Israël dankt CvI bij jubileumviering voor trouwe steun
BARNEVELD - De laatste zonnestralen van de dag vallen op de Nederlandse en de Israëlische vlag, die opgesteld staan in de Oude Kerk in Barneveld. De stichting Christenen voor Israël (CvI) begon gisteravond de viering van haar 25-jarig jubileum met een dankdienst.
CvI treft veiligheidsmaatregelen bij het kerkgebouw omdat de Israëlische ambassadeur, Eitan Margalit, de dienst bijwoont. Een ambassademedewerker kondigt zijn komst aan bij enkele medewerkers van CvI, die de ambassadeur bij de ingang opwachten.
Hij neemt plaats op een van de voorste banken, omringd door veiligheidsmensen.
Ds. J. de Vreugd verricht de opening. "We zijn hier om God te danken dat we 25 jaar met de roeping bezig mogen zijn om naast Israël te staan en de kerk op te roepen tot solidariteit."
De oprichter van CvI, Karel van Oordt, zegt in zijn toespraak ervan overtuigd te zijn dat de volheid van de tijd is aangebroken. "We mogen zien hoe God zijn volk terugbrengt. Vorige week was er in Jeruzalem en in Tel Aviv geen hotelkamer onbezet. Franse Joden kwamen onderzoeken of ze Europa zouden verruilen voor Israël. De Heere is onderweg, de volheid van de heidenen is aanstaande. We leven in een overbruggende periode."
Ook ds. W. J. J. Glashouwer staat hierbij stil. "We achten het een voorrecht dat de allerhoogste God besloten heeft dat wij in deze tijd mogen leven, dat wij met eigen ogen de terugkeer van het volk Israël mogen zien. Het is bijna gebeurd. De Heere verzamelt zijn volk."
Het jubileum van de stichting valt samen met de honderdste sterfdag van de stichter van het zionisme, Theodor Herzl. De Israëlische ambassadeur gaat hier in zijn toespraak op door. "Het moderne zionisme is een rechtvaardige en edele zaak, waarvan u de zo vertrouwenswaardige supporters bent. Dit visioen is echter nog niet vervuld omdat nog niet iedereen het recht van Israël om te bestaan, erkent. Terroristen slachten onschuldige mensen af in bussen, zoals vorige week nog in Beersheva."
Margalit dankt de leden van CvI voor hun steun, "te midden van hen die ons schade toebrengen. Ook in Israël weet men dat er in deze hoek van de wereld mensen wonen die we kunnen vertrouwen."
De premier van Israël, Ariel Sharon, ondertekende persoonlijk een schriftelijke felicitatie aan de jubilerende stichting. Achter in het programmaboekje zit een machtiging: Ja, ik steun de slachtoffers van terreur.
Tijdens de jubileumviering doen vier jongeren die een aanslag overleefden, kort hun verhaal.
Een van hen verloor een tienjarig zusje door een aanslag op het restaurant waar zij met haar familie at.
Vijf mensen krijgen een eremedaille voor hun inzet, onder wie ds. J. de Vreugd, Karel van Oordt en ds. W. J. J. Glashouwer.
Zie ook pag. 15: "Een kwarteeuw solidair met Israël".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 2004
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 2004
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's