"De Heere werkt nóg, juist onder jonge mensen"
JV Augustinus belegt jaarlijkse paasbijeenkomst
WOERDEN - "Ik heb een positieve toekomstverwachting. Wat ik merk, is dat de Heere onder jonge mensen krachtiger werkt dan onder mensen van middelbare leeftijd." Deze woorden sprak ds. W. Silfhout, predikant van de gereformeerde gemeente te Capelle aan den IJssel, gisteravond in Woerden in een kerkgebouw vol jongeren.
Ds. Silfhout was een van de sprekers op de jaarlijkse paasbijeenkomst in Woerden, waarvan de organisatie berust bij jeugdvereniging Augustinus van de plaatselijke gereformeerde gemeente. De predikant, die sprak over "Je bent jong en je staat in de maatschappij", noemde ook de bekering van Joden als hoopvol teken.
Ds. Silfhout zei te merken dat steeds meer jongeren vragen naar de zin van het leven. "Dat is een goede voedingsbodem om te wijzen op het heil dat nooit vergaat. God gedenkt van geslacht tot geslacht aan Zijn verbond. Je mag er de Heere om lastigvallen. Blijf bidden, ook al denk je dat je geen antwoord krijgt. De Heere kan overkomen als een verrassend God."
We leven, aldus de predikant, in een postmoderne maatschappij die tolerant lijkt en dat meestal ook is - maar niet altijd. "Het respect houdt op waar de christelijke normen als geldend voor iedereen aan de orde worden gesteld. We moeten blijven zeggen dat er maar één weg tot de zaligheid is. Wat dat betreft, is het respecteren van elkaar de doodsteek voor de samenleving."
Het postmodernisme, dat elke waarheid relativeert, vormt een groot gevaar, zei ds. Silfhout. Belangrijk is het volgens hem dat jongeren in deze samenleving niet gaan schipperen ("een halve heiden en een halve christen zijn"). Evenmin moeten ze er twee levens op nahouden: een in de kerk en een in de maatschappij. Het isolement zoeken helpt ook niet. De enige remedie is te leven als een vreemdeling op aarde die zowel pelgrim als wachter is. "Een man die hogerop mocht zien zei eens: "Ik ben op reis naar een beter vaderland en onderweg verkoop ik klompen."
W. Visser uit Nunspeet, die sprak over het thema "Je bent jong en je zit in de kerk", hoopt op een doorbraak in het geestelijk leven van jongeren. In zijn inleiding haalde hij dr. D. M. Lloyd-Jones, R. M. McCheyne en Jonathan Edwards aan. Volgens Visser komt een mens tot Christus als hij zelf wordt afgebroken. "Waar je sneller wordt afgebroken, kom je sneller tot Christus. Je moet niets meer overhouden dan een schreeuw tot God."
Hij ging in op kritiek op de prediking. "Het is een echte christen onverschillig wie er preekt. Maar niet wát er gepreekt wordt. Ben je zo gemotiveerd? Een negatief-kritische houding kan niet dan tot schade voor je ziel zijn. Als we met onze rede de preek op een fileertafel leggen, zijn we niet goed bezig. Je mag wel positief-kritisch zijn en de boodschap onderzoeken. De inwoners van Berea onderzochten de Schriften of de dingen alzo waren. Praat thuis na over de preek en doe onderzoek. Als je het niet eens bent met bepaalde accenten in een preek mag je er met de predikant over praten."
"Er is geen enkele predikant die nooit kritiek krijgt", zei ds. Silfhout. "We moeten die serieus nemen en niet afdoen als vijandschap. Als iemand met kritiek op de prediking bij me komt, bid ik eerst met de desbetreffende persoon en vraag ik aan de Heere of we er samen eerlijk mee mogen omgaan."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 april 2004
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 april 2004
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's