MID speurt naar religieus extremisme
DEN HAAG - De Militaire Inlichtingendienst (MID) gaat onderzoek doen naar "de mate en de wijze waarop religieus extremisme in de krijgsmacht voorkomt." Aanleiding vormen berichten dat het islamitische terroristennetwerk al-Qaida het Nederlandse leger zou misbruiken om zijn strijders te laten trainen.
In reactie op schriftelijke vragen van de kamerleden Van den Doel en Wilders (beiden VVD) laat staatssecretaris Van Hoof van Defensie weten dat hij de mediaberichten over infiltratie van al-Qaida in het Nederlandse leger serieus neemt. Volgens de bewindsman vallen signalen in de media en op internet samen met "enkele gevallen van sympathiebetuiging voor de terroristische aanslagen op de VS" bij de krijgsmacht.
Volgens een bericht dat twee maanden geleden in Trouw stond, zou de top van het al-Qaida-netwerk, via agenten in Nederland, volgelingen de opdracht geven dienst te nemen in het Nederlandse leger. Daar zouden zij moeten oefenen voor de gewapende islamitische strijd. De oproep heeft volgens Van Hoof ook gestaan op de internetsite qoqaz.nl. Daar ging het om voorbereidingen voor de jihad in de Kaukasus.
Van Hoof heeft daarom de MID opdracht gegeven de zaak te onderzoeken. Net als de Binnenlandse Veiligheidsdienst in de samenleving speurt naar mogelijke activiteiten van het al-Qaida-netwerk, doet de MID dat bij de krijgsmacht. Mochten er strafbare feiten worden gesignaleerd, dan geeft de MID die door aan het openbaar ministerie, dat op zijn beurt voor strafrechtelijke vervolging kan zorgen.
Tot nog toe zijn bij de MID vijf gevallen bekend van "uitingen van een radicaal islamitisch karakter." De meeste daarvan zijn reacties op de aanslagen van 11 september in de VS. "De mensen die steun aan de aanslagen betuigden, zeiden later dat ze voorbarig en emotioneel hadden gereageerd en dat ze dat betreurden", aldus een woordvoerder. "Ze namen hun uitspraken terug."
Van Hoof wijst er in zijn beantwoording van de kamervragen op dat vermoedens van strafbare feiten binnen de krijgsmacht ook los van het MID-onderzoek worden gemeld, en wel bij de Koninklijke Marechaussee. Verder schrijft hij dat "gedragingen en sympathieën die niet passen binnen de geldende normen" kunnen leiden tot het ontslag van de desbetreffende militair.
Bij de aankondiging dat de MID onderzoek gaat doen naar religieus extremisme, schrijft Van Hoof wel dat "tot nu toe niet is gebleken dat aanhangers van al-Qaida aanwezig zijn in de krijgsmacht."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 2002
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 2002
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's