"Ballast Nedam kocht orders in Suriname"
Bedrijf gaat aantijgingen natrekken
PARAMARIBO (ANP) - Oppositiepartijen in Paramaribo beschuldigen de Nederlandse bruggenbouwer Ballast Nedam ervan smeergelden te hebben betaald om opdrachten voor de bouw van bruggen in Suriname te krijgen. Harry Kisoensing, leider van de Hervormde Progressieve Partij (HPP) en vice-voorzitter van het parlement, zegt dat na de Nederlandse verkiezingen aan de Tweede Kamer gevraagd zal worden een onderzoek in te stellen naar de affaire.
"De zaak moet aandacht krijgen in het Nederlands recht en de Nederlandse politiek", aldus Kisoensing gisteren op een persconferentie in Paramaribo. Het gaat volgens een ander oppositielid, Jiwan Sital (politieke vleugel van de Federatie van Agrariƫrs en Landarbeiders - FAL), om een bedrag van 21 miljoen gulden, waarvan een deel al betaald is.
Ballast Nedam gaat de beschuldigingen onderzoeken. "We hebben het gehoord, maar we weten van niets. Dit wordt onderzocht", aldus een woordvoerster van het concern in een reactie. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is onbekend.
Door het betalen van smeergelden door Ballast Nedam is volgens Kisoensing een ander Nederlands bedrijf, dat voor een lager bedrag had ingeschreven, "buiten de boot gevallen". Dat bedrijf, Van Hattum en Blankevoort, zou voor bijna de helft minder hebben ingeschreven.
Het contract met Ballast Nedam, dat vorig jaar mei werd getekend, ging eerst om een bedrag van 138 miljoen gulden. Daar kwam enkele maanden later 30 miljoen bij aan meerkosten voor civiel-technische werken.
Een deel van de Surinaamse oppositie bracht de zaak aan het rollen, omdat gezegd wordt dat Suriname de bouw van de bruggen wil overhevelen naar de pot van Nederlandse ontwikkelingshulpgelden. Eerder benadrukte de regering dat de bruggen uit eigen inkomsten zouden worden betaald.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 1998
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 april 1998
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's