„Varkenssector moet anders worden opgezet”
Bedrijf bij Leiden preventief geruimd
RIJSWIJK (ANP) - De noodzakelijke herstructurering van de intensieve varkenshouderij moet ingrijpender dan het landbouwbedrijfsleven voorstaat. Nederland zou moeten worden verdeeld in regio’s waarbinnen varkensbedrijven komen met een vergelijkbare status. De gebieden, van elkaar gescheiden door „varkensvrije corridors” hebben een eigen slachthuis en een eigen station voor kunstmatige inseminatie.
Dat stelt professor J. Noordhuizen van de Landbouwuniversiteit Wageningen zaterdag in een ingezonden stuk in het Agrarisch Dagblad. De specialist op het gebied van de veehouderij vindt dat tussen de regio’s in principe geen vervoer plaats kan vinden van dieren of materialen. Binnen de „clusters” kan dat alleen onder speciale voorwaarden.
Noordhuizen denkt dat afgesloten en zelfstandige regio’s een belangrijk gevaar van de huidige structuur kunnen wegnemen. Vooral door het huidige grootschalige vervoer van (levende) dieren is de kans op verspreiding van kwaadaardige ziektekiemen namelijk groot.
Noordhuizen vindt dat de uitvoer van dieren naar het buitenland via vastgestelde rijroutes moet verlopen. Routes voor import zijn vooraf aangewezen en lopen niet over de exportroutes. Geïmporteerde dieren worden in de buurt van de grens, buiten de varkensregio’s, opgevangen op een overslagplaats.
Noordhuizen geeft in zijn artikel aan dat zijn denkwijze heel ver gaat. „Het geeft wel aan hoe hoog de spanning is opgelopen”, schrijft hij. Volgens hem zou zijn aanpak binnen tien jaar werkelijkheid kunnen zijn.
Leiden
Het ministerie van landbouw heeft zaterdag besloten een van varkenspest verdacht bedrijf in Oud-Ade (bij Leiden) preventief te ruimen. Het is voor het eerst dat een bedrijf buiten het epedimiegebied is geruimd. Volgens een woordvoerster van het departement vertoonden enkele beesten in hoge mate de verschijnselen van varkenspest, waama uit voorzorg is besloten alle driehonderd mestvarkens op de onderneming te doden. Of de beesten de ziekte onder de leden hadden was vanmorgen nog niet bekend.
Een varkensbedrijf op Tholen wordt sinds vorige week vrijdag verdacht van varkenspest. Het is het splinternieuwe bedrijf, een zogenaam groenelabelstal, van A. van Genugten uit Bakel, dat sinds 1 maart van dit jaar in gebruik is en waar 5400 vleesvarkens worden gehouden. De mogelijke besmetting zou zijn binnengekomen via veertig biggen, afkomstig van een door kunstmatige insemenatie besmet bedrijf in Bakel. Deze veertig biggen zijn inmiddels geruimd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's