Dogmatiek
"Wie zal hier nog iets nieuws te berde brengen?" Deze zin uit een boekbespreking in het RD van 17-12 over het boek "Woorden schieten tekort" trok mijn aandacht. Slechts "herhaling", "verdediging" en "consolidatie" zijn nog speerpunten voor de dogmatiek.
Nu ken ik de inhoud van het besproken boek niet, dat vooropgesteld. Dus weet ik niet aan wie ik mijn vraag moet stellen: aan de schrijver of aan de recensent. Mijn vraag: Zou de taak van de dogmatiek alstublieft ietsje meer mogen zijn?
Ontegenzeglijk staan we in een rijke reformatorische traditie, waarin bepaalde zaken op een bewonderenswaardige manier zijn verwoord. En de Heere blijft de eeuwen door dezelfde. Toch heeft de dogmatiek ook een taak in het verwoorden van de leer van de kerk voor de eigen tijd, omdat elke tijd zijn eigen, specifieke vragen oplevert. Ik verwijs voor wat onze tijd betreft bijvoorbeeld naar de staat Israël en alle theologische vragen die deze oproept.
Zou dit nieuwe er niet zijn, dan zou de theologie gereduceerd worden tot een eindeloze 'reprint': een herhaling van wat al lang geleden werd gezegd en waarvan we veronderstellen dat iedereen het weet.
Onze vaderen hebben het oude niet alleen behouden, ze hebben het ook verwerkt tot wat nieuws voor hun tijd. Dé manier om de oude waarheid te behouden, is haar vandaag opnieuw, hernieuwd en nieuw te belijden. Wij putten in de dogmatiek uit de Schrift en uit de belijdenis, maar we zijn nog lang niet uitgeput.
Alle vernieuwing is geen verbetering, dat is waar. Maar naar het Woord van de Heere moeten we uit de Schrift "nieuwe en oude dingen" voortbrengen (Matth. 13:52).
Wellicht hebben schrijver en recensent dat ook bedoeld. Dan zullen zij deze onderstreping daarvan niet erg vinden.
A. Huijgen
Boerhaavestraat 141
7316 LG Apeldoorn
PKN (V)
Sinds 1978 is m'n enthousiasme voor SOW volledig bevroren. Toch adviseer ik al mijn Nederduits-gereformeerde (hervormde) geloofsgenoten, plus de leden van het "Comité" en "Het Gekrookte Riet", omallereerst Gods onfeilbaar en tot op de jongste dag blijvend Woord, ten minstenog eens op de navolgende gedeelten eerlijk, oprecht en grondig te onderzoeken:
- 1 Samuël 1 en 2, de belofte van Hanna, de roeping van Samuël, met zijn opgroeien en dienen in de tempel te midden van het slapen van Hofni en Pinehas (dat Samuël vast heeft gezien) bij de vrouwen aan de deur van de tent der samenkomst;
- alle reformerende daden voor en in de tempel door Ezra en Nehemia;
- in de vier evangeliën de passages waar de Meester opging naar de tempel om daar, naast het bidden tot Zijn Vader, tevens de discussie aan te gaan met de Farizeeën/Sadduceeën (vrijzinnige lieden?),de tempelte reformeren, door alles wat er niet in hoorde uit te werpen.Ook waren Simeon en Annadaar!
- in Handelingen gingen, mede nadat hun Meester op aanzetten van het tempelbestuur was vermoord, de discipelen toch weer volhardend naar die plaats.
Wie heeft er dan nu nog vrijmoedigheid om niet mee te gaan? Ook al wordt er een ander 'etiket' op de kerk met een kleine k geplakt?
De synode heeft thans niet gehandeld overeenkomstig het zo hoog geroemde democratische principe. Het "één kerklid één stem" is niet van toepassing geweest. Anders was het genomen besluit er zeker niet gekomen.
Hier moeten de hogere organen in de komende tijd van doordrongen worden, zoals ook de parlementaire geschiedenis heeft geleerd ten aanzien van het districtenstelsel, tussen 1905 en 1917.
Wijlen Fijgje Bons uit Bleskensgraaf werd eens hard aangevallen dat zij lid bleef van die zondige kerk. Zij legde het voor de Heere neer, Die door Zijn Geest antwoordde: "'k Zal Sions, 'k zal der armen spijs, híér zeeg'nen op de ruimste wijs." Blijven dus.
Wim Bor
Verdilaan 9
2681 KE Monster
PKN (VI)
De kerk kan niet worden opgeheven. En de kerk kan niet sterven, laat staan dat wij de kerk een zachte of harde dood zouden doen kunnen sterven.
Dit taalgebruik is oneigenlijk, ongepast, onkies, onwelvoeglijk en onverantwoord. En daarom nadert dit taalgebruik blasfemie. Zeker als het gebezigd wordt ten aanzien van de Hervormde Kerk, zolang daar het Woord wordt gehoord.
Als onrust en verwarring in gemeenten toeslaan en toenemen, dan zouden deze wellicht in hoge mate mede veroorzaakt kunnen worden door het zeer laakbare taalgebruik van voorgangers.
Dit moest, mijn broeders, alzo niet geschieden.
Dr. C. A. van der Sluijs
Boergoensevliet 128
3082 KX Rotterdam
Kerstviering
"Meer behoefte aan knusse kerstviering". Dit artikel in het RD van 11-12 raakte me. Vooral de uitspraak van Barend Jonker, die te kennen geeft "dat rondom de christelijke feestdagen een sfeer van negativiteit heeft gehangen. En nu krijg je een generatie die niet christelijk is opgevoed."
Hoe goed deze uitspraken ook bedoeld zijn, ik vind ze oppervlakkig.
Zou het niet kunnen dat juist ouderen heel wat te verduren hebben gehad de laatste tientallen jaren? Het feit is dat zij door stormen heen staande zijn gebleven. En nu ontdekken veel jongeren dat het geloof van ouderen, oma's, opa's enzovoorts van een houvast getuigt.
Zou goed voorbeeld niet goed volgen kunnen zijn?
Iet Bezemer-Keemink
Piersonware 1
8014 PX Zwolle
Wateroverlast
In het RD van 16-12 -als gebruikelijk, mogen we wel zeggen- weer een foto van een onder water staande akker. Elk jaar weer ach en wee over dat onderwerp.
Ik denk dat de oorzaak van een en ander mede ligt in het feit dat de landerijen in de loop der tijd hol geworden zijn, doordat bij elke oogst er wat grond van het land verdwijnt. Denk aan bieten- en aardappeloogsten.
Bovendien wordt bij het uitdiepen van de sloten rond de akkers de bagger op de kant gegooid, waardoor ter plaatse het land iets wordt opgehoogd. Alles bij elkaar kan dit er de oorzaak van zijn dat het regenwater op het land blijft staan.
Mijn advies is om met grondverzetmachines vanaf de zijkanten van zo'n akker grond naar het midden te verplaatsen en het land bol te maken, zodat het water niet meer kan blijven staan. En tevens het land van voldoende greppels te voorzien.
Nederland is een vlak land, en dat is het probleem!
In huizen-, wegen- en scheepsbouw wordt altijd overal rekening gehouden met waterafvoer. Maar in de landbouw kennelijk onvoldoende.
A. Faro
Staringlaan 13
2985 BM Ridderkerk
PKN (VII)
Op de voorpagina van het RD van zaterdag 13-12 lazen we de toelichting van de predikant van onze eigen classis na zijn stem voor de opheffing van de Nederlandse Hervormde Kerk en het stichten van een nieuwe kerk op andere grond: "De bezwaarden mogen ook in de PKN staan op het fundament waarop ze altijd hebben gestaan." Het woord "mogen" impliceert en bedoelt in dezen een gedoogde status op plaatselijk niveau.
Zo bezien is de grote vraag voor bezwaarde ambtsdragers nu: Zou de Koning der Kerk na 1 mei 2004 gedoogd willen zijn (in de PKN), of wil Hij onvoorwaardelijk gediend zijn?
Voor hervormd-gereformeerden die hebben voorgestemd, was het op 12 december reeds duidelijk: "Gedogen is genoeg."
Drs. W. F. Everts
Groenendael 219
8271 EM IJsselmuiden
Spaarlamp
Volgens het RD van 13-12 zou toepassing van een spaarlamp (PL, SL en TL) mogelijk 80 procent energie besparen.
Deze waarde verdient enige nuancering. Indien men alleen de besparing berekent op de verbruikte elektrische energie, klopt deze waarde. Maar indien men het totaal van het energieverbruik (dus ook de gasrekening) berekent, dan zal dit niet kloppen. Waarom niet?
De grootste besparing realiseert men op plaatsen waar gedurende een lange periode licht nodig is. In de meeste gevallen zijn dit verblijfruimten. Logisch (in woonhuizen) is dat men verlichting ontsteekt wanneer de duisternis invalt. In het voorjaar en in de zomer is de periode dat men licht nodig heeft veel korter dan in de herfst/winter. In de herfst-/winterperiode heeft men tegelijkertijd ook verwarming nodig. Aangezien een gloeilamp maar circa 4 procent van zijn aangevoerde elektrische energie omzet in licht, wordt de overige 96 procent omgezet in warmte. En die had men toch al nodig.
De vraag in deze situatie wordt dan ook: Hoe stook je efficiënter de betreffende ruimte warm, met elektriciteit of met gas? Aangezien gas en elektra beide evenveel kosten (per kilowattuur), wordt het toepassen van een spaarlamp dus minder efficiënt.
Alleen op levensduur laten concurreren van gloeilamp en spaarlamp zal in het voordeel van de gloeilamp uitpakken.
Conclusie: Past men een spaarlamp toe in ruimten waar men geen verwarming nodig heeft, dan zal de genoemde 80 procent besparing (ten opzichte van de gloeilamp) gehaald worden, mits de lamp tegen onverwarmde ruimten kan.
Past men een spaarlamp toe in ruimten waar men moet koelen, dan zal de besparing vele malen groter zijn.
Past men een spaarlamp toe in ruimten die verwarmd moeten worden (bij gelijktijdige vraag), dan is de gloeilamp voordeliger.
Dat een spaarlamp in alle gevallen 80 procent besparing oplevert, is een geslaagd marketingverhaal (waar ook de overheid debet aan is) van onze nationale lampenfabrikanten.
J. van Voorst
Rozenplantsoen 14
2841 AN Moordrecht
Gifsla
In het RD van 23-12 stond een artikel over te veel gif in sla. Daarbij werd de werkzame stof oxi-demeton-methyl genoemd. De merknaam hiervan is Metasystox-R.
Dit middel mag sinds 1 december 1999 niet meer in Nederland gebruikt worden, maar blijkbaar wel elders in Europa. Ik kan mij niet voorstellen dat er nog één tuinder is in Nederland die dit middel recent gebruikt heeft.
De supermarkten zullen de sla wel goedkoper in het buitenland hebben kunnen kopen. Maar dat zal moeilijk voor hen zijn om toe te geven.
F. Voorwinden
Floralaan 1
9421 NP Bovensmilde
Luchtvaart
Mijn complimenten voor uw bijlage (Spectrum 16-12) plus internetdossier "100 jaar luchtvaart". Veel informatie, compact neergezet.
Toch ook wat aantekeningen. Eerst het artikel "Vier ton in 43 seconden van de grond": De naam van de fabrikant is Rolls Royce, naar de oprichters, de heren Rolls en Royce. Die apostrof in Roll's doet wat raar aan.
Nu iets wezenlijker. In het artikel "Luchtgevecht op de automatische piloot " (mijn vakgebied) staat het volgende: "Het nieuwe Amerikaanse toestel heeft het vermogen om met de onwaarschijnlijke supersonische snelheid van 2654 kilometer per uur (Mach 1,4) te kruisen, zonder naverbranding te moeten gebruiken. Dit fenomeen heet in luchtvaartkringen "supercruise". Vroegere jagers, zoals de F-16, kunnen dat ook wel, maar alleen gedurende korte demarrages. Supercruisen slurpt niet, maar zuipt de brandstoftanks leeg."
De laatste twee zinnen zijn onjuist. Daar zou moeten staan: "Vroegere jagers, zoals de F-16, kunnen ook wel supersoon vliegen, maar alleen gedurende korte demarrages, waarbij het gebruik van de naverbrander noodzakelijk is. Deze naverbrander slurpt niet, maar zuipt de brandstoftanks leeg."
De crux is het supersoon kunnen vliegen zónder naverbrander (zoals ook in de eerste zin wordt geschreven). Dit geeft de mogelijkheid langdurig supersoon te vliegen, omdat het verbruik juist binnen de perken blijft. Overigens is het exacte verbruik bij supercruise niet bekend. Veel moderne jachtvliegtuigen (Eurofighter, Rafale) hebben of krijgen een supercruise-capaciteit.
Ten slotte: volgens het persbericht over de F-22 (http://www.lmaeronautics.com/products/combat_air/f-22/briefs/99_sep/super cruise.html) is de supercruise-snelheid van de F-22 "Mach 1.5 or greater." Op een (aangenomen) hoogte van 35.000 voet komt dit overeen met een snelheid van circa 1600 km/uur. De door u genoemde 2654 km/uur komt overeen met Mach 2,2 op zeeniveau. De F-22 zal Mach 2,2 kunnen vliegen (officieel "Mach 2+ class"), maar niet op zeeniveau. Op diezelfde 35.000 voet komt Mach 2,2 overeen met 2348 km/uur.
B. J. Eertink
Rommesingel 29
2641 VG Pijnacker
Ayaan Hirsi Ali
In zijn portret van VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali in de krant van zaterdag 27-12 schrijft de heer Van Olst dat de Edmund Burke Stichting haar zou hebben genomineerd als "conservatief van het jaar".
Niets is minder waar. Evenals vorig jaar hebben wij een "verkiezing tot conservatief politicus van het jaar 2003" uitgeschreven, maar die verkiezing is geheel open. Er is niemand genomineerd.
Tot 31 december kan men zijn of haar stem nog uitbrengen, maar vooralsnog zijn premier Balkenende en SGP-kamerlid Van der Staaij in een nek-aan-nekrace verwikkeld.
B. J. Spruyt
p/a Postbus 10498
2501 HL Den Haag
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 29 december 2003
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 29 december 2003
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's