Schouten: Na een waarschuwing krijg je een klap om de oren
APELDOORN - Mensen die hem kennen, staan er niet van te kijken. Luitenant-generaal Maarten Schouten (53) maakt van zijn hart geen moordkuil en zegt het liefst direct waar het op staat Vijftien militairen van de 13e Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot vreten dat sinds gisteren ook. „Wie gebruikt, vliegt eruit”.
Wie niet horen wil, moet maar voelen, is het credo van de bevelhebber der landstrijdkrachten. Kort nadat Schouten de leiding over de landmacht in juli vorig jaar overnam van de spraakmakende en hoogst eigenzinnige generaal Couzy ging er een brief uit over het drugsbeleid. Daarin zet Schouten een glashelder beleid neer. Verhandelen of vervoeren van drugs: ontslag. Bezit of gebruik van harddrugs: ontslag. Bezit of gebruik van softdrugs: schriftelijke waarschuwing en bij volharding alsnog ontslag.
De perikelen in de Duitse legerplaats Seedorf („de grootste militaire coffeeshop”), waar de 41e Lichte Brigade zit, zijn de bevelhebber een doom in het oog. Zaterdag, op bezoek bij een grootscheepse oefening van land- en luchtmacht in Polen, werd hij er opnieuw mee geconfronteerd.
Tot ontsteltenis van zijn voorlichters koos Schouten voor het offensief. Wie gebruikt, gaat eruit, meldde hij staande achter een Leopard-2 tank aan verslaggevers. En om de daad bij het woord te voegen, staan er nog deze week vijftien militairen op straat. „Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, aldus Schouten.
De aankondiging komt precies op het moment dat het beroepsleger moeite krijgt met de werving van nieuwe soldaten. Vooral de Luchtmobiele Brigade kampt met teruglopende belangstelling: zo’n 30 procent. Bij elk van de vijf opkomsten per jaar zijn er 150 jongens nodig. Dat aantal blijft nu op slechts dertig tot vijftig steken.
Terwijl er dus met moeite jongens via de voordeur binnenkomen, gooit de bevelhebber ze er via de achterdeur uit? „Het is een pijnlijk proces. Maar ik heb liever een klein bedrijf dat goed is, dan een groot bedrijf dat rot is”. De soldaten worden ontslagen op grond van het Algemeen Militair Amtenaren Reglement (AMAR). Afgezien van ontslag op basis van het AMAR, kunnen zij tuchtrechtelijk worden gestraft of strafrechtelijk worden vervolgd.
Heksenjacht
Driesterrengeneraal Schouten weet zich gesteund door de politieke leiding van het departement. Minister Voorhoeve van defensie ontkent dat een heksenjacht gaande is tegen militairen die drugs gebruiken of verhandelen. Volgens de bewindsman valt het militaire beroep gewoonweg niet te combineren met drugs. Als het aan de minister ligt, worden drugs binnen het defensieapparaat „met wortel en tak uitgeroeid”.
Een ruime kamermeerderheid (VVD, PvdA en CDA) stemde vorig jaar in met de ‘drugsbrief’ van de bevelhebber. Dat komt immers de veiligheid en inzetbaarheid van personeel en materieel ten goede. Overigens is het beleid bij de Koninklijke Marechaussee nog strenger. Daar gelden niet eens waarschuwingen maar mag een overtreder onmiddellijk zijn pet aan de wilgen hangen.
Schouten ziet zijn drugsbeleid als onderdeel van de gedragscode die voor de verschillende krijgsmachtsonderdelen geldt. In een interview eerder dit jaar zei hij: „De samenleving verwacht iets van een militaire organisatie, net zo goed als ze van de politie iets verwacht in het kader van gedrag, houding, optreden. Tenslotte worden wij door de maatschappij betaald. In de gedragscode vind je, kijkend naar de verwachtingen die de maatschappij van een krijgsmacht heeft, in belangrijke mate die dingen terug die in ieder geval een groot deel van de zwijgende meerderheid van Nederland als heel normaal beschouwt”.
Afgelopen zaterdag in Polen gaf Schouten desgevraagd aan dat de duidelijkheid met zijn opvoeding heeft te maken. „Twee keer waarschuwen doe ik niet. Zo ben ik vroeger opgevoed in het dorp Ridderkerk. Na een waarschuwing krijg je een klap om de oren”.
Hasjhonden
De harde defensielijn baart de bonden voor militairen enigszins zorgen. Zo vreest de AFMP dat de defensietop een ware klopjacht aan het openen is op de stickies rokende militair. De bond vindt ook dat het leger en drugs niet valt te combineren, maar meent wel dat nieuwkomers binnen de krijgsmacht goed moeten worden voorgelicht en gewaarschuwd.
Generaal Schouten kan de bond geruststellen. „We zullen niet met de marechaussee en hasjhonden door de legerdorpen rennen. Maar als er iemand aan de poort wordt gegrepen met drugs, dan hangt-ie”. Omdat het moeilijker is om beroepssoldaten op hun kamer te controleren dan vroeger bij dienstplichtigen het geval was, stelde Schouten onlangs de officier van kazerne piket weer in. Deze functionaris heeft het recht zonder waarschuwing vooraf verblijven te doorzoeken. Orde op de kazerne of vermoeden van strafbare feiten weegt zwaarder dan de persoonlijke levenssfeer van militairen, meent de bevelhebber.
Voorzitter P. Gooijers van de CNV-bond voor militairen ACOM keek met gemengde gevoelens naar de tv-beelden uit Polen. Terwijl Schouten verkondigde dat drugs uit den boze is, stroomde in de feesttent op het oefenterrein rijkelijk het alcoholhoudende vocht. „Je kunt vaststellen dat ten aanzien van alcohol toch een wat anderssoortig beleid wordt gevoerd”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's