Zuid-Afrika
Dr. Pieta van Beek is opgegroeid in Rotterdam, maar vertrok in 1988 naar Zuid-Afrika. Tegenwoordig is ze behalve wetenschappelijk onderzoeker bij het Departement Antieke Studie van de Universiteit van Stellenbosch ook docent Nederlandse Taal en Cultuur aan dezelfde universiteit. Volgens Pieta begint een geslaagde kennismaking met Zuid-Afrika met een goede reisgids, met boeken over de schoonheid van de Kaapse flora, over de Kaapse architectuur, de geschiedenis en de wijnen.
1. "De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten", door Gerrit Komrij. "Komrij geeft een chronologisch overzicht van de poëzie die sinds 1652 in Zuid-Afrika is geschreven. Het eerste gedeelte is in het Nederlands, want dat was tot 1925 een officiële schrijftaal in Zuid-Afrika. Het tweede gedeelte laat een even onverwachte, verrassende als prachtige keuze van de Afrikaanse poëzie zien. Het is een mooie aanvulling op Komrij's drie dikke bloemlezingen van de Nederlandse letterkunde. Wie deze bundel te dik vindt, kan beginnen met Komrij's selectie van tien gedichten met verklaringen uit deze bloemlezing."
2. "'n Ander land", door Karel Schoeman.
"Dit is een in het Nederlands vertaald boek. Daarmee kun je beginnen, maar eigenlijk moet je gewoon de Zuid-Afrikaanse versie lezen. Dat kan elke Nederlander wel aan. Wie alleen de Nederlandse vertaling leest, mist echt te veel. Het is veel avontuurlijker om meteen een boek in het Afrikaans te lezen. Toen ik het land binnenkwam, las ik "'n Ander land" en dat boek draag ik sindsdien in mijn binnenste mee.
Schoeman schrijft over een eenzelvige Nederlander die aan het einde van de negentiende eeuw ziek in het binnenland van Zuid-Afrika aankomt. Hij verkent het vreemde land, vooral Bloemfontein en omgeving, maar verkent tegelijkertijd ook zijn eigen leven. Zo krijgt hij steeds meer begrip van wat hem tot nu toe vreemd was. Dan sterft hij. Het boek, een roman waarin op een onopvallende manier de geschiedenis verweven is, is in 1984 verschenen en wordt regelmatig herdrukt."
3. "A Cape Camera. The architectural beauty of the Old Cape", door Hans Fransen en Arthur Eliott (fotograaf).
"Al is het een Engels boek, ik beveel het van harte aan. Je ziet de mooiste oude zwart-wit foto's van de Kaaps-Hollandse gebouwen aan het begin van de twintigste eeuw. Veel van de fraaie gebouwen zijn bewaard gebleven; de stilte die op de foto's hangt is helaas zelden meer te vinden. Hans Fransen, directeur van de verzameling Nederlandse kunst op het Groentemarkplein in Kaapstad, schreef de inleiding. Het boek is tegenwoordig ook in paperback verkrijgbaar."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 2001
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 2001
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's