Begrafenis
De vorige week vrijdag overleden Japanse keizerin-moeder Nagako wordt op 25 juli begraven. Op die dag zal de shintoceremonie worden gehouden op het Toshimaoka-kerkhof in Tokio. Shinto is kort gezegd de Japanse variant van het boeddhisme. De overledene zal later die dag bijgezet worden in het keizerlijk mausoleum in Haichioji in het westen van de Japanse hoofdstad. In dit mausoleum vond ook haar in 1989 overleden echtgenoot Hirohito zijn laatste rustplaats.
Het is nog niet bekend welke postume naam Nagako, die 97 werd, krijgt. Hirohito kreeg na zijn dood de naam Showa.
Het paar trouwde in 1926. Maar al op haar negende was Nagako vanwege haar schoonheid door de toenmalige keizerin-moeder Shoken uitgekozen om met haar kleinzoon Hirohito te trouwen. Toen de tijd voor hem gekomen was om een bruid te zoeken, koos hij haar uit de aan hem gegeven foto's. Op 14 januari 1918 -Nagako was nog geen 15- verloofden zij zich. In de volgende zes jaar tot aan hun huwelijk zouden de twee elkaar nog zesmaal onder het toeziend oog van een chaperonne zien.
Hirohito en Nagako kregen eerst vier dochters, van wie de tweede overleed toen zij een jaar oud was. Het uitblijven van de gewenste zoon vergrootte de druk op de keizer om een concubine te nemen. Hirohito gaf aan die invloed van de hofhouding niet toe. Het geduld van de keizer werd beloond. In 1933 schonk Nagako het leven aan de huidige keizer, Akihito. Na hem zouden nog een zoon en dochter geboren worden. Van de zeven kinderen leven er nog vier.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de Japanse keizerlijke familie nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. De keizerin vulde de uren met het breien van sjaals voor de generaals. Op 15 augustus 1945 maakte Hirohito de Japanse overgave en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog bekend. In een brief aan Akihito schreef Nagako: "Jouw vader was elke dag bezorgd. Hoewel het betreurenswaardig is, is Japan voorgoed gered door de beslissing. Ik moet toegeven dat de B-29's -Amerikaanse bommenwerpers- goedgebouwde vliegtuigen zijn." Nagako was bang dat haar echtgenoot geëxecuteerd zou worden. Zij was opgelucht toen dat niet gebeurde.
Na de oorlog verloor de keizer zijn goddelijke status. Het maakte het leven voor het keizerlijke paar iets gemakkelijker. In 1971 maakten Hirohito en Nagako een tournee door Europa. Het was de eerste keer in 2500 jaar dat een regerende keizer Japan verliet. Tijdens de reis deed het paar ook Nederland aan. Vanwege de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog stuitte het bezoek op grote tegenstand en protesten.
De periode van rouw die het Japanse keizerlijk huis in acht neemt na het overlijden van keizerin Nagako heeft gevolgen voor de deelnemers aan de top van de G-8, die van 21 tot 23 juli in Okinawa wordt gehouden. Het officiële diner dat keizer Akihito zou aanbieden aan de staatshoofden en regeringsleiders is afgezegd. Gewoon William
Prins William is 18, maar wordt nog even geen "Koninklijke Hoogheid." De prins heeft van koningin Elizabeth speciale toestemming gekregen om zich voorlopig niet met
deze titel te tooien. Normaal wordt een troonopvolger vanaf zijn meerderjarigheid met Koninklijke Hoogheid aangesproken. Bij William zal
dat pas het geval zijn als hij afgestudeerd is.
"William voelt zich het beste wanneer hij bij zijn voornaam genoemd wordt", verklaarde een woordvoerder. Dit geldt ook voor hovelingen. Zij hoeven hem geen "Sir" te noemen. Evenmin hoeft iemand een revérence of buiging voor de prins te maken. Normaal gesproken zou iedereen die lager geplaatst is dan de prins, dus ook oudere familieleden zoals zijn tante Anne, een buiging moeten maken.
Misschien dat de stap van William de weg opent naar het afschaffen van de revérence. Het Britse hof is in Europa het laatste waar deze buiging nog in gebruik is. In Nederland heeft koningin Juliana haar in 1948 al afgeschaft. Agenda
Prins Willem-Alexander zou vandaag aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling "Een verre hofreis; Nederlanders op weg naar de Shogun van Japan" in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Jaarlijks wordt in het paleis gedurende de zomeropenstelling voor het publiek een tentoonstelling georganiseerd. Dit jaar staat die in het teken van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Japan. De Prins van Oranje is beschermheer van het Nederlands Comité 400 Jaar Nederland-Japan.
Prinses Margriet zou vandaag in Paleis Het Loo Nationaal Museum te Apeldoorn de tentoonstelling "Uit keizerlijk bezit; Ceremoniële gewaden en kostbaarheden van de Japanse keizers" openen. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 augustus.
Prins Willem-Alexander opent maandagmiddag in Den Haag het nieuwe hoofdkantoor van Koninklijke KPN. Op het hoofdkantoor werken ongeveer 4000 mensen. Met het gereedkomen van het nieuwe hoofdkantoor zijn de meeste bedrijfsonderdelen van KPN nu samengebracht in één complex.
Koningin Beatrix opent op woensdag in Den Haag op het Lange Voorhout de beeldententoonstelling "De mens in beweging". Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Stichting Het Voorhout van de Beeldende Kunst II. De stichting haalt monumentaal werk uit internationale en nationale musea, galeries en particuliere collecties en stelt hiermee tentoonstellingen samen in de openbare ruimte.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juni 2000
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 juni 2000
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's