Niet kijken of wel kijken
"Meer stilstaan bij gewone dingen"
APELDOORN - Niet kijken, wel kijken. Naar Frankrijk rijden of de hele gekte negeren en net doen of er niets gebeurt. Lijnen zien naar de Bijbel, naar Golgotha en de jongste dag, of het puur bekijken als een natuurverschijnsel: wel mooi, maar in wezen niet anders dan een zonsopkomst of een glanzende regenboog. Verwondering, beredenering, achteloosheid. De zonsverduistering doet iets met mensen.
Ds. J. J. van Eckeveld, predikant van de gereformeerde gemeente te Zeist:
"Als de weersvooruitzichten goed zijn, hoop ik met een aantal jongelui morgen richting de zone te rijden waar de verduistering 100 procent zal zijn. We hebben het hier over een bijzonder natuurverschijnsel, al wil ik me direct distantiëren van de zonsverduisteringsgekte die er is. Dat is een vorm van bijgeloof waar ik me verre van wil houden. Maar het gebeuren laat wel iets zien van de majesteit en de grootheid van de Schepper.
In de Bijbel zien we daarbij ook allerlei lijnen. Ik denk dan in het
bijzonder aan de meest ingrijpende zonsverduistering op Golgotha. Een ontzaglijk gebeuren. Een lijn is er naar de jongste dag als de zon zwart zal zijn als een haren zak. Ik geloof dat deze zonsverduistering een tipje oplicht van die verduistering. Op de preekstoel had ik er zondag een indruk van wat het zeggen wil dat de Zon der Gerechtigheid, Jezus Christus, nooit verduisterd zal worden."
Rabbijn R. Evers, voorganger van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap in Amsterdam:
"Ik ga zeker kijken. Mét een eclipsbrilletje. In het jodendom nemen het licht en de zon een bijzondere plaats in. We geloven dat God het licht creëert en de duisternis schept. In die volgorde, omdat het licht van een hogere orde is dan de duisternis. Wij kennen aparte spreuken die worden uitgesproken als de zon op het punt staat waar zij tijdens de schepping ook stond. Ook wordt iedere ochtend bij zonsopkomst een zegenspreuk uitgesproken. Ik zie deze verduistering echter niet als een teken van de eindtijd. Het is een gewoon natuurverschijnsel."
Burgemeester H. C. Kleemans van Kampen:
"Zeker ga ik kijken, maar ik wil me verre houden van alles wat eromheen wordt geweven. Op dat punt doet deze verduistering me helemaal niets. Dat is bijgeloof. Overdreven. Ik voel wel verbazing, verwondering, bewondering. Geen verband met de eindtijd, maar wel een teken van de grootheid van God als Schepper. Die verwondering kun je overigens ook bij andere natuurverschijnselen ervaren. Van een zonsopkomst of -ondergang kun je al lyrisch worden. En wat te denken van de regenboog of de sterrenhemel? Een gewoon natuurverschijnsel, maar diep indrukwekkend. Bij die gewone dingen zouden we veel meer stil moeten staan."
Ds. A. Jonker, hervormd predikant te Nijkerk:
"In de preek van afgelopen zondag heb ik een eclipsbrilletje meegenomen op de preekstoel. Ik heb gepreekt over Handelingen 2:20 en 21, waar het gaat over de profetie van Joël. 'k Heb in die preek gezegd dat we een eclipsbril nodig hebben om naar de zon te kijken. Zo hebben we het Woord nodig om God te kunnen zien. Deze zonsverduistering staat voor mij zeker i n het teken van Handelingen 2. Zoals iedere zonsverduistering doet denken aan de verduistering van de zon die er zal zijn bij de terugkomst van de Heere Jezus.
Dat mensen, die zich die luxe kunnen permitteren, naar Frankrijk of zo rijden? Ach, dat heeft te maken met het feit dat we als nieuwsgierige mensen het maximale willen zien. Dat is niet verkeerd. Maar wij hopen gewoon in de pastorietuin te kijken. Of in de polder."
R. Poppe, Tweede-Kamerlid voor de Socialistische Partij:
"Vanavond ga ik naar m'n broer, die in de Belgische Ardennen woont. Dus als we morgen nog een kwartiertje rijden, zijn we in de zone waar de verduistering totaal zal zijn. Ik zou niet weten wat het me doet, dat natuurverschijnsel. Maar ik wil de kans om het te zien, te baat nemen. In ieder geval heb ik er verder geen bijzondere gevoelens bij. Vroeger was dat wel zo omdat de mensen niet wisten wat er gebeurde. Nu hebben we de verklaring. Alles wat erbij komt, is folklore. Al blijft het mooi en bijzo nder, dat wel."
T. Dorresteijn, huisarts te Ederveen:
"Het is een bijzonder verschijnsel waar ik wel naar hoop te gaan kijken. Het is een natuurwonder. Zonsverduisteringen zijn er natuurlijk altijd al
geweest. Daar waarde aan hechten, heeft volgens mij meer met bijgeloof dan met geloof te maken. Bovendien zal de zonsverduistering op de oordeelsdag meer zijn dan een eclips. Wel vind ik het bijzonder dat het hoogontwikkelde West-Europa met zoiets als een zonsverduistering wordt geconfronteerd. Hopelijk zet dat de mensen aan het denken over hun eigen nietigheid."
Gert de Bruin, chauffeur bij H. Bronkhorst Transport in Uddel:
"Morgen zit ik precies in de zone waar de verduistering totaal zal zijn. Ik ben nu onderweg met een MAN 19.403 en vervoer 24 ton melkpoeder. Vanmiddag ga ik lossen in de buurt van Angers en morgen rij ik dan weer terug. Tussen 12 en 3 uur mogen hier morgen geen vrachtwagens rijden, dus ik zet de auto ergens op een parkeerplaats en ga kijken. 'k Heb geen flauw idee wat het met me zal doen, maar het lijkt me wel apart."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 augustus 1999
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 augustus 1999
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's