Christelijke uitgevers in kaart gebracht
Reinier van den Berg, Willem Ouweneel, Peter Scheele, Ben Slingenberg, André Troost, Sjaak Verboom, Joke Verweerd, Marianne Witvliet. Zomaar een handvol namen van christelijke auteurs. Zaterdag zijn ze live te zien en te spreken op de CLK-beurs in Zwolle.
Het grootste boekenevenement van de gereformeerde gezindte heeft een beproefd recept: in een ruimte van 3400 vierkante meter presenteren ruim zestig uitgevers en andere leveranciers hun nieuwe uitgaven. Vooral boeken natuurlijk, maar ook cd's, cd-roms, wenskaarten, geschenken en andere snuisterijen.
In deze boekenbijlage aandacht voor het christelijke boek en zijn schrijvers. Maar ook voor de uitgevers áchter al die bekende gezichten en fraaie titels. Onderstaand overzicht brengt -letterlijk- in kaart welke christelijke uitgeverijen waar in Nederland actief zijn. Zonder volledig te zijn overigens: er zijn bijvoorbeeld nogal wat enthousiaste schrijvers die in eigen beheer boeken uitgeven. Te veel om op te noemen. En niet alle genoemde uitgevers zijn in Zwolle aanwezig. Maar in vogelvlucht komt de "bible belt" -met een enkele uitschieter- mooi in beeld.
Ark Boeken - Amsterdam
Missionair bevlogen uitgeverij van evangelische signatuur. Actief in het verspreiden van de Bijbel, lectuur met betrekking tot de Bijbel, evangelisatiemiddelen en pastorale uitgaven.
De Banier - Utrecht
Familiebedrijf met drie generaties Otte tegelijk aan het roer. Vanouds door familieverwantschap verbonden met ds. Kersten en de Gereformeerde Gemeenten. De jongere Otte's zijn echter hervormd en richten zich dus evenzeer op de Gereformeerde Bond. Bieden achterban houvast met kinderboeken, oudvaders en theologie uit eigen kring, hebben echter ook evangelicale theologen uit de Angelsaksische wereld ontdekt. Matthew Henry, dr. C. A. Tukker en J. F. van der Poel geven het fonds kleur. Uitgave van behoudend familieblad -De Gezinsgids- is pijler van het bedrijf.
Blassekijn - Bleskensgraaf
Eigenaar Rien Molenaar -hervormd- combineert de verkoop van (tweedehands) boeken met kleinschalige uitgeefactiviteiten. Veel lijn is in zijn fonds niet te ontdekken. Het loopt van "100 jaar ijsclub Vooruitgang Bleskensgraaf" tot "Discipelen van Kohlbrugge" door drs. M. den Admirant, en van "De automobielen van prins Bernhard" tot "De zaligheid is in geen ander", een biografie over de hervormd-gereformeerde ds. W. L. Tukker.
Boekencentrum - Zoetermeer
Specialist in theologie, liturgie, gemeenteopbouw, spiritualiteit en geloofsopvoeding. Vanouds huisuitgever van de Nederlandse Hervormde Kerk, verzorgt tegenwoordig publicaties van de SoW-kerken. Eigen fonds is zo mogelijk nog breder. Boekencentrum vertegenwoordigt de meer orthodoxe vleugel met Graafland en Noordegraaf, Meinema gaat vrijmoediger op de vrijzinnige toer met Den Heyer en Drewermann. Dat alles is mogelijk dankzij de bestsellers van ds. A. F. Troost, die jaarlijks dagboeken, pastorale verzen en verhalen in Zoetermeer komt brengen. De nieuwste afsplitsing, Mozaïek, vormt de jongste poging tot een literair fonds in christelijk uitgeversland. Na een indrukwekkende start met Joke Verweerd en Ronald Westerbeek als boegbeelden is er de laatste jaren een beetje de klad gekomen in het proza. Maar de poëzie bloeit, dankzij prestigieuze dichtbundels onder redactie van Teunis Bunt, waarvan zelfs de juryleden van de C. Buddingh'-prijs enthousiast worden.
Buijten & Schipperheijn - Amsterdam
Breed georiënteerde christelijke uitgever uit Nederlands gereformeerde hoek. Richt zich vooral op christelijke gereformeerden, Nederlands gereformeerden en evangelischen. Profileert zich met uitgaven op het gebied van geloof en wetenschap, maar brengt ook uitvoerig geïllustreerde toeristische uitgaven uit. De wijsgerige reeks "Verantwoording" telt inmiddels twintig afleveringen. Samen met Medema en De Vuurbaak is Buijten & Schipperheijn verantwoordelijk voor het Telos-label, handzame boeken over centrale bijbelse thema's.
Frits Hardeman - Ede
Hardeman -hervormd in Harskamp- typeert zichzelf als "een bijzondere postzegel, niet in een hokje te plaatsen." Houdt niet van krap denken. Richt zich op de breedte van de bevindelijk gereformeerde kring met werk van Jacobus Koelman, Detmar, Jonathan Edwards. Maar ook de wat omstreden ds. Hegger zit in zijn fonds. "Het recht der hervormde gezindheid" van Groen van Prinsterer wordt door alle partijen binnen de Nederlandse Hervormde Kerk gebruikt om hun standpunt in het SoW-proces te verdedigen.
Den Hertog - Houten
Reformatorisch machtsbolwerk dat via boekhandels op strategische plaatsen en een goedlopende besteldienst het hele land in zijn greep poogt te krijgen. Recente plannen voor een randstedelijke boekhandel met hulp van voormalig Lindenberg-personeel passen helemaal in het plaatje. Uitgeverij steunt op oude schrijvers, domineesbiografieën, kinderboeken en wat er verder maar ter tafel komt. Vooral van bevindelijke signatuur. Gevoel voor traditie kan Den Hertog niet ontzegd worden: een galerij van voorvaderen -trefwoorden: klompenmaker, oefenaar, ouderling, uitgever- bevolkt de website van het familiebedrijf. De uitgeverij blijkt "onverkort, in de geest van vorige generaties" aan de toekomst te bouwen. Zij het met moderne middelen: internet biedt grote kansen voor de bestellingen uit den lande.
Gereformeerde Bijbel Stichting (GBS) - Leerdam
Uitgever van Bijbels in de zuivere Statenvertaling. Begeeft zich buiten deze kerntaak ook op de kinderboekenmarkt, niet altijd tot vreugde van andere uitgevers.
Gideon - Hoornaar
Evangelisch karakter. Uitgever van onder meer Corrie ten Boom, John Piper en Bodie en Brock Thoene (serie "Het Verbond met Sion").
Van Horssen - Putten
Kleine uitgever in het bevindelijke genre. Richt zich op de rechterflank van de gereformeerde gezindte met uitgaven van onder meer L. Vogelaar (levensbeschrijvingen van predikanten van de Gereformeerde Gemeenten) en J. van 't Hul ("Ga gij uit. Het leven van Abraham").
Jongbloed - Heerenveen
Noordelijk bolwerk in uitgeversland. Groot geworden dankzij het geheim van dundruk. Chinese, Scandinavische en Russische bijbelgenootschappen plaatsen hun megaorders slechts bij Jongbloed in Heerenveen. Grossiert als uitgever in Bijbels van allerlei soort en maat, van Statenvertaling tot Het Boek. Staat binnenkort voor de taak zowel de Nieuwe Bijbelvertaling als de herziene Statenvertaling aan de man te brengen. Heeft sinds de fusie met het Nederlands Bijbelgenootschap slechts de GBS als concurrent, hoewel niet te beroerd om ook de GBS-Bijbels te drukken. Heeft met het oog op bescheiden bijverdiensten bovendien zowel een reformatorisch als een evangelisch boekengezicht in de uitgeversimprints Groen en Barnabas. Groen voor de psychologisch-pastorale boeken, geruchtmakende publicaties over theologische discussies, prentenboeken over Bas en -sinds kort- bijbels-historische romans. Barnabas voor meer evangelisch getinte bijbelstudies en dagboeken. De imprint Benjamin, gericht op de jeugd, lijkt de laatste tijd aan bloedarmoede te lijden. Nieuwste aanwinst is het fonds van het 125 jaar oude traktaatgenootschap Filippus, waarvan de naam louter gehandhaafd blijft vanwege het jaarlijkse dagboek. Het wachten is op de volgende overname. Misschien de Nederlandse Zondagsschoolvereniging? In elk geval mag Jongbloed alvast de distributie doen.
J.H. Kok - Kampen
Vanouds de grote naam op de christelijke boekenmarkt, gerund door gereformeerde mannenbroeders die tegenwoordig met de seculiere markt flirten. Sinds overname door Veen Bosch & Keuning huisvest het Kampense pand de afdeling religie van dit landelijke machtsblok. In Kampen hebben ze voor elke ligging een imprint: De Groot Goudriaan voor de bevindelijken, Voorhoeve voor de evangelischen, Gooi & Sticht voor de rooms-katholieken, Ten Have voor de vrijzinnigen en Kok voor de rest. Bovendien doen ze aan alle mogelijke genres: romans, historische boekjes, naslagwerken en poëzie. Als het maar religieus of spiritueel is, van Oude Paden tot H. M. Kuitert. En als maar duidelijk is dat Kampen geen enkele christelijke uitgeverij herbergt, er wordt slechts een christelijke markt bediend. Om de verwarring in het woud van fondsen nog groter te maken, zijn er ook genres die een eigen imprint hebben: Callenbach voor de kinderboeken, VCL/Westfriesland en Zomer & Keuning voor de familie- en streekromans en Agora voor de filosofie. De best verkopende auteur van Kampen heeft zelfs een apart fonds gekregen onder zijn eigen naam: Poortvliet. Dat alles samen is goed voor een productie van vele honderden titels per jaar, waardoor de firma J. H. Kok voornamelijk zichzelf beconcurreert.
Gebr. Koster - Barneveld
In vertrouwde handen bij twee broers uit de rechterflank van de Gereformeerde Gemeenten. Richten zich op het uitgeven van theologische en kerkhistorische titels en jeugdboeken met een herkenbaar bevindelijk gereformeerde signatuur. Veelgevraagd zijn de jeugdseries "Op weg naar het Vaderhuis", over personen uit de kerkgeschiedenis, en "Het Woord van de Koning", met bijbelse geschiedenissen van C. van Rijswijk.
Lindenberg - Rotterdam
Grote reformatorische boekhandel met kleinschalige uitgeefactiviteiten, vooral op (orgel)muziekgebied. Het "Koraalboek 150 Psalmen en Enige Gezangen" van Dick Sanderman beleeft z'n vierde druk. Op boekengebied vooral theologisch werk, onder meer van ds. G. Wisse en William Guthrie.
Medema - Vaassen
Evangelische uitgever, die gaat voor "de hele breedte van Gods Gemeente." Historische banden met de Vergadering van Gelovigen. Directeur Henk P. Medema geeft eigen werk uit en werk van -onder anderen- dr. W. J. Ouweneel. Al lijkt de laatste zich tegenwoordig beter thuis te voelen bij uitgeverij Aspekt van Martin Ros.
Merweboek - Sliedrecht
Kleine evangelische uitgeverij. Wil "laten zien dat het christelijk geloof bepaald niet saai of somber is." Topauteur: Adrian Plass. In het fonds ook pastorale en religieuze dichtbundels, bijvoorbeeld van Nel Veerman.
Mes - Capelle a/d IJssel
Jongste loot aan de uitgeversboom. Alleen actief in het najaar, als een nieuwe stapel kinderboeken van Mes de concurrentie moet aangaan met de 'kerstboekjes' van vooral Den Hertog en De Banier. Uitgever Jacques Mes verdient de rest van het jaar de kost met activiteiten op het gebied van drukkerij en grafisch ontwerp.
Novapres - Apeldoorn
Richt zich op de uitgave van uitgesproken evangelische lectuur, zowel theologie als fictie voor jongeren en volwassenen. Fonds met veel buitenlandse schrijvers, zoals Watchman Nee, Randy Alcorn, Bill Meyers, Frank Peretti. Auteur van eigen bodem: thrillerschrijver Erik de Gruijter. Imprint Pro Mission levert zendingsboeken in samenwerking met diverse zendingsorganisaties.
De Ramshoorn - Goes
René Ruissen -oud-onderwijzer, Gereformeerde Gemeenten- is schrijver en uitgever tegelijk. Begonnen met de (her)uitgave van eigen bewerkingen van De Heilige Oorlog en de Christinnereis van Bunyan. Uitgever van de romans van ds. D. J. Budding, een lezingenbundel van de Stichting Reformatorische Bezinningsavonden (SRB) en kinderboeken. Schreef zelf het tweedelige kleur- en puzzelboek met bijbelse vertellingen "Van kind tot kind". Timmert ook aan de weg met bouwplaten van onder meer (moderne) kerkgebouwen.
De Schatkamer - Rumpt
Eigenaar Zweer de Bruin -hervormd in Leerbroek- geeft oude schrijvers in gotische druk uit: David Knibbe, P. du Bosc en anderen. Verder concentreert hij zich op het verspreiden van preken van (meestal overleden) predikanten uit de uiterste rechterflank van de gereformeerde gezindte. Geen romans, wel een beperkt assortiment kinderboeken. Van de teloorgegane uitgever Romijn en Van der Hoff nam De Bruin de bibliotheek Overjarig Koren over, met een bestand van zo'n 1000 abonnees, die maandelijks een preek ontvangen. De totale gang van een boek, van de eerste lezing van het manuscript tot de verkoop van het eindproduct, vindt bij De Schatkamer onder hetzelfde dak plaats. Uniek in boekenland.
De Vuurbaak - Barneveld
Groot geworden met Piet Prins en Bert Wiersema. Publiceert naar verhouding weinig titels, die naar verhouding vaak succesvol zijn. Vanouds een duidelijk vrijgemaakte uitgeverij. Onderhoudt nauwe banden met het Nederlands Dagblad, beide bedrijven zijn in Barneveld zelfs samen onder dak gebracht.
Van Wijnen - Franeker
Kleine Friese uitgeverij, die vooral (maritiem)historische boeken op de markt brengt. Probeert met glanzende folders dure standaardwerken en kostbare facsimile-edities aan de man te brengen. Meest in het oogspringende recente project: een fraaie heruitgave van de acht delen "Oud en nieuw Oost-Indiën" van dr. François Valentijn uit de zeventiende eeuw (aan te schaffen voor 1359 euro!). In het beperkte theologische fonds zit onder meer werk van C. S. Lewis.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 september 2003
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 september 2003
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's