Bethlehemse Kerk kan worden verkocht
Meerderheid Zwolse raad tegen motie CDA en RPF
ZWOLLE - De hervormde gemeente van Zwolle kan de monumentale Bethlehemse Kerk verkopen. Gisteravond gaf de gemeenteraad groen licht voor een nieuw bestemmingsplan voor het kerkgebouw. Alleen de raadsleden R. Mulder (RPF) en mevrouw A. Boukes-Okkels van het CDA waren tegen het collegevoorstel.
Een motie van de twee Zwolse raadsleden om samen met de hervormde gemeente te zoeken naar een passender bestemming voor de kerk werd van tafel geveegd. De hervormde gemeente verkoopt de Bethlehemse kerk in het Zwolse centrum uit pure armoede aan horeca-ondernemer Borrel Totaal die er een theaterrestaurant van wil maken, compleet met faciliteiten voor recepties en kunstmanifestaties.
CDA-raadslid Boukes voelde zich door de haast die het college maakte met deze zaak "voor het blok gezet". Zij vroeg zich af of de horeca-exploitatie gevolgen zal hebben voor het monumentale interieur. "Het heeft me hoofdbrekens bezorgd wat het college verstaat onder horecadoeleinden. Wordt er een cafetaria, een snackbar of afhaalrestaurant in de kerk geopend?" Boukes wilde heldere voorschriften en waarborgen voor de toekomst.
Het RPF-raadslid Mulder vond de opstelling van de kerkvoogdij "verdrietig" omdat "niet gezocht is naar een kerkelijke koper".
Ook de RPF'er vroeg zich af wat horecadoeleinden inhouden. Hij was van mening dat het college zich nadrukkelijker met de verkoop van de Bethlehemse Kerk had moeten bemoeien. "Dat kan nog, en het behoud van een kerkelijke functie is wat mij betreft nog steeds een optie", meende Mulder.
De raadsfractie van het GPV was "blij" dat het gebouw voor leegstand wordt behoed, maar anderzijds had de fractie "geen vrolijke gevoelens" bij de ontwikkeling die het kerkgebouw doormaakt.
"De historische betekenis van de Bethlehemse Kerk is meer dan alleen de optelsom van eeuwen en de fraaiheid van de architectuur. Die betekenis is verbonden met het kerk-zijn. De kerk is het huis waar de gemeente God ontmoet. Dat is ook wat dit gebouw uitstraalt. Het is ontzettend jammer dat de kerkelijke gemeente die inhoud er kennelijk nu niet meer aan kan geven en het gebouw moet verkopen", aldus GPV'er J. Cnossen. Met "gemengde gevoelens" stemde het GPV in met het collegevoorstel.
Konijnenbeurzen
GroenLinks raadslid A. Wever meldde dat het kerkgebouw in het verleden ook al werd gebruikt voor konijnenbeurzen. Hij was het met alle andere raadsleden eens dat het monument niet mag verpauperen. Hij zou het ook kwalijk vinden als het kerkgebouw zou "afglijden naar een café".
Wethouder J.C. van Hasselt (VVD): "Het gaat hier om een voorbereidingsbesluit in het kader van het beschermd stadsgezicht. Er komt in het voorjaar nog een hele vergunningprocedure achter aan". Omdat de discussie uit de hand dreigde te lopen, greep burgemeester Franssen in. De raad kan volgend voorjaar verder discussiëren over de bestemming van de kerk, aldus Franssen.
Meerderheid
Een overgrote meerderheid van de raad verkoos uiteindelijk een multifunctioneel horecacentrum in de Bethlehemse Kerk boven leegstand. Het is nog niet bekend wat er met het interieur en het orgel gaat gebeuren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 december 1998
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 december 1998
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's