‘Synode van de eenheid’ breidt moderamen uit
Verenigende Gereformeerde Kerk Z-Afrika in Bloemfontein bijeen
BLOEMFONTEIN -Delegaties uit alle hoeken van de aarde kijken deze week kritisch mee tijdens de eerste synode van de Verenigende Gereformeerde Kerk (VGK), de samensmelting van de voormalige zwarte en kleurlingdochterkerken van de grote blanke Nederduits Gereformeerde Kerk (NGK) in Zuid-Afrika. Maar nu al is duidelijk dat er vrijwel zeker geen gezamenlijke verklaring komt van de VGK en haar oude ‘moeder’, de NG-Kerk. De schorsing van de NG-Kerk door de Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC) kan daardoor niet ongedaan worden gemaakt.
Het ambtelijk VGK-orgaan ”Die Ligtdraër” heeft de synode al getypeerd als een waar hereniging met de NG-Kerk centraal moet staan. Ondertussen is het niet geheel uitgesloten dat de blanke kerk een extra synodezitting zal beleggen om versneld te beslissen over het belijdenisgeschrift van Belhar, „hét struikelblok” in de eenwording.
De NG-Kerk heeft de VGK vorige week woensdag schriftelijk gevraagd ernstig te overwegen terug te komen op haar eerdere onverbiddelijke besluit niet verder te praten met de NG-Kerk tenzij deze de Belhar-belijdenis onderschrijft. Dat is het geschrift waarin apartheid radicaal wordt afgewezen. Sommigen zien elementen van de bevrijdingstheologie in deze belijdenis. Maar de leiding van de NG-Kerk heeft geen principiële bezwaren, wel formeel-kerkrechtelijke.
Het ambtelijk orgaan van de NG-Kerk schreef eerder dat deze week in Bloemfontein „een uitweg gevind moet word”. Daarbij baseert de redactie zich op uitlatingen van zowel VGK- als NG-moderamenleden.
Een grote Nederlandse delegatie bezoekt de synode, evenals een delegatie van de Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC). Deze bond moet bekijken of de NG-Kerk na schorsing vanwege het apartheidsstandpunt weer volwaardig lid mag worden. Gisteravond vergaderde de WARC met het moderamen.
Maar ook uit Duitsland, Zwitserland en Amerika komen delegaties. Uit de VS zijn er onder anderen vertegenwoordigers van de Reformed Church of America (RCA) en de Presbyterian Church of America (PCA). De Belgische VPKB geeft acte de presence, evenals kerken uit Mozambique en Zimbabwe. Bestuursleden van de All African Conference of Curches komen ook naar Bloemfontein.
Heroverweging
De oude moederkerk, de NG-Kerk, stuurde een forse delegatie naar Bloemfontein die enkele dagen de synode zal bijwonen. Onder leiding van synodevoorzitter dr. Freek Swanepoel ging dr. Willie Bruver mee, evenals oud-moderator prof. Pieter Potgieter. Dr. W. J. Botha is mee als staflid voor oecumenische betrekkingen.
Vanmorgen ontmoette een delegatie van de WARC de NG-vertegenwoordigers. Morgen spreekt dr. Swanepoel de synode toe. Hij zal daar ingaan op het gesprek dat zijn moderamen voerde op 20 maart met het VGK-moderamen. Opnieuw zal dr. Swanepoel vragen om heroverweging door de VGK van haar besluit om Belhar als ononderhandelbaar te beschouwen. In ieder geval wil de NG-Kerk een langer traject, om zodoende alle lidmaten mee te krijgen.
Dr. Willie Botha zei namens de NG-Kerk dat eerst de elf streeksynoden zich moeten uitspreken, waarna de algemene synode, die eens in de vier jaar bijeenkomt, zich over de kwestie kan buigen. Overigens noemde hij de niet geheel uitgesloten mogelijkheid van een extra synode. Dat zal echter ruim 200.000 rand aan extra kosten met zich brengen. „Maar als het nodig is mogen de kosten geen argument zijn om niet dit besluit te nemen”.
Moderamen
Verder wordt het feit dat het moderamen van de VGK sterk zal wisselen als een mogelijk probleem in de verdere bespreking gezien. Synodevoorzitter ds. N. Apollis ging met emeritaat en is niet herverkiesbaar. Ds. J. Buys is door zijn classis niet afgevaardigd. Classisleden zouden gedacht hebben dat hij als moderamenlid automatisch in de synode terechtkwam. Ze kozen daarom een andere afgevaardigde. Op het laatst trok het gekozen lid zich terug en kon ds. Buys afgevaardigd worden. Hij is tot synodevoorzitter gekozen.
De zwarte predikant S. Buthi zou namelijk in aanmerking komen voor het voorzitterschap. Maar hij heeft volgens sommigen nogal wat invloed verloren door zijn standpunt in de rechtszaak tussen twee streeksynoden van de zwarte NG-dochterkerk die beslist niet mee willen met de VGK. Hij werd gisteren niet herkozen. Het moderamen bestaat nu uit moderator ds. James Buys, assessor ds. Marcus Maphoto, scriba ds. Leonardo Appies en actuarius ds. Cees Apello.
De synode vergaderde gisteren eerst uitvoerig over een nieuwe samenstelling van het moderamen. Van vier gaat het moderamen naar zes leden. Het dagelijks bestuur zal dan niet langer bestaan uit moderamen en een afgevaardigde van elk van de elf streek-synoden. Zo’n grote groep bestuurders werd als praktisch onhandig gezien, aldus scriba ds. Appies.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's