CU en SGP lokaal verder uit elkaar
Samenwerking blijft stabiel
APELDOORN - De ChristenUnie is de afgelopen raadsperiode op lokaal niveau behoorlijk veranderd. De al bestaande verschillen met de SGP zijn daardoor met name ten aanzien van principiële onderwerpen verder vergroot.
Belangrijke oorzaak is de hoge instroom van nieuwe CU-raadsleden bij de verkiezingen van 2002. Het principiële geluid dat zij laten horen, verschilt aanzienlijk van dat van hun partijgenoten die al voor 2002 actief waren in de lokale politiek.
Uit een representatief onderzoek van deze krant onder ruim de helft van alle raadsleden van ChristenUnie en SGP blijkt dat 68 procent van de CU-raadsleden die al voor 2002 actief waren, het belangrijk vindt om in de raad te benadrukken dat iedereen zich aan Gods Woord moet houden. Bij de raadsleden die er daarna zijn gekomen, is dat teruggelopen tot 38 procent.
Andere verschillen zijn dat de nieuwe generatie CU-raadsleden er minder aan hecht om in de raad te getuigen van Gods straf en Gods genade. Ruim 54 procent van hen is bovendien van mening dat gemeenten sportverenigingen die op zondag actief zijn, mogen subsidiëren. Ook dat is een verschuiving; van de meer ervaren raadsleden stemt slechts een derde hiermee in.
Zowel bij de ChristenUnie als bij de SGP is een aanzienlijk deel van de raadsleden pas na de vorige verkiezingen ingestroomd; 42 procent bij de ChristenUnie en 40 procent bij de SGP. De 'nieuwe lichting' SGP'ers is gemiddeld zo'n tien jaar jonger, maar houdt desondanks vast aan de principiële uitgangspunten van de partij.
De samenwerkingsrelaties tussen beide partijen kenmerken zich desondanks door stabiliteit. Ruim 91 procent van de ondervraagde raadsleden ziet geen verschillen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Bijna de helft van hen, 48 procent, zegt dat zijn of haar fractie tijdens deze verkiezingen net als vier jaar terug geen lijstverbinding is aangegaan. Volgens 23 procent is er tijdens beide verkiezingen sprake van een horizontale lijstverbinding; 21 procent van de raadsleden is zowel nu als vier jaar terug in een gecombineerde fractie actief.
Zie verder pag. 3.
Vervolg van pagina 1.
Voor SGP-voorzitter Kolijn bevestigen de onderzoeksresultaten "het gevoel" dat hij al langer heeft. "Ik zie dat op alle niveaus vertegenwoordigers van de ChristenUnie minder strak zijn dan de vertegenwoordigers van RPF en GPV vroeger. Ze ontwikkelen een eigen profiel, sociaalchristelijk, en dat heeft blijkbaar consequenties."
Kolijn betreurt het dat SGP en ChristenUnie uit elkaar groeien. Toch staat hij niet klaar met een opgeheven vinger: "Wie zich aan een ander spiegelt, spiegelt zich zacht." De SGP-voorzitter bevestigt dat de samenwerking "op vele plaatsen uitstekend is. Ik vind dat de SGP moet vasthouden aan haar uitgangspunten. Goed overleg met vertegenwoordigers van de ChristenUnie is nodig. Ik denk dat we elkaar moeten aanspreken op verschuivingen."
ChristenUniepartijvoorzitter Blokhuis is niet geschrokken van de onderzoeksresultaten. Volgens hem hebben de verschillen vooral te maken met woordkeus en taalgebruik. "De nieuwkomers van de ChristenUnie kiezen vaker eigentijdse woorden. Ze zullen niet snel in de gemeenteraad spreken over "Gods genade en Gods straf." Ze zullen dan eerder zeggen: "Dit is niet rechtvaardig" of: "Dit is niet goed voor de samenleving." Maar als je dan doorvraagt, zullen ze zeker zeggen dat ze hun visie baseren op de Bijbel."
Verschil in woordkeus verklaart volgens Blokhuis ook het verschil tussen ChristenUnie- en SGP-raadsleden in de enquête: "Staatkundig gereformeerden kiezen in gemeenteraden vaker voor Bijbelse formuleringen. Daardoor kunnen zij zich ook beter vinden in de gestelde vragen van de enquête. Die zijn sterk gebonden aan Bijbelse woorden en begrippen."
Volgens Blokhuis kan uit het onderzoek niet de conclusie worden getrokken dat nieuwkomers van de ChristenUnie minder principieel zijn dan oudgedienden. "Ieder doet het op zijn eigen manier. Jongeren zijn op hun eigen manier radicaal. Zo heeft de jongerenorganisatie van onze partij VVD'er Wiegel aangewezen als heiden van het jaar. Ik maakte zelf mee tijdens een ChristenUnienieuwjaarsreceptie waar ook jongeren van andere politieke partijen waren, dat de ChristenUnievoorzitter op een kist ging staan en publiekelijk voorging in gebed."
Uit de cijfers blijkt verder een groot verschil tussen ChristenUnie- en SGP-raadsleden over de vraag of gemeenten sportverenigingen die op zondag actief zijn, subsidie moeten geven. Volgens Blokhuis gaat daar een belangrijke vraag aan vooraf, namelijk of gemeenten in zijn algemeenheid sportverenigingen moeten subsidiëren. "SGP'ers zullen die vraag veelal ontkennend beantwoorden, ChristenUnieraadsleden bevestigend. Als je kiest voor subsidiëring, is vervolgens de vraag of je de subsidie moet weigeren omdat een deel van de activiteiten op zondag plaatsheeft. Veel ChristenUnieraadsleden vinden van niet", aldus Blokhuis.
Uit het onderzoek blijkt overigens dat het gros van de SGP-raadsleden zich wel degelijk kan vinden in gemeentelijke steun voor sportverenigingen die op zaterdag actief zijn. Ruim 72 procent van hen heeft daartegen geen bezwaar.
Zie ook pag. 21: "Manoeuvreren in de raad". Maandag begint op deze pagina een serie waarin zes raadsleden van beide partijen terugblikken op hun ervaringen van de afgelopen vier jaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 februari 2006
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 februari 2006
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's