GKV bezinnen zich verder op vrouw in kerk
Synode kiest voor driesporenbeleid
ZWOLLE - De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) gaan zich verder bezinnen op de positie van vrouwen in de kerk. De generale synode koos gisteravond in Zwolle voor een driesporenbeleid: een wetenschappelijke studie door de Theologische Universiteit Kampen (TUK), bezinning binnen de kerken en praktische besluiten op korte termijn.
Op de agenda van de synode stond gisteren een rapport van deputaten, "m/v in de kerk". Ze doen daarin verslag van een onderzoek onder leden en predikanten binnen de GKV. Daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de leden en een ruime meerderheid van de predikanten positief staan ten opzichte van het toelaten van vrouwen tot het ambt van diaken. De overgrote meerderheid van de kerkleden heeft echter "geen problemen" met de huidige praktijk, waarin vrouwen geen ouderling of predikant kunnen worden.
Na een lange bespreking nam de synode het advies van deputaten om de komende jaren langs drie sporen verder te werken over. De TUK krijgt een apart budget voor wetenschappelijke bezinning over vrouwen in de kerk en het deputaatschap zorgt voor studiemateriaal voor de kerken.
Ook gaan deputaten zich buigen over vragen rond de inzet van vrouwen in de eredienst en bij diaconale en pastorale taken, en over de betekenis daarvan voor de invulling van de ambten. Punt van overweging is verder de vraag of het nodig is om als kerken een gezamenlijk besluit te nemen of dat het mogelijk is elkaar vrij te laten.
Synodeleden dienden in totaal zestien wijzigingsvoorstellen (amendementen) in. Zo vroegen ds. P. H. van der Laan (Meppel) en ds. H. Hoksbergen (Spakenburg-Zuid) om deputaten ook te laten onderzoeken "welke verhindering er ligt op grond van de Schrift om vrouwen toe te laten tot kerkelijke ambten." Ds. L. W. de Graaff uit Hattem stelde voor de voorbereiding van praktische besluiten te laten vervallen. Hij steunde het voorstel tot een wetenschappelijke bezinning van de TUK.
Deputaten zeiden aan een driesporenbeleid te willen vasthouden. "Theologische bezinning, kerkbreed spreken en kijken naar de praktijk horen op een evenwichtige manier bij elkaar", aldus ds. J. J. Schreuder uit Spakenburg. Hij ontraadde "ten zeerste" onderzoek te doen naar de mogelijkheid van vrouwelijke diakenen. "Anders zet je de eenheid van de kerken en de zorgvuldigheid van het proces onnodig onder druk."
Vrouw in kerk
Gereformeerde Kerken vrijgemaakt bezinnen zich over positie van vrouwen in de kerk.
Kerk zet in op theologisch onderzoek, bezinning in kerken en praktische besluiten.
Ds. Schreuder: Onderzoek naar vrouwelijke diaken zet eenheid kerken onder druk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2008
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2008
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's