Historische doorbraak in NG-familie
Eenheidsconvent belegd in Z-Afrika
JOHANNESBURG - In de Nederduits gereformeerde kerkfamilie in Zuid-Afrika heeft een historische doorbraak plaatsgevonden op de weg naar eenwording. De vier moderamina van de betrokken kerken hebben zich "onlosmakelijk verbonden" aan het beginsel van kerkelijke eenheid. In augustus wordt een nationaal eenheidsconvent belegd.
Dat meldde Die Kerkbode gisteren. De NG-Kerk besloot in 1857 tot scheiding in de kerk op grond van ras, taal en cultuur. Uit het zendingswerk van de grote blanke NG-Kerk ontstonden zogenaamde dochterkerken. Die werden naar 'kleur' ingedeeld. De NG-Sendingkerk was voor de kleurlingen, de NGKA voor de zwarte Zuid-Afrikanen. Beide fuseerden later tot de Verenigende Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika (VGKSA). Met die naam wilden ze al aangeven dat het eenheidsproces verder moest gaan. De Reformed Church of Africa (RCA) was bestemd voor de Indiërs.
Binnen de NGKA haakten echter vóór die fusie twee streeksynoden (Pharoro en Oranje-Vrijstaat) af. Zij hielden de oude naam, de NGKA. Dit resulteerde in een lange en dure juridische strijd om onder andere de bezittingen. Deze duurt tot vandaag voort. Ook over opname van de belijdenis van Belhar in de grondslag bestaat verschil van inzicht.
Voor de eerste keer in de geschiedenis zijn de bewuste kerken nu met elkaar in gesprek geweest over de weg naar eenwording. Ze spraken uit, aldus Die Kerkbode, dat er bij allevier een oprechte begeerte is om tot eenheid te komen. De directeur oecumene van de NG-Kerk, dr. Willie Botha, verklaarde dat men op de goede weg is, maar dat er nog een "paar hoë hekkies lê op die baan voor."
Het is vooral opmerkelijk dat de NGKA bewilligd heeft in het gesprek en meewerkt aan het convent. Nog tijdens de laatstgehouden synode van de NG-Kerk, afgelopen oktober, beklaagde moderator ds. Mochubi Lebone zich erover dat zijn kerken steeds buiten beeld blijft. Hij verklaart dankbaar te zijn dat zij nu weer deel kan uitmaken van de eenheidsgesprekken.
Dr. C. W. Burger, de moderator van de laatstgehouden NG-synode, verklaarde dat het convent verder zal spreken over de belijdenisgrondslag, de vormgeving van de eenheid, de naam van de verenigde kerk en de juridische kaders waarbinnen het proces zich moet afspelen.
Ook ds. James Buys, de moderator van de laatstgehouden synode van de VGKSA, is positief gestemd. Hij verklaarde het convent te zien als een cruciaal en doorslaggevend moment in het proces van eenwording. Hij legde de vinger bij de geschillen tussen zijn kerk en de NGKA. De NGKA erkent de wettige bevoegdheid van predikanten in zijn kerk nog niet. De NGKA spreekt over deze kwestie op haar synode, die mei dit jaar wordt gehouden.
Ds. Perold de Beer, de moderator van de RCA, verklaarde dat kerkeenheid een goed gesprek over de verschillende theologische keuzen tussen de kerken kan opleveren.
Prof. dr. Piet Straus, assessor van de laatstgehouden NG-synode en moderator van de laatstgehouden streeksynode van de Vrijstaat, benadrukt dat de belijdenisgrondslag wezenlijk is, alsmede de structuur waarbinnen eenheid gestalte krijgt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 februari 2003
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 februari 2003
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's