Huwelijk prins Maurits en Marilène voltrokken
Problemen rond oecumenische kerkdienst
APELDOORN - Prins Maurits en Marilène van den Broek zijn getrouwd. Rond het middaguur gaven zij vandaag elkaar het jawoord in rijksmuseum Paleis Het Loo. De kerkelijke inzegening vindt morgen in de hervormde Grote Kerk plaats.
De Apeldoornse burgemeester mr. H. J. E. Bruins Slot verbond het stralende paar in de echt. Van hem kregen Maurits en Marilène, naast het trouwboekje, een cadeau namens de gemeente Apeldoorn. Volgens de burgemeester bestaat "gewoon trouwen" niet. "Dat mensen elkaar steeds weer liefde en vriendschap beloven is, hoe vaak het ook gebeurt, altijd weer bijzonder en uniek". Marilène was tijdens de plechtigheid gekleed in een rood mantelpakje.
De zaal in het Voorhuis van het paleis was gevuld met ongeveer zestig familieleden en vrienden, onder wie prinses Juliana en prins Bernhard en de twee grootmoeders van Marilène. Koningin Beatrix en prins Claus lieten verstek gaan. Zij zijn vandaag in Portugal voor de Nederlandse dag op de wereldtentoonstelling.
Premier Kok en voorzitter Korthals Altes van de Eerste Kamer woonden het burgerlijk huwelijk bij namens de regering en het parlement. De Eerste en Tweede Kamer hebben toestemming voor het huwelijk gegeven. Alleen de SGP stemde tegen vanwege de rooms-katholieke levensovertuiging van de bruid. Door de goedkeuring behoudt Maurits zijn rechten op de troon en wordt Marilène lid van het Koninklijk Huis.
Familieleden en vrienden traden op als getuigen. Voor Maurits (30) waren dat zijn broer prins Bernhard jr. en Jean-Paul Drabbe. Marilène (28) had haar zus Caroline van Weele-van den Broek en jonkvrouwe Emilie van Karnebeek voor deze taak uitgekozen. Na afloop van de plechtigheid lieten vrienden van het paar ballonnen met wenskaarten op. Het is de bedoeling dat de vinders de kaarten terugsturen.
Marilène heet vanaf vandaag prinses Marilène, met als aanspreektitel Hare Hoogheid. Zij is evenwel niet van adel geworden. De dochter van EU-commissaris Van den Broek mag de titel van haar man voeren. Prins Maurits kreeg bij zijn geboorte de persoonlijke titel prins van Oranje-Nassau.
De eventuele kinderen van het paar krijgen geen titel. Zij zullen de achternaam Van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven dragen.
Communie
Rond de communie tijdens de kerkelijke inzegening morgen zijn problemen ontstaan. Het was de bedoeling dat voorafgaande aan het uitdelen van brood en wijn ds. N. ter Linden en pastoor G. Th. Oostvogel gezamenlijk het oecumenisch gebed zouden uitspreken. Omdat Ter Linden hervormd is, mogen rooms-katholieken volgens de regels van de kerk dan niet ter communie gaan. Het aartsbisdom Utrecht wees de pater dominicaan hier gisteren op.
Oostvogel heeft zich bereid verklaard dan het gebed alleen te bidden. Ds. Ter Linden houdt voet bij stuk. Hij wil morgen meebidden omdat hij dat tijdens oecumenische diensten al "honderd keer" heeft gedaan. Mocht de predikant toch toegeven, dan komt de koninklijke familie voor een probleem te staan. Als protestanten zouden zij dan aan een rooms-katholieke viering deelnemen. Kortgeleden wekte de Amerikaanse president Clinton de woede van het Vaticaan door in Zuid-Afrika ter communie te gaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 mei 1998
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 mei 1998
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's