"Vrouw en ambt" mogelijk weer naar synode CGK
Gemeenten willen om revisie vragen
LEEUWARDEN - De kans is aanwezig dat de volgende synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken zich opnieuw moet buigen over de kwestie "vrouw en ambt". De synode van Haarlem-Noord aanvaardde in november 1998 een meerderheidsrapport waarin de vrouw in het ambt wordt afgewezen, maar er zijn gemeenten die revisie willen aanvragen op het synodebesluit.
Tijdens de ontmoetingsdag van stichting Bewaar het Pand, op 23 september op Urk, meldde ds. P van Zonneveld dat er gemeenten zijn die een heroverweging hebben aangevraagd omtrent het synodebesluit van november 1998. De emeritus predikant zegt desgevraagd geen namen van kerken te willen noemen die om heroverweging van het besluit willen vragen.
Het adres om aan informatie omtrent revisieverzoeken te komen, is dat van de christelijke gereformeerde kerk te Leeuwarden, de roepende kerk voor de generale synode van 2001. De plaatselijke predikant drs. R. W. J. Soeters heeft in de wandelgangen inderdaad van "verschillende gemeenten" gehoord dat ze plannen hebben een revisieverzoek in te dienen. Maar tussen zo'n plan en een daadwerkelijk verzoek zit wel een traject, tekent hij aan. De indieners van een revisieverzoek moeten kunnen aantonen dat in de besluitvorming van de synode bepaalde argumenten niet of onvolledig besproken zijn.
Ds. Soeters behoorde zelf tot de opstellers van het minderheidsrapport. Daarin werd de wens uitgesproken dat de synode zou uitspreken dat de openstelling van de kerkelijke ambten voor de vrouw niet in strijd is met Schrift en belijdenis.
Scriba H. Ruiter van Leeuwarden zegt desgevraagd dat op dit moment niet wordt bekendgemaakt of en zo ja welke gemeente een heroverweging van het besluit rond vrouw en ambt heeft aangevraagd. Overigens bereidt de kerk van Leeuwarden geen revisieverzoek voor, zegt ds. Soeters.
Lijn vasthouden
Ds. J. Westerink, preses van de synode van Haarlem-Noord, zegt dat het indienen van een revisieverzoek in de geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerken met zekere regelmaat voorkomt. Hij verwijst onder meer naar het besluit om vrouwen actief kiesrecht te geven (1968) en het besluit om niet over te gaan tot het zingen van vrije liederen in de eredienst (1983). "Wanneer een nieuwe synode in zicht is, zie je binnen onze kerken de spanning vaak toenemen."
De predikant uit Utrecht is blij dat het besluit omtrent vrouw en ambt is genomen op grond van een "heel stevig rapport. Ik hoop van harte dat als er een verzoek tot revisie komt, er in de synode opnieuw mensen zijn die de lijn van het meerderheidsrapport vasthouden."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 oktober 2000
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 oktober 2000
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's