Portugal herdenkt massaslachting Joden
LISSABON - Op het Rossioplein in Lissabon brandden gisteravond 4000 kaarsjes. Ergens anders, waar vroeger de brandstapels rookten, onthulden gemeenteambtenaren een klein monument. Portugal herdacht gisteren dat 500 jaar geleden duizenden Joden op een gruwelijke manier werden vermoord.
Historici schatten dat tussen de 2000 en de 4000 "nieuwe christenen" -Joden die in 1496 door de staat werden gedwongen zich te bekeren- slachtoffer van geweld werden. Journalist Nuno Guerreiro Josue, een van de organisatoren van de herdenking, vindt dat deze grotendeels onbekende gebeurtenis, een van de donkerste uit de geschiedenis van Portugal, niet mag worden vergeten. "Het is belangrijk om te herdenken dat 500 jaar geleden drie dagen lang de straten van Lissabon rood kleurden van het bloed."
Het begon allemaal op 19 april 1506. Een man van wie werd gedacht dat hij een nieuwe christen was, suggereerde dat het licht dat van een crucifix straalde een natuurlijke oorzaak had, in plaats van een goddelijke. Een groep vrouwen sleurde de man vervolgens uit de kerk waar de crucifix stond en sloeg hem dood.
Daarop hield een priester een felle preek tegen de "nieuwe christenen", terwijl twee andere priesters, met een crucifix in de hand, door de straten van Lissabon trokken en mensen ertoe opriepen deze bevolkingsgroep uit te roeien. In het geweld dat daarop volgde, werden zo veel mogelijk nieuwe christenen gedood en hun huizen verwoest. Koning Manuel, die op dat moment buiten de stad verbleef, beval de oproerkraaiers te arresteren en op te hangen; anderen kregen lijfstraffen.
Het geweld tegen de Joden maakt duidelijk dat de Portugezen zich steeds meer tegen nieuwe christenen begonnen te keren. In Spanje richtte de inquisitie zich sinds 1492 op het verbannen of gedwongen bekeren van alle Joden en niet-christenen, waardoor duizenden mensen een veilig heenkomen zochten in buurland Portugal. Nog geen vijftig jaar later kreeg Portugal zijn eigen inquisitie, wat ertoe leidde dat honderden Joden in de zestiende en de zeventiende eeuw als ketters werden gemarteld en verbrand. Sindsdien is de Joodse cultuur én de kennis over de "Lissabonslachting" praktisch verdwenen", aldus Richard Zimmler, auteur van boeken over de positie van Joden in Portugal, begin deze week in de Portugese krant Publico.
Sommige historici schatten het aantal Joden vóór de slachting en de komst van de inquisitie op 20.000, zo'n 20 procent van de totale Portugese bevolking in die tijd. Nu zijn dat er nog ongeveer 3000, op een bevolking van ruim 10 miljoen mensen. De meesten van hen wonen in Lissabon.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 april 2006
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 april 2006
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's