Gemeenten duur uit met gifvrije onkruidbestrijding
RIJSWIJK (ANP) - Gemeenten die het onkruid in hun straten met gif bestrijden, zijn vier maal goedkoper uit dan steden die geen bestrijdingsmiddelen willen gebruiken. Dat blijkt uit een proefproject met alternatieve onkruidbestrijding dat deze maand in Eindhoven is afgerond.
Veel gemeenten vinden de prijs te hoog en zien af van het natuurvriendelijk wegbranden of wegkrabben van gras en ander groen tussen de stenen. Het totale gifgebruik op wegen en pleinen is de afgelopen tien jaar dan ook nauwelijks verminderd. In plantsoenen en openbaar groen is het sproeien in die tijd wel met 60 procent gedaald.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wijst in haar verenigingsblad NG-Magazine op het gevaar van het gebruik van gif in de straten: De stoffen komen uiteindelijk in het water terecht, waardoor het winnen van drinkwater in de toekomst veel duurder zal worden. Ondanks de gestegen kosten wil Eindhoven de gifspuit dan ook in de kast laten staan.
Veel andere gemeenten zeggen dit niet te kunnen betalen, maar proberen het gebruik van bestrijdingsmiddelen op andere manieren tegen te gaan: nieuwe of te renoveren wijken in Leusden krijgen minder verharde pleinen, het gebruik van een nieuwe speciale straatsteen voorkomt in Haarlemmermeer dat het gras tussen de voegen doorgroeit. Bewoners die daar zelf het trottoir schoonkrabben mogen van de gemeente voor het uitgespaarde geld planten kopen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's