Als de kerk een moskee gaat worden
El-Shorouty: Islam ziet in Nederland een veelbelovende toekomst
CAIRO - "Nederland is nog voor het einde van deze eeuw in meerderheid islamitisch." Sjeik Yousef el-Badri uit Caïro is er heel stellig in. Lange tijd werkte hij vanuit Egypte als zendeling in verschillende westerse landen. Regelmatig verschijnen artikelen in de Egyptische pers die aantonen dat de islam in Europa groeit. "Een sterke Europese islam doet de invloed van de islam op de wereld toenemen." Vooral in Nederland blijkt de islam een veelbelovende toekomst te zien.
Het weekblad Al-Qahera, een uitgave van het Egyptische ministerie van Cultuur, publiceerde onlangs een interview met Mohammed El-Shorouty, een Marokkaan die zich al 37 jaar beijvert voor verdere verspreiding van de islam in Nederland. El-Shorouty gelooft dat de islam in Nederland "een veelbelovende toekomst" heeft. "Het is de godsdienst van vergiffenis en liefde, voor moslims én voor niet-moslims."
El-Shorouty prijst Nederland om zijn respect voor de vrijheid van godsdienst. Hij roemt daarbij ook de houding van de Nederlandse kerken. "Toen moslims geen plaats konden vinden voor de eerste moskee in Nederland, was het de kerk die ruimte bood. In een hoekje van een gevestigde kerk werd de eerste moskee gerealiseerd."
Symbolisch
Voor sjeik El-Badri en voor veel andere moslims in Egypte is het artikel in Al-Qahera een indicatie voor het gemak waarmee de islam zich over Nederland weet te verspreiden. El-Badri: "Christenen zijn zelfs bereid hun kerken op te geven om moslims de gelegenheid te bieden hun kerkgebouwen te veranderen in moskeeën. Dat is veelzeggend! Een kerk die in een moskee verandert, dat heeft grote symbolische betekenis. Het betekent dat christenen kennelijk bereid zijn hun geloof op te geven ten behoeve van de groei van de islam."
Dat laat in de ogen van moslims tegelijkertijd de zwakte van het christelijk geloof zien. Veel moslims geloven rotsvast in El-Badri's uitspraak dat Nederland in deze eeuw in meerderheid islamitisch zal worden.
El-Shorouty vertelt aan het weekblad Al-Qahera dat de moskee niet geïsoleerd is van de samenleving. "De moskee moet juist geïntegreerd worden in het maatschappelijke leven. We hebben dit vanaf de start van de islam in Nederland beoogd. We hebben altijd oog gehad voor de sociale problematiek van Nederland."
Als moslims over de christelijke zending schrijven, benadrukken ze vaak dat die zending mogelijk is geweest door een zwaar accent te leggen op sociale projecten, zoals medische zorg en onderwijs. Diezelfde methoden worden nu gekopieerd om de islam in niet-islamitische landen te verbreiden.
Willem-Alexander
El-Shorouty is ingenomen met het bezoek van kroonprins Willem-Alexander aan een moskee. "Dat was een helder bewijs van de relatie tussen de islam en de samenleving in Nederland."
De islam groeit. Ook in Nederland. El-Shorouty wijst op de 450 moskeeën die in de afgelopen decennia in Nederland zijn gesticht. Maar, zegt hij, er is altijd een tekort aan fondsen. Daarmee doet hij indirect een oproep aan de lezers van het weekblad van het Egyptische ministerie van Cultuur om financieel bij te dragen aan de verspreiding van de islam in Nederland.
De publicatie van het interview met El-Shorouty in een overheidsorgaan is opmerkelijk. Het ministerie van Cultuur is regelmatig betrokken bij felle discussies tussen islamisten en liberale moslims. Het ministerie probeert daarbij het imago van een gematigde islam te bevorderen. Daarin past uitstekend het streven van El-Shorouty, die enerzijds de islam in Nederland propageert, maar zich anderzijds uitermate positief uitlaat over de Nederlandse samenleving en over de Nederlandse kerken. El-Shorouty: "In Nederland triomfeert de islam over het christelijk geloof."
Monnik
In de breedte van de Egyptische pers verschijnen regelmatig publicaties die het beeld van de falende kerk in Nederland nog eens onderstrepen. Een artikel beschrijft bijvoorbeeld de kerkelijke inzegening van een homohuwelijk in het westen des lands. Dat is voor moslims een teken dat christelijke principes klaarblijkelijk niet sterk zijn. In een andere krant verschijnt op dit ogenblik een serie interviews met een voormalige monnik uit het klooster van el-Muharaq die uithaalt naar misstanden in het klooster. Christenen in Egypte benadrukken graag de grote spiritualiteit in hun kloosters. Dit artikel haalt dat beeld nu onderuit. Het weekblad Rose el-Yousef heeft een conflict in de kleine Methodistische Kerk van Egypte ontdekt dat vervolgens breed wordt uitgemeten.
De islam draagt een bedenkelijke boodschap uit, een boodschap die voor eenieder duidelijk moet zijn: Met het christendom staat het er niet best voor. Vooral in Nederland niet. Men kon wel eens gelijk hebben.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 2001
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 13 februari 2001
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's