Raiser en Castro waren favoriet in het Oostblok
Duitse auteurs doen onthullingen:
BERLIJN - De keus voor de secretarissen-generaal van de Wereldraad van Kerken in de jaren tachtig sloot uitstekend aan bij de wensen van de communistische regeringen in de toenmalige Oostblok-landen. Zowel E. Castro als K. Raiser behoorde tot deze categorie. Zij waren 'favorieten' bij deze regeringen en werden ook gekozen.
Dat blijkt uit een nieuw boek van de kerkhistorici Gerhard Besier, Armin Boyens en Gerhard Lindemann. De regeringen in het Oostblok hielden zich volgens hen intensief bezig met een 'betrouwbare' opvolger van Philip Potter, die tot 1985 secretaris-generaal van de Wereldraad was. Castro, evenals Potter methodist en ook overtuigd socialist, was de favoriet van het Oostblok, evenals Raiser "een goede, maar toen nog geen reële mogelijkheid." Castro werd inderdaad in 1985 tot secretaris-generaal gekozen.
Infiltratie
Castro was ook actief in de door Moskou gefinancierde Christelijke Vredesconferentie. Via deze organisatie konden communisten subtiel in het Westen infiltreren. De kritiek van de drie auteurs sluit aan bij de recente kritiek van Tsjechische ex-dissidenten op de Wereldraad. Zij beschuldigden Raiser er onlangs van dat hij geen oren had voor het geluid van vervolgde predikanten. De Wereldraad stelde wel de mensenrechten in Zuid-Afrika aan de orde maar niet die in de Oostblok-landen.
Besier wijst er ook op dat Raiser in het begin van de jaren negentig tot de ondertekenaars van de Berlijnse verklaring behoorde die de politieke en kerkelijke hereniging tussen beide staten kritisch beoordeelde. In die verklaring werden de "alternatieven van kapitalisme en socialisme verworpen." Raiser zou zich ook verzet hebben tegen een onderzoek naar de relatie tussen de Wereldraad en de regimes in de Oostblok-landen.
Uit het boek blijkt ook dat de KGB al sinds 1969 een agent in een leidende functie van de Wereldraad probeerde te krijgen. Vermoedelijk zou het gaan om prof. Alexej Buevsky, maar die naam kan niet worden bevestigen omdat het KGB-archief op last van de Russisch-Orthodoxe Kerk gesloten werd.
Stasi
Ook is aan het licht gekomen dat de voormalige Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi over geheim materiaal van de Wereldraad beschikte. Dat zou onder meer gaan over een reis die Raiser in 1979 naar de DDR maakte. Zijn reisverslag is handen gekomen van de Hongaarse geheime dienst en daarmee ook van de Stasi. Raiser heeft in dit verslag vertrouwelijke gesprekken met bisschoppen en kerkleiders gepubliceerd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 6 december 1999
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 6 december 1999
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's