"Jane Roe" hoopt op "dag van gerechtigheid"
DALLAS - Norma McCorvey, de vrouw die begin jaren '70 een rechtszaak aanspande die leidde tot het ongedaan maken van alle antiabortuswetten in de VS, heeft gisteren het federale hof in Dallas (Texas) verzocht dat vonnis te herzien. "Ik zie uit naar de dag dat gerechtigheid wordt gedaan en de last van al de doden van mijn schouders wordt gehaald", zei ze gisteren.
Wordt haar aanvraag in behandeling genomen dan bestaat de kans dat het hooggerechtshof in de VS het vonnis van '73 zal herzien.
McCorvey (55) kreeg als "Jane Roe" nationale bekendheid toen het Amerikaanse hooggerechtshof abortus in 1973 vrijgaf. Ze had in 1970 een rechtszaak aangespannen -bekend als de zaak-"Roe versus Wade"- die gericht was tegen de antiabortuswetten in Texas.
Drie jaar later leidde haar actie tot het ongedaan maken van alle antiabortuswetten in alle staten van Amerika. McCorvey was in die jaren hé t symbool van de pro-abortusbeweging (pro-choice movement) in Amerika. Uit die jaren dateert ook haar uitspraak dat "vrije abortus het enige is waarvoor ik eet, adem, denk en leef."
Mede door toedoen van de radicale pro-lifebeweging Operation Rescue, onder leiding van Randall Terry en Phillip Benham, veranderde zij echter radicaal van mening, en werd ze een fervent tegenstander van abortus.
Haar advocaat, Allan Parker, gaf gisteren drie redenen om de zaak uit 1973 te heropenen. In de eerste plaats vanwege het onvrijwillige karakter van veel abortussen. Onderzoek heeft volgens Parker uitgewezen dat "tussen de 30 en 60 procent" van alle abortussen plaatsheeft onder druk van de mannelijke partner, van ouders of van medici. Parker wees daarbij op de persoonlijke getuigenissen van ruim 1000 vrouwen waaruit blijkt hoezeer abortus emotioneel, lichamelijk en psychologisch verwoestend werkt. Nieuw wetenschappelijk onderzoek, aldus Parker, geeft aan dat abortus ook in het algemeen tot meer lichamelijke en psychische schade leidt dan men in 1973 wist.
Een tweede reden is dat volgens Parker de vraag op welk tijdstip het menselijk leven begint anno 2003 exact is te beantwoorden. "In 1973 werd die vraag afgedaan als een onbeantwoorde filosofische kwestie. Maar in de jaren daarna was sprake van een explosie aan wetenschappelijk materiaal waaruit blijkt dat er slechts één antwoord op die vraag is: het leven begint bij de conceptie."
Een derde belangrijke reden is dat de staat Texas in 1999 wettelijk geregeld heeft dat elk ongewenst kind door overheidsinstanties moet worden opgevangen en verzorgd (de zogenaamde "Baby Moses-law"). Geen enkele vrouw kan zich dus gedwongen voelen een ongewenst kind door middel van abortus kwijt te raken.
Intussen zitten de tegenstanders van McCorvey ook niet stil. Zo is Naral, de landelijke stichting ter bevordering van abortus, een advertentiecampagne begonnen ter waarde van zo'n 3 miljoen dollar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juni 2003
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juni 2003
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's