Eerste paal in Barendrecht
Op zaterdag 11 maart wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Barendrecht. Voorafgaand zal de plaatselijke predikant, ds. L. Terlouw, een korte meditatie uitspreken in de aula van het Walburg College te Barendrecht. De gereformeerde gemeente te Barendrecht betreft de voormalige gereformeerde gemeente te Rotterdam-Zuid (Mijnsherenplein). Omdat deze gemeente in ledental bleef teruglopen, werd besloten haar naar Barendrecht te verplaatsen. De gemeente kerkt sinds het sluiten van de kerk aan het Mijnsherenplein (oktober 2004) in de christelijke gereformeerde kerk te Barendrecht. De nieuwe kerk komt aan de Kilweg.
OGG Kinderdijk heropent kerk
Ds. T. Klok zal donderdagavond de verbouwde kerk van de oud gereformeerde gemeente van Kinderdijk heropenen. De predikant uit Urk diende de gemeente in Kinderdijk van 1989 tot 1997, eerst als lerend ouderling, daarna als predikant. De gemeente in Kinderdijk is momenteel vacant.
De groeiende gemeente paste niet meer in het bedehuis. Daarom is aan beide zijden een stuk aangebouwd. Behalve op de begane grond, zijn er nu ook plaatsen op galerijen. Het aantal zitplaatsen is gestegen van 500 naar ongeveer 700. Indien nodig kan door het openstellen van andere ruimtes aan nog eens honderd mensen plaats worden geboden. Ook in de toekomst is er nog uitbreiding mogelijk, tot 950 plaatsen.
De verbouwing van de achttien jaar oude kerk, waarbij veel werk is verricht door vrijwilligers uit de gemeente, begon kort voor de bouwvakvakantie van vorig jaar. In de tussentijd werden de diensten gehouden in de Grote Kerk van de hervormde gemeente van Alblasserdam.
Bij de verbouwing is er rekening mee gehouden dat er regelmatig gehandicapten in de dienst aanwezig zullen zijn. Naast de kerk staat namelijk een gezinsvervangend tehuis van stichting Adullam. Voor de bewoners is nu genoeg ruimte om met een rolstoel in de kerk te zitten.
De verbouwing van de kerk is getekend door architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland. Aannemer P. van Leeuwen uit Meerkerk voerde de bouw uit.
Hoogste punt De Ark
De hervormde wijkgemeente De Ark in Hendrik-Ido-Ambacht heeft zaterdag het bereiken van het hoogste punt van haar nieuwe pastorale centrum gevierd. In dit centrum zal straks elke zondag een kerkdienst gehouden worden. Bovendien is er ruimte voor activiteiten. Er komt een kerkzaal voor 250 personen.
De bouw ging vorig jaar van start. In de zomer moet het pand gereed zijn, waarna het in augustus of september wordt geopend. Het pastoraal centrum staat in de nieuwbouwwijk De Volgerlanden. Momenteel kerken de leden nog in de Dorpskerk, die ook in gebruik is bij een andere wijkgemeente. Daardoor zijn er zondagsmorgens nu twee diensten achter elkaar in hetzelfde kerkgebouw.
Volgens preses W. C. van Helden is De Ark een modern pand. "Het is niet een klassiek kerkgebouw. Bovendien wordt het omgeven door water." De Ark heeft nog geen eigen predikant.
Restauratie lijkhuisje Wierhuizen
De gemeente Groningen heeft het lijkhuisje op het kerkhof in Wierhuizen gerestaureerd. Het huisje is een monument dat stamt uit 1850. Lijkhuisjes werden na een ernstige pokkenepidemie in 1872 verplicht gesteld in de Wet op de besmettelijke ziekten. Deze wet bepaalde dat elke begraafplaats een lijkhuisje moest hebben, om overledenen op te baren die aan een besmettelijke ziekte waren gestorven. Het lijkhuisje is een rechthoekig gebouwtje, met een zadeldak van zwartgeglazuurde Oudhollandse pannen. Het metselwerk van het huisje was erg slecht. Ook enkele graven op het kerkhof zijn opgeknapt en van nieuwe beplanting voorzien. De restauratie kostte ruim 30.000 euro.
De Stichting Oude Groninger Kerken heeft bij het lijkhuisje een wandelroute uitgezet, die via Pieterburen naar zee loopt. Langs de route ligt de Domies Toen (domineestuin) in Pieterburen, een botanische tuin bij een pastorie. De tuin is op afspraak te bezoeken.
Nieuwbouw NGK Zeewolde
De Nederlandse gereformeerde kerk van Zeewolde en de burgerlijke gemeente tekenen morgen een grondovereenkomst. De verwachting is dat in maart de bouw van de nieuwe kerk in de Polderwijk kan beginnen. Aan het einde van het jaar moet de kerk gereed zijn. De kerk krijgt 300 zitplaatsen. Waarschijnlijk wordt er een balkon bijgebouwd, dat voorlopig niet voor zitplaatsen wordt gebruikt. Als dat wel gebeurt, is er ruimte voor nog eens honderd mensen.
De Nederlandse gereformeerde kerk van Zeewolde is ongeveer vijftien jaar oud. De gemeente heeft nog niet eerder een eigen pand gehad en heeft al op diverse plaatsen gekerkt. Momenteel komt men samen in de aula van een schoolgebouw.
De gemeente groeit op dit moment met zo'n 10 procent per jaar. Het is niet ondenkbaar dat deze groei verder doorzet, omdat er in Zeewolde veel huizen worden gebouwd. Sinds 2004 is er een eigen predikant, ds. C. T. de Groot. Toenmalig burgemeester T. A. Viezee gaf tot 2004 catechisatie in de Nederlandse gereformeerde kerk van Zeewolde. Viezee verwisselde dat jaar zijn burgemeestersambt voor dat van predikant in Krommenie.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 februari 2006
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 februari 2006
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's