Surinaamse roti heeft eeuwenoude geschiedenis
PARAMARIBO - De roti is op de Surinaamse eettafel net zo gewoon als de aardappels met een gehaktbal en jus dat in Nederland zijn. Maar ook in Nederland is het van oorsprong Indiase gerecht bezig aan een opmars. Daar heeft het echter wel een paar duizend jaar over gedaan.
Je zou bijna vergeten dat aan die hele gewone roti een eeuwenoude geschiedenis kleeft. Het gerecht behoort daardoor tot het culinaire erfgoed van Hindoestanen, keurig geïntegreerd in de Surinaamse en andere keukens in de wereld.
Roti is een soort speciaal bereide pannenkoek, veelal gevuld met vlees, aardappelen, kousenband en massala. Wie de 'uitvinder' is geweest, is onbekend. Het verhaal gaat dat een nomadische vrouw in het oude India duizenden jaren geleden ontdekte dat het mogelijk was om tarwe fijn te stampen en er platte, ronde gebakken gerechten mee te maken. De fijngestampte granen werden gekneed tot een deeg en daarna verdeeld in kleine balletjes. Deze werden platgedrukt tot dunne ronde vormen en gebakken op platte hete stenen. Dit moet de vroegste bakvorm van roti zijn geweest.
Indiase vrouwen hebben eeuwenlang geëxperimenteerd, verschillende variaties bedacht en uiteindelijk het unieke recept voor de roti ontwikkeld. Tal van archeologen hebben zich op de ontwikkeling van de roti gestort, maar hoe de hedendaagse roti is ontstaan, hebben ze nooit weten te achterhalen.
De echte rotiliefhebber zal niet wakker liggen van de precieze ontstaansgeschiedenis. Die bakt ze thuis of stapt, zoals in Suriname, als hij of zij trek heeft een van de vele honderden rotishops in het land binnen. In Paramaribo werd onlangs zelfs een drive-thru-rotirestaurant geopend.
Volgens Suresh Rambali, eigenaar van Ram's Bar en Rotishop in Paramaribo, valt of staat de kwaliteit van de roti met het bereidingsproces. Hij kan het weten, want in Suriname worden zijn roti's gerekend tot de absolute toppers. "We maken alleen gebruik van verse Surinaamse kip. Die is veel malser dan de Amerikaanse of Braziliaanse kip, die vol zitten met groeihormonen. Dagelijks verwerken we hier zo'n 75 kippen."
In tegenstelling tot bij de grotere zaken die een massaomzet hebben, moet een klant bij Rambali wel een paar minuten geduld hebben voordat hij of zij de bestelling meekrijgt. "We geven de roti altijd vers mee. Dus geen roti's die 's morgens zijn gemaakt en een paar uur later in de magnetron worden gelegd. Hoe verser, hoe lekkerder. Het verschil proef je."
Ram's Bar en Rotishop verwelkomt behalve lokale klanten ook veel lekkerbekken uit Nederland. "Ik ben twee of drie keer per jaar in Suriname voor mijn werk en dan ga ik altijd even hier naar toe", zegt de Amsterdamse computerdeskundige Wilfred ter Horst.
"Zoals de roti's hier smaken, smaken ze nergens. Maar waar je ook gaat in Suriname, ze zijn altijd beter dan je ze in Nederland krijgt. Daar is de smaak aangepast aan de in mijn ogen flauwe Hollandse keuken. De echte roti hoort pittig te zijn, met lekker veel peper.
En het belangrijkste is misschien wel dat je het in Suriname krijgt zoals het hoort, namelijk zonder bestek. Want een roti eet je met je handen, maar in Nederland wordt dat kennelijk als iets vies beschouwd. Ik koop het in Nederland bijna iedere week hoor, maar dan doe ik er een flinke kwak peper bij. En mes en vork gaan aan de kant."
Over persoonlijke smaak valt in ieder geval niet te twisten, eenieder zal zijn of haar eigen favoriete rotibereider hebben. Hoe dan ook, voor de uitvinder van de roti zou, als ooit wordt achterhaald wie dat is, een standbeeld moeten worden neergezet. Want zonder de eeuwenoude roti zou menig keuken in de wereld een stuk armer zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 september 2006
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 4 september 2006
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's