Dorthy de Rooij overleden
Dorthy de Rooij is vorige week maandag op 56-jarige leeftijd overleden. Ze was als hoofdvakleraar orgel verbonden aan het conservatorium van Maastricht, gaf concerten in binnen- en buitenland en jureerde bij concoursen.
Dorthy de Rooij studeerde in 1972 summa cum laude af aan het Amsterdams Conservatorium, waar zij onder meer onder de hoede van Albert de Klerk had gestaan. Na ontvangst van de Prix d'Excellence stak ze haar licht op bij destijds belangrijke organisten als Anton Heiller, Luigi Tagliavini, Maurice Duruflé en in Lissabon bij prof. Kastner. Bij de laatste specialiseerde ze zich in Portugese orgelmuziek. Het leidde tot radio- en cd-opnames op Portugese instrumenten, waarvoor zij in Portugal de culturele staatsonderscheiding officier in de Orde van Dom Henrique kreeg.
Aanvankelijk gaf de organiste les aan de conservatoria in Zwolle en Maastricht. De laatste jaren doceerde ze alleen nog in Maastricht. Ze was als organist verbonden aan de rooms-katholieke Augustijnenkerk in Eindhoven, waar ze een Maarschalkerweerd-orgel uit 1904 bespeelde.
Uit een gesprek met Trouw in 1992 blijkt dat De Rooij haar leermeester De Klerk hoog had staan: "Hij leerde me ontzettend veel, maar liet me tegelijkertijd wel zo vrij dat ik de kans kreeg mijn eigen stijl te ontwikkelen." Ze bracht dit als docente zelf ook in praktijk, is de ervaring van Peter Eilander, die in Zwolle bij haar studeerde. "Ze wilde niet dat studenten haar stijl kopieerden en gaf me ruimte voor mijn eigen, meer romantische interpretatie. Ik moest daarvoor overigens wel met een goed verhaal komen. Soms leidde het verschil in inzicht tot pittige discussies, zoals bijvoorbeeld over de registratiekeuze op het Schnitger-orgel in de Zwolse Grote Kerk. Wat ik in haar lessen wat miste, was een zekere coaching, bijvoorbeeld wat instudeermethodes betreft. Zelf studeerde ze waarschijnlijk snel en gemakkelijk, waardoor ze wat minder oog voor deze kant van het orgelspelen had."
De Apeldoornse organist herinnert zich De Rooij als een bevlogen én bescheiden musicus. "Ze was volgens mij vooral in het buitenland actief en concerteerde bijvoorbeeld regelmatig in Italië, Spanje en Portugal. Ze weidde echter nooit uit over de grote leermeesters bij wie ze in het buitenland had gestudeerd en over het feit dat ze over de grens een graag geziene gast was."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 23 december 2002
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 23 december 2002
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's