Indië-monument in Deventer onthuld
Veertien plaatsgenoten lieten het leven
DEVENTER - Twee familieleden van de veertien omgekomen Indië-gangers uit Deventer hebben gistermiddag een monument onthuld op het Grote Kerkhof in het centrum van Deventer.
Na de onthulling door mevrouw Verdam en mevrouw Steenbruggen had een kranslegging plaats namens burgerlijke en militaire autoriteiten, de familie, organisaties van Indië-veteranen, de Stichting Japanse Ereschulden en het comité voor het monument.
Het monument herinnert aan de veertien jonge inwoners van Deventer die in de jaren 1945-1950 in Nederlands-Indië het leven lieten. In de sokkel van het monument zijn urnen geplaatst met aarde van de erevelden Candi, Kernbang Kuning, Menteng Pulo en Pandu, waar de mannen begraven liggen.
Voorafgaand aan de onthulling en kranslegging werd in de Lebuïnuskerk een herdenkingsplechtigheid gehouden. Burgemeester drs. J. van Lidth de Jeude vond dat de herdenking van de slachtoffers te lang op zich had laten wachten.
Luitenant-generaal van de luchtmacht C. J. M. de Veer, inspecteur-generaal van de krijgsmacht en inspecteur der veteranen, herinnerde eraan dat de vele vrijwilligers die na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog naar Nederlands-Indië gingen om orde op zaken te stellen, na hun terugkeer niet als helden werden onthaald. "De veteranen hebben een beter lot verdient. Het is belangrijk dat ze erkenning krijgen van het Nederlandse volk." De Veer hoopt dat nog veel monumenten in ons land worden opgericht ter na gedachtenis van de gesneuvelden in Nederlands-Indië.
Dr. B. Bouwman, brigadegeneraal b.d. van de artillerie en voorzitter van de stichting Japanse Ereschulden, sprak van "een lijdensweg" die de militairen toen doormaakten.
Flitsen
Veldprediker ds. J. Colijn, ook Indië-veteraan, zei dat er geen dag voorbij gaat of er komt een flits van het verleden terug. "Het is een stukje van je leven dat je niet meer kwijtraakt."
De herdenkingsdienst werd muzikaal opgeluisterd door het koor "Suara Berstatu" (stem der eenheid). De aanwezigen zongen samen "Blijf mij nabij".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 oktober 1999
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 oktober 1999
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's