Drugsdealers moeten weg uit Pauluskerk Rotterdam
ROTTERDAM - Verslaafden kunnen geen verdovende middelen meer kopen bij de huisdealer in de Rotterdamse Pauluskerk. Op last van de driehoek, bestaande uit burgemeester Opstelten, politie en justitie, moet de verkoop worden gestopt. Er is sprake van gestructureerde en gereguleerde handel in drugs, aldus de woordvoerder van Opstelten gisteren.
Dominee Visser is woedend over het besluit. Hij is er zeker van dat een jarenlang gebruik, dat in een besloten gemeenschap werd gedoogd, nu wordt veranderd in een overlastgevende straatactiviteit.
Er blijkt dat in de Pauluskerk sprake is van gereguleerde drugshandel. Onlangs werd in het Rotterdams Dagblad gedetailleerd beschreven hoe dat in z'n werk gaat. "Huisdealers voorzien op gezette uren verslaafden van drugs.
's Ochtends gaat de 'winkel' om halftien open. Een rij vormt zich links in de hoek voor een gat in de muur. Aan de andere kant van de stenen wand staat in een oude toiletruimte het bureau van dealer John. Als het luikje voor het gat open gaat, steekt de eerste klant zijn hand en een half hoofd door de opening. Hij legt 15 euro op de plank onder het gat."
"We wisten dat er in de Pauluskerk drugs verkrijgbaar waren en dat er onder toezicht werd gebruikt", zegt de woordvoerder van burgemeester Opstelten. "Maar dat er sprake is van gereguleerde drugshandel, zoals nu is geconstateerd, kan natuurlijk niet."
Politie, de hoofdofficier van justitie en de burgemeester hebben dominee Visser laten weten dat gereguleerde drugshandel verboden is. Dat kan niet worden gedoogd en moet dus afgelopen zijn, zo hebben ze de dominee van de Pauluskerk te verstaan gegeven. Dominee Visser noemt het een hypocriet besluit. "In mijn twee jaar geleden verschenen boek heb ik al over de dealers geschreven. De vier zijn al tien jaar actief en voorzien de verslaafden van kwalitatief goede drugs tegen een normale prijs. Ik noem ze in mijn boek zelfs mijn vrienden. Nu doet het gezag voorkomen of ze hier voor het eerst kennis van nemen. Dat is gewoon niet waar. Kennelijk wordt nu ook voor de Pauluskerk het "zero tolerance"-beleid ingevoerd. Eerst moest Perron Nul dicht. Toen waren we er wel goed voor om de verslaafden die daar rondhingen in de Pauluskerk op te vangen. Sinds een aantal maanden heerst er rond het Centraal Station een nuloptie. Inderdaad is het daar veiliger geworden, maar men realiseert zich niet dat tegelijkertijd de Pauluskerk het afvalputje van de stad is geworden."
Volgens Visser wringen bestuurders zich in dit soort crisissituaties in allerlei bochten om een krom besluit recht te praten. "Ik had dit van deze burgemeester niet verwacht", zegt hij. Dominee Visser voelt zich met de rug tegen de muur gezet. "Ik kan niet anders dan de vier betrouwbare drugsdealers de kerk uitsturen", zegt hij. "Met het gevolg, dat de verslaafden vaak slecht spul op straat gaan kopen. Gebruiken in de kerk wordt nog wel toegestaan. We keren terug naar 24 jaar geleden."
Volgens burgemeester Opstelten zijn er in het verleden wel degelijk afspraken gemaakt met dominee Visser. "Handel in drugs was niet toegestaan, gebruiken zou worden gedoogd." Kortgeleden werd Opstelten door de politie gemeld dat er wel degelijk werd gedeald in de Pauluskerk. "Het mag duidelijk zijn dat ik vervolgens heb gezegd dat dit afgelopen moet zijn."
Volgens dominee Visser zijn er nooit afspraken gemaakt en waren zowel de politie, de burgemeester als het openbaar ministerie op de hoogte van wat er in de Pauluskerk gebeurde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 2003
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 2003
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's