Verwantschap tussen moslims en vrijgemaakten
ROTTERDAM - In de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Rotterdam-Delfshaven werd zaterdag een forum georganiseerd met islamitische en christelijke sprekers. Bij afsluiting van het tweedaagse symposium bleken er meer overeenkomsten dan verschillen te zijn. Dr. A. Vos: "Als we elkaar begrijpen, verdampen de karikaturen."
Tijdens het tweedaagse symposium "Samen leven in de laatste dagen" gingen Nursi-aanhangers van de Turkse moslimgemeenschap in Rotterdam en gereformeerd vrijgemaakten met elkaar in gesprek vanuit het leven en werk van hun "founding fathers" Said Nursi (1877-1960) en Klaas Schilder (1890-1952). Doel was de bestaande dialoog te versterken en te laten zien dat een zinvol gesprek en goede relaties tussen beide groepen mogelijk zijn.
"Als subculturen, zowel de islam als het christendom, kunnen we elkaar in deze maatschappij helpen", vindt prof. dr. B. Duran van de Islamitische Universiteit in Rotterdam (IUR). Hij pleit voor meer begrip, niet alleen tussen beide godsdiensten, maar ook in het algemeen. "De grootste vijand is onwetendheid. Dat zorgt voor agressie. Terwijl Nursi zei: als je de islam in de perfectie zou navolgen, zou iedereen moslim willen worden."
Dubbele agenda
Ds. M. de Vries, vrijgemaakt predikant van Delfshaven, is al jaren in gesprek met moslims. "Ongeveer zes keer per jaar komen we bij elkaar. Je leert elkaar dan goed kennen, ook inhoudelijk. Er zijn ook reflectiemomenten. Wij leggen bijvoorbeeld uit hoe wij Maria zien en een moslim moet dat dan herhalen. Als we die herhaling onjuist vinden, mogen we het zeggen. Andersom geldt dat natuurlijk ook zo."
De verschillen zijn volgens hem geen obstakels voor een goed gesprek. "We leven met elkaar in dezelfde stad en komen elkaar dagelijks tegen op het werk of op straat. Overleg is nodig. Een echte moslim wil natuurlijk dat iedereen moslim wordt, net zoals een christen wil dat iedereen Jezus zal liefhebben. De drie-eenheid van God en het sterven van Jezus aan het kruis zijn verschillen die moslims niet kunnen accepteren. Maar zo'n dubbele agenda is niet erg, als het maar geen verborgen agenda is."
Volgens forumlid dr. A. L. Th. de Bruijne, voormalig predikant van Delfshaven, moeten moslims niet stellen dat het geen pijn doet als het geloof wordt bespot. "Als christenen hebben we daarmee al meer ervaring. God werd in de jaren zestig vergeleken met een ezel. Christenen reageerden daarop in geduld, volgens de woorden van Jezus: keer ook de andere wang toe als je geslagen wordt. Wel moet het spotten in woorden krachtig afgekeurd worden."
Dat vindt dr. A. de Vos ook. De Kamper docent stelt dat de
vrijheid van meningsuiting is ingesteld om het goede woord een kans te geven, niet het slechte woord. "De laatste
tientallen jaren is dat misgegaan door de overspannen verbanning van religie uit het publieke leven. Maar toch blijft overeind staan: wees goed, handel goed en behandel goed, ongeacht wat de ander doet."
Cartoons
Vanuit de zaal zei een moslim dat "we wel tegen kritiek zoals cartoons kunnen, maar teksten uit de Koran moeten wel in de context gelezen worden. Dat vergeet iemand als Wilders."
Dr. T. KoƧ, secretaris van de IUR, ging er verder op in en gaf aan dat moslims eveneens hun vijanden moeten liefhebben. "Hierin lijken we op elkaar. Mensen moeten Nursi's boek, de "Risale-I Nur" eens gaan lezen. Dan verdwijnen de onwetendheid en de agressie."
Enthousiast: "Misschien zullen ze het niet willen erkennen, maar het kan niet anders of ze gaan geloven."
Prof. C. Turner uit Engeland gaf zaterdagmiddag aan dat de islam een vreedzame religie is. "De islam heeft nooit vernietigingsorganisaties als de inquisitie gekend. En de discussies over invoering van de sharia worden helemaal opgeblazen. Het is verworden tot een grote "horrorstory"." Hij voorspelde dat er geen plaats is voor de jihad in de toekomst van de islam.
De eerste dag van het symposium vond plaats in de IUR, de tweede dag in de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Delfshaven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 2008
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 2008
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's