel
De hervormde gemeente van Uddel gaat vanaf 4 mei het interieur van haar kerkgebouw renoveren.
Het originele plafond van de kerk uit 1954 wordt vervangen. In het zachtboardplafond zitten kringen als gevolg van waterschade. "Bovendien mag zo'n plafond officieel niet van de brandweer" aldus de koster van de gemeente, G. Dijkgraaf. Verder wordt het interieur opnieuw geschilderd.
De aannemer en de schilder worden bijgestaan door vrijwilligers, veelal gemeenteleden. Dezen zullen onder meer het meubilair verplaatsen, de vloer afdekken en het orgel inpakken.
Voor de verbouwing, waarvoor 75.000 euro is begroot, staan vier weken gepland. De eerste dienst in de gerenoveerde kerk wordt gehouden op eerste pinksterdag. In de tussentijd kerkt de hervormde gemeente in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Uddel.
De gemeente telt duizend leden en doopleden. De predikant ervan is ds. C. J. Barth.
Restauratie Luctor et Emergo
Het oude monumentale kerkgebouw van de evangelische "geloofsgemeenschap" Luctor et Emergo in Oldebroek wordt op dit moment gerestaureerd. Het kerkje wordt teruggebracht in de staat waarin het 115 jaar geleden werd opgeleverd.
De aanbouw uit 1979 is inmiddels gesloopt. Het is verder de bedoeling dat de deuren achter de preekstoel terugkomen, er weer symmetrisch een aantal gietijzeren ramen aan weerszijden van de kerk komen en er opnieuw een bidstondruimte wordt gebouwd.
Het kerkje werd in 2004 overbodig toen de geloofsgemeenschap Luctor et Emergo pal ernaast een nieuwe kerk met 600 zitplaatsen bouwde. De nieuwe kerk wordt door een glazen gang verbonden met het historische kerkje. Het is de bedoeling dat het gerestaureerde kerkje in de toekomst onder meer gebruikt gaat worden als trouwlocatie, rouwlocatie, stiltecentrum en conferentiecentrum.
Met de restauratie is een bedrag gemoeid van zo'n 230.000 euro. Een groot deel daarvan wordt gedekt door subsidies. Zo ontving de geloofsgemeenschap 100.000 euro van de provincie Gelderland. De restauratie wordt deels uitgevoerd door vrijwilligers.
De wortels van Luctor et Emergo gaan terug tot het gezelschapsleven in de 19e eeuw. Daarin begonnen zich rond 1860 twee richtingen af te tekenen: een stroming die steeds calvinistischer werd en een stroming die steeds duidelijker evangelische trekken vertoonde. Toen in 1860 ds. L. H. A. Bõhler in Oosterwolde predikant werd, bleek hij met name op de laatste groep invloed te hebben.
Na het vertrek van ds. Bõhler in 1880 bleef een groep mensen particuliere samenkomsten beleggen. Zij vervreemdden zich hoe langer hoe meer van de plaatselijke Nederlands hervormde kerk.
In 1894 kreeg de groep een eigen gebouw, dat de naam Luctor et Emergo kreeg. Voorgangers uit eigen kring leidden de diensten. Op dit moment zijn er ongeveer tien voorgangers die volgens een bepaald rooster zondags in de samenkomsten voorgaan. Ook worden regelmatig gastsprekers uitgenodigd.
Psalmen op z'n Calvijnsm
De Protestantse Kerk in Nederland belegt morgen in de Middelburgse Oostkerk de eerste psalmzangavond in een reeks van vijf. De overige psalmzangavonden vinden plaats in de Bovenkerk te Kampen (22 april), in de St. Janskerk te Gouda (12 mei), in de Nieuwe Kerk te Groningen (19 mei) en in de Grote Kerk te Dordrecht (27 mei).
De avonden worden georganiseerd in het kader van het Calvijnjaar. "Dat in het Liedboek voor de Kerken alle 150 psalmen uit de Bijbel zijn opgenomen hebben we te danken aan Calvijn", aldus de Protestantse Kerk op haar website.
Calvijn nam in Genève het initiatief voor het vertalen, bewerken en op muziek zetten van de psalmteksten. "Voortaan konden de psalmen worden gezongen in de eigen taal en werden veel psalmen geliefde liederen die mensen levenslang vergezelden."
Op de psalmzingavonden kunnen bezoekers de psalmen op verschillende manieren meezingen: Van de manier waarop dat ging in de tijd van Calvijn, via de reciterende manier waarop gezongen wordt in kloosters, tot Psalmen voor nu, een project dat psalmen opnieuw hertaalt en op (pop)muziek zet.
De kerken gaan open om 19.30 uur. De avonden duren tot uiterlijk 21.30 uur. De toegangsprijs is 10 euro. Daarvoor ontvangt de bezoeker een programmaboekje en het boekje "Alles wat adem heeft". Deze uitgave bevat een aantal bewerkingen van psalmteksten van onder meer de hedendaagse dichters Karel Eykman, Huub Oosterhuis en Loyd Haft.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 april 2009
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 april 2009
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's