Hellend vlak
Het beeld van het hellend vlak wordt nogal eens gebruikt door mensen die zich verzetten tegen kleine veranderingen uit vrees dat die tot meer ingrijpende en gevaarlijke verschuivingen zullen leiden. Zo'n benadering is niet altijd even sterk. Niet iedere schooljongen die wel eens een rol drop gestolen heeft, groeit uit tot een crimineel.
Maar er zijn ook allerlei ontwikkelingen aan te wijzen die inderdaad klein begonnen zijn maar steeds grotere vormen aannamen. Ontwikkelingen die inderdaad van kwaad tot erger gingen. Zo is ook euthanasie door de tegenstanders vaak betiteld als een hellend vlak.
De bewijzen daarvoor worden ons iedere keer weer aangereikt. Nauwelijks heeft de Senaat het euthanasievoorstel van het kabinet aangenomen of minister Borst stelt het volgende thema aan de orde. In een interview in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag liet zij weten dat bejaarden die levensmoe zijn, niet alleen het recht moeten hebben om een eind aan hun leven te maken, maar dat hun daartoe ook de middelen moeten worden aangereikt.
Nieuw is deze gedachte niet. Een kleine tien jaar geleden voerde de vroegere vice-president van de Hoge Raad, Drion, een pleidooi om ouderen een middel tot zelfdoding te verstrekken. De pil van Drion werd een begrip. Maar velen die in situaties van uitzichtloos lijden ruimte wilden bieden voor euthanasie door een arts, ging dit zelfbedieningssysteem toch te ver.
In het NRC-interview blijkt overduidelijk dat de minister niet onder de indruk is van de recente protesten tegen de euthanasiewet. Met de mensen die zo denken ben ik ieder contact helaas kwijt, zo verklaart zij daar. Daarmee is voor haar de discussie gesloten. Er is hier kennelijk sprake van een onoverbrugbare kloof.
Het verwijt van glijdende schalen wil zij niet horen. Desgevraagd wijst zij de pil van Drion echter niet af. Het wettelijk regelen daarvan zou eerder een zaak van de minister van Justitie zijn dan van zijn collega van Volksgezondheid. Overigens had zij eind vorig jaar in het euthanasiedebat in de Tweede Kamer al laten doorklinken dat zij dit als een bespreekbare optie beschouwde.
Inmiddels is van verschillende kanten onthutst en verontwaardigd gereageerd op deze stelling-
name van de minister. Ook de regeringspartij-
en vinden haar uitlatingen op dit moment onverstandig. Op die manier neemt de verontrusting
in het buitenland over ons rechtsbestel nog verder toe.
In ieder geval zijn we gewaarschuwd voor wat er de komende jaren op stapel staat wanneer we een derde paarse kabinet zouden krijgen. Bij Borst en anderen wordt de menselijke zelfbeschikking gezien als het einde van alle tegenspraak. Er is geen notie meer van de ernst van dood en eeuwigheid. Hooguit is men er beducht voor dat, bij een grootschalige verspreiding van een zelfmoordmiddel, er misbruik van gemaakt kan worden. Dat is inderdaad meer dan een theoretische mogelijkheid.
Drion wil zijn zelfmoordpil alleen beschikbaar stellen aan 75-plussers. Hoe lang blijft echter
zo'n leeftijdsgrens onaantastbaar? Als men eenmaal de gedachtegang van Drion geaccepteerd heeft, welk recht heeft men dan nog om anderen die evenzeer levensmoe zijn, een dergelijk middel te ontzeggen? Ook hier is duidelijk sprake van een hellend vlak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 april 2001
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 april 2001
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's